Hernija L4 – L5
Pozdravljeni,
rehabilitacija z okrevanjem po operaciji je vsaj 6 mesecev, po tem obdobju se lahko naročite v eni od naših ordinacij in dogovorite za termin pregleda. Dejstvo je, da gre pri okrevanju za zelo individualna stanja, je pa res, da bi se morala ukrivljenost po operaciji vrniti v prvotno stanje. Za bolj natančen nasvet bi morali pogledati vse izvide in slike pred ter po posegu. Priporočam, da si rezervirate termin pregleda, na podlagi klinične slike vam bomo lahko natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Imela sem prometno nesrečo in sicer aprila 2014. Stara sem 33 let. Od takrat so moje bolečine vsak dan hujše in sicer v križu in seva v levo nogo. Težko hodim,sedim in ležim. Spim zaradi bolečin zelo malo. Opravila sem MR slikanje in vas lepo prosim za obrazložitev izvida.Pri nesreči sem dobila udarec spodnjega dela hrbta in medenice.
Lumbalne hrbtenice ima zravnano lordozo. Na skeletu ni videti pataloških sprememb intenzitete signala, znakov kostnega edema ni videti. Signal iz diskusov je T2 hipointenzivno spremenjen, močno le v L4-5 in L5-S1.
Lumbalni diskus L4-5 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izobčena na celotnem obodu, več na levi strani, kjer je videti diskalno ekstruzijo. Spinalni kanal ni pomembno zožen, zmerno/močno zoženje levega formna, kar je videti vzrok utesnitve korenine L5 sin..
Lumbalni diskus L5-S1 ima še ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izobčena posterocentralno, kjer je videti protruzijo, ki se boči v anteriorno epiduralno tkivo. Spinalni kanal ni pomembno zožen, duralna vreča ni stisnjena.
Vsakrumu in v sakroiliakalnih sklepih ni videti pataloških sprememb morfologije ne kvalitete signala.
Gre za levo foraminalno ekstruzijo L4-5, ki je videti vzrok utesnitve korenine L4 sin.; lahko se opravi CT vodena blokada levega foramna L4-5.
Najlepša hvala za odgovor!
Renata S.
Pozdravljeni,
konec oktobra so se mi bolečine začele pojavljati v mečih na levi nogi. Bolečine niso bile toliko hude in ker sem rekreativna tekačica sem vzela kakšen Naklofen, ki je pomagal in lepo sem odtekla tudi 21 km na ljublj. maratonu. Bolečina se je še vedno nenehno ponavljala, jaz pa sem tudi še vedno tekla. Včasih je bil občutek na začetku, da je noga mravljinčasta, ko sem se ogrela, pa je šlo čisto u redu. Še smučala sem v sredini decembra, kmalu ko sem prišla iz 4-dnevnega smučanja domov, pa se je bolečina tako stopnjevala, da sem začela šepati. Bolečina se je stopnjevala tudi v stegnu in kolku.
Pri zdravniku sem bila že novembra, kjer sem omenila bolečine, ki pa še niso bile neznosne. Decembra sem bila še enkrat pri zdravniku, ki me je napotil na RTG, kjer ni pokazalo nič posebnega, nekaj degenerativnih sprememb. Naročena sem na magnetno resonanco, ki jo imam šele 6.3.2015. Takoj po novem letu sem šla tudi na bolniško in hodila na manualno terapijo v Mogy v Lj. Opravila sem 5 terapij, vendar izboljšanja ne čutim, razen tega, da lahko vsaj ponoči spim brez bolečin. Če sedim oz. ležim, skoraj nimam bolečin. Če pa hočem kaj postoriti (domača opravila), pa komaj zdržim hoditi oziroma stati 5 minut. Ponavadi imam občutek, ko vstanem, da mi začne noga otekati (čeprav ne vidim, da bi otekla), potem se začne ta pritisk v spodnjem delu noge in krčevita bolečina, da moram spet počivati.
Po terapiji delam vsak večer vaje za spodnji del hrbtenice, vendar vmes prekinjam predvsem zaradi pekočih bolečin v levi nogi. Ko se bolečina spet umiri, delam naprej.
Zanima me ali res tako dolgo traja, da se sploh pozna kakšen napredek. Zdravnik sumi, da gre za hernijo in da se bom mogoče rešila teh muk brez operacije.
Irena
Pozdravljeni,moje težave s hrbtenico trajajo že15 let.Stara sem 48l.Zadnji izvid MR:Korpusi vretenc ledvene hrbtenice kažejo zmerne degenerativne spremembe,prdvsem v nivoju l4-l5.Degenerativne spremembe intrvrrtabilnih diskov z znižano intenziteto signala v T2 sekvenci.Diska sta prizadeta v nivoju L4-L5,kjer gre za izrazito osteohondrozo ter tudi disk v novoju L5-S1.Oba diska prominirata v spinalni kanal in stenozirata lateralne recesuse.Intervertebralni formani so videti stenozirani v nivoju L3-L4 desno ter v nivojih L4-L5 in L5-S1 levo.Obsežna radikularna cista korenine S2 z desne strani.Nakazana manjša degenerativna spondilolisteza v nivoju L5-S1 s pomikom korpusa L5 navspred.V akisalnih rezih v nivoju L2-l3 videti stenozantne spremembe obojestransko,nekoliko izraziteje levo zaradi protruzije diska.Nivo L3-L4 kaže stenozantne spremembe zaradi centralne protruzije diska.Stenozantne spremembe so prisotne predvsem v predelu desnega recesusa in delno tudi foramna.Nivo L4-L5 kaže širokobazno centralno protruzijo diska in izrazitejše stenozantne spremembe levega recesusa.Spremembe segajo tudi v pedel intervertebralnega formana.Spondiloartroza malih sklepov obojestransko.Nivo L5-S1 kaže prav tako širokobazno centralno protruzijo diska z zmerno stenozo obeh recesusov.Tudi v tem novoju je prisotna spondiloartroza malih sklepov,kaže pa se tudi blaga hipertrofija rumenih ligamentov obojestransko.Prosim za razlago izvida in mnenje kaj priporočate kaj storiti,ali je potrebna operacija…….Lep pzdrav.Vesna
Pozdravljeni,
precej obsežen izvid z zelo skopimi podatki. V splošnem gre za različne obrabne spremembe v spodnjem delu ledvene hrbtenice (L5-S1), nikako nič kritičnega, kar pa še ne pomeni, da težav ni. Iz prepisa izvida nikjer ni razloga za nujnost kakršnega koli operativnega posega, predvidevam, da gre za draženje živčnih pletežev v tem delu. Poleg stenoze foramnov in spondilolisteze na L5-S1 je bolj precej resna sprememba tudi na L4-L5, kjer je zaznan rahel zdrs vretenca.
Stanja s podobnimi izvidi uspešno zdravimo tudi s tehnikami manualne medicine. Nastalih obrabnih sprememb sicer ne moremo odpraviti, lahko pa odpravimo simptome, ki se ob tem pojavijo. Le-teh sicer ne opisujete, predvidevam pa, da gre za precej močne bolečine v predelu križa, ki se selijo v eno ali obe nogi.
Za bolj natančen nasvet glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja bi morali opraviti klinični pregled. Priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Spoštovani,
prosim za mnenje.
Moj izvid MR LUMBO-SAKRALNE HRBTENICE je sledeči:
Lumbalna hrbtenica ima malo zravnano lordozo. Signal iz skeleta ne kaže patoloških sprememb intenzitete.
Lumbalni diskusi od L1-2 do L3-4 imajo ohranjeno višino in konturo, signal iz diskusov je primerne intenzitete.
Lumbalni diskus L4-5 ima še ohranjeno višino, signal iz diskusa je T2 hipointenzivno spremenjen, Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu, fokalno izbočenje levo posterolateralno z infradiskalno ekstruzijo. Pridružene so degenerativne spremembe malih sklepov. Diskalna ekstruzija izpolnjuje levi reces, korenina L5 sin. jee komprimirana;degenerativne spremembe povzročajo zmerno zožitev spinalnega kanala.
Lumbalni diskus L5-S1ima še ohranjeno višino, diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, fokalno vel levo posterolateralno v tem delu je anulus T2 hiperintenzivno spremenjen; manjša diskalna ekstruzija. pridružene so manjše degenerativne spremembe malih sklepov. Diskalno izbočenje utesnjuje v levem recesu korenino S1; blago zožanje spinalnega kanala.
V duralni vrečki ni videti patoloških formacij. Oblika prikazanega dela medule je primerna; kvaliteta signala iz medule je ohranjena.
Gre za večjo diskus hernijo L4-5 posterolateralno z infradiskalno ekstruzijo in za manjšo levo posterolateralno hernijo s Supradiskalno ekstruzijo, komprimirani sta predvsem korenina L5 sin. in manj korenina S1 sin.
IMr je bila opravljena pred 4 leti, ko so se pojavile težave. Nato se je stanje kmalu umirilo, sedaj pa so se zopet pojavile težave. Stara sem 40 let.
Hvala za odgovr, Andreja
Pozdravljeni,
izvid opisuje številne obrabne spremembe v ledvenem delu hrbenice, ki so najbolj izražene v spodnjem delu: L4-L5 in L5-S1. V tem delu gre tudi za “stisnjenost” korenine L5 ali S1. Izravnana lordoza kaže na znake bolečinskih občutkov, gre za t.i. protibolečinsko držo, ki zmanjša pritisk na razdražen živec. Glede na to, da obrabne spremembe še niso kritične, je stanje možno stabilizirati in simptomatsko pozdraviti tudi brez operativnega posega.
Posledično, po odpravljenih bolečinah pa je s tovrstno diagnozo predvsem priporočljiva sprememba življenskega sloga, ki vključuje veliko primerne telovadbe, odprava prisiljene drže idr.
V kolikor se odločite za zdravljenje z manualno medicino, se naročite na prvi pregled v vam najbližjo ordinacijo, s seboj pa prinesite tudi vse izvide in slike. Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Prosim za mnenje,če se da odpraviti težave brez operativnega posega?
Že prej sem mel občasne težave z hrbtenico v ledvenem predelu ampak se je stanje zmeraj nekak umirilo. Star sn 43 let,kar aktiven v športu(mali nog.,kolesarjenje,smučanje)letos prekinil z šoprtom močnejši usek v križu sprva še po levi nogi,drugič pa še po desni strani sedaj se stanje nekoliko umirja ostaja pa pekoči občutek v obeh kolenih!
Bil sem na RTG pregledu-izvid;
Motena os lumbosakralne hrbtenice v frontalni tudi sagitalni ravnini,nakazana deviacija srednijh lumbalnih segmentov v levo,diskongruenca terminalnih plošč L2-L3!Posttravmatske spremembe(anamneza,travma v anamnezi?)
I.v.osteohondroza zmerne stopnje,svežih travmatskih lezij,sveže frakture slikanih segmentov ni videti.
Konzultacija ortopeda,nestabilnost L2-L3!
12.2 2015 opravljena še MR Lumbalne hrbtenice izvid;
Izravnana lumbalna lordoza
Diskusi lumbalno so desecirani,predvsem diskus L4-L5,tudi pomembno znižan.Spondiloza na segmentih od L2-L3 navzdol.
Spondiloartroza v nivoju L5-S1 obojestransko,foramenalna zožitev obojestransko,oba foramna sta že utesnjena,korenini L5 pa izgledata komprimirani.Sam spinalni kanal še ni pomembneje zožen v tem nivoju.
V nivoju L4-L5 je vidna izrazita spondiloartroza,z delno ankilozo malih sklepov,pridružen je bulging diskusa ki povzroča foramenalno zožitev obojestransko,spinalni kanal je zožen za tretjino premera,obe korenini L4 pa izgledata že komprimirani.Na levi strani je v malem sklepu vidna manjša,nekaj mm velika sinovialna cista.
V nivoju L3-L4 je vidna spondiloartroza obojestransko,foramenalna zožitev prav tako obojestransko,pridružen je bulging diskusa,ki sega tudi v oba foramna bolj lateralno,korenini L3 izgledata prav tako že delno komprimirani v začetnem delu.
V nivoju L2-L3 pa je vidna desnostranska dorzolateralna ekstruzija,ki povsem iztiska desni recesus in pripadajoči korenini.Duralna vreča je odrinjena v levo in komprimirana na manj kot polovico premera.
Hernija sega po desni strani navzdol za korpus L3.
Na preostalih nivojih bolj kranialno hernij ne vidim.
zaključek:
Kljub degenerativnim spremembam in blagi spinalni stenozi na spodnjih lumbalnih segmentih je danes v ospredju obsežna desnostranska dorzolateralna hernija v nivoju L2-L3.
Hvala za odgovor
Lp Andrej
Pozdravljeni,
izvid kaže na številne degenerativne spremembe, ne vidim pa razloga za nujnost operativnega posega. Poleg preiskav je za natančen odgovor glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja potrebna tudi klinična slika, predvsem preveriti nevrološke znake, ki kažejo na nujnost/nenujnost operacije.
Priporočam, da se čim prej naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesete vse izvide, predvsem pa tudi slike. Na podlagi pregleda dokumentacije in kliničnega pregleda, vam bomo podali natančno mnenje o tem, kako naprej. Vprašanje operacija da ali ne je preko foruma žal resnično nemogoče konkretno odgovoriti. Zgolj na podlagi zapisa izvida pa kot rečeno, nujnosti posega ne vidim.
Lep pozdrav,
pozdavljeni,
Sem 17 let star fant in se aktivno ukvarjam z nogometom. Pred mesecom in pol sem s kolenom dobil udarec v ledveni del hrbta. Bil sem na MR.
Mnenje:
Nakazane zožitve na opisanih mestih.
Povišan signal pedila L5 levo – lahko po poškodbi.
Mi lahko prosim razložite kaj to pomeni in kdaj lahko začnem s treningi?
Hvala za odgovor,
Mitja
Pozdravljeni,
verjetno gre za tipkarsko napako in sicer “povišan signal pedikula. Predvidevam, da gre za manjšo poškodbo, ki se bo sčasoma zacelila sama. Pomembno je, da izvid ne kaže nobenih travmatoloških sprememb. Lahko pa, da je omenjena sprememba tudi dedna posebnost. Podatki o zmanjšanem signalu je premalo za natančen nasvet. V kolikor bolečin nimate, lahko s treningi nadaljujete 3 tedne po poškodbi.
Lep pozdrav,