herpes in novorojenček
Pozdravljeni,
doma imamo 1 mesec starega dojencka. Danes pa sem opazila da ima 3 letni starejsi sin dva mehurcka, takoj sem mu nalepila compeed obliz. Strah me je da bi dojencek staknil herpes, saj spimi v isti postelji, starejsi ga tudi veckrat na dan boza in poljublja na oblacila (tu se bojim da sem slucajno iz oblacil na dojko prenesla virus jaz). Sicer sem sama v zivljenju imela ogromno herpesov, torej protitelesa imam, otrok je tudi dojen. Kaj se lahki zgodi?
Pozdravljeni. Vceraj se mi je naredil herpes pod spodnjo ustnico. Najprej sem mislila da je mozolcek,zato sm ga stisnila. Popoldne sem lupcala 2,5m dojencka. Zjutaj pa sm opazila vec majhnih mehrurckov,torej se je herpes povecal. Ko sem opazila sem takoj dala masko gor ter so redno umivam roke. Sem pa zdej zelo zaskrbljena da bi blo kej hujsega z dojenckom.
Lp
Odgovor Metki (z zamudo, težave z dostopom do vprašanj):
prav nič hudega ne bo (oziroma ni bilo). Ker prenosljivost virusa ni tako velika (zlasti ne preko oblačil), ker ima novorojenček tudi “fizično” obrambo (koža, sluznice omejujejo širjenje mikrobov, tudi virusov), ker je od vas dobil doto protiteles – in ker sploh ni zanesljivo, da je triletni bratec imel mehurček zaradi herpesa 🙂
In še odgovor Lily:
Ajej, tudi če bi šlo za “mozoljček”, je stiskanje povsem nepotreben, če ne celo nevaren postopek! Pa četudi si razkužite roke, s stiskanjem povzročite kvečjemu mečkanje tkiva ter širjenje mikrobov v okolico. In so le novi “mozoljčki”, tudi če ne gre za herpetični izpuščaj.
Kot je bilo že večkrat zapisano: dojenčka odlično ščitijo preko posteljice prenesena protitelesa iz časa nosečnosti, vsaj do starosti 4. – 5. meseca. Če je dojen, pa je še toliko bolj zaščiten.
Zato ne pričakujem, da se bo pri njem kaj dogajalo. Umivanje rok in maska (tudi z namenom, da ne šarite z rokami po izpuščaju) pa sta vedno na mestu.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
vem da je bilo govora v prejsnjih objavah ze kar nekaj, pa vseeno.
imam deklico staro slabe 4m, vceraj pa je bila v stiku z otrokom, ki ima herpes. Seveda tudi kljub opozorilom, da se otroka ne dotikajo (zaradi vseh bolezni, ki so v porastu v tem letnem casu), je bilo to potrebno.
Deklica seveda v tem obdobju konstantno tisci roke v usta. Je pa res, da sem sva se sli kmalu po stiku (cca 10min) umit.
Kaksna je moznost, da se je ob tem okuzila? Res se bojim, da ne bi prislo do cesarkoli.
Otrok je imel pa res izrazit herpes okoli ust, vec krast. Ce so bili se mehurcki pa zal nisem dobro videla.
hvala za odgocor
Sicer spet pozen odgovor….
Po opisu sodeč je zelo malo tveganja, da bi se vaša dojenčica na ta način okužila z virusom herpes simpleks tipa 1. Ker so bili najverjetneje mehurčki obiskovalca že posušeni (v začetni fazi, ko je otrok najbolj kužen, je običajno tudi “nerazpoložen” za obiske), ker usta ne sodijo med pomembna “vstopna” vrata za virus in ker ima deklica zanesljivo še malo zaščite od vas (večina žensk niti ne ve, da so se v otroštvu okužile s tem virusom, pa imajo protitelesa G – ki ščitijo dojenčka prve mesece, izločajo se tudi v mleku).
Želim vam čim manj okužb (zlasti z respiratornimi virusi, ki so res že “na pohodu”)!