herpes in slabost kot alergijska reax?
Zivio!
Z menoj se zadnje tri mesece nekaj cudnega dogaja in mislim, da bi mogoce lahko bila alergija na hrano.
Zacelo se je z obiskom kitajske restavracije v ljubljani, kjer sem narocila vegetarijasnko samostansko pojedino in zelenjavno juho (sem vegi ze pet let) . Prejsnja leta sem lahko povsem normalno jedla kitajsko in vsakrsno hrano, niti nisem imela nobene alergije, ker so mi pred leti z naredili teste, ker sem iemla probleme z dihali in so sumili na moznost alergije.
Ko sem v restavraciji pojedla juho, je bilo vse ok, potem pa kom sem pojedla samo dve zlici samostanske pojedine, naenkrat nisem mogla vec prav dihat, oblil me je znoj, v glavi sem imela tak cuden obcutek – kot da me nek obroc stiska okorg oci in zacelo se mi je vrtet. POleg tega sem v udih zacutila tako tezo, kot ce si pijan in imas tako tezo v telesu. Mislila sem, da bom padla skupaj, zacel sem globoko dihati in cez pol ure se je obcutek pomiril, da sem lahko se malo pojedla, amapak vecino sem pustila. Cez dva dni sem potem dobila herpes na ustnici.
No, potem sem jedla se enkrat v tajski restavraciji, ampak ni bilo nic hudega. Prejsnji teden pa sem spet sla v kitajsko, tokrat na Dunaju, in se je obcutek ponovil, samo tokrat ne pri glavni jedi pac pa v zelo blagi obliki pri juhi, ki je bila sicer jajcna juha, a kadar jem jajca nimam niikoli nobenih tezav. No, natanko naslednji dan sem dobila velikanski hepres izpuscaj pod brado in v ustih afte. Afte v ustih nisem imela ze od malega in pojavile so se, ce sem recimo jedla sveze neoprano sadje ali kaj takega, kar mojemu zelodcu ni pasalo.
Je mozno, da gre za alergijo na kako zacimbo? Sicer imam obcasno probleme z zelodcem, ker izloca pevec kisline, ampak ne vidim, kako bi lahko bilo to s tem povezano.
Zanima me, a je imel kdo ze podobne simptome kot jaz?
Lep pozdrav in hvala!
Gresnica
Pozdravljena!
Mislim, da ti bodo strokovnjaki za prehrano točno odgovorili. Prepričana sem pa ,da je to pri tebi povzročila snov ,ki jo dodajajo kot ojačevalec okusa
mononatrijev glutaminat.Je v vegeti, raznih juhah in mislim ,da tudi v vseh koncentratih za kitajsko kuhinjo. Nekje sem prebrala, da povzroča poslabšanje alergije oz. alergijsko reakcijo.lp