hernija diska L5 S1
Pozdravljeni,
izvid opisuje različne spremembe v medvretenčnih ploščicah, najbolj resna sprememba je v predelu L4-L5, predvsem zaradi smeri (levostranska paracentralna in levostranska foraminalna protruzija), ki po vsej verjetnosti draži zraven ležeč živec. Glede na to, da so se težave vmes izboljšale, s precej veliko gotovostjo predvidevam, da operativni poseg ni potreben.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Priporočal bi vam tudi posebne vaje za krepitev mišic v tem delu, izogibajte pa se predvsem sunkovitim gimom, prisiljeni drži in preobremenjenosti ledvenega dela hrbtenice.
Za natančen nasvet glede možnosti in uspešnosti zdravljenja v vašem primeru bi moral poleg pregleda vseh izvidov in slik opraviti tudi klinični pregled.
Pozdravljeni!
Na vas se obračam zaradi hudih bolečin v križu, ki trajajo že več kot tri mesece. Bolečine so se pojavile že lani z sevanjem bolečine v desno nogo, ki pa so se po mesecu in pol umirile. Sedaj pa so bolečine v križu z bolečinami in mravljinci v levi nogi, začeli so se mravljinci tudi v desni nogi. Občasno mi ritnica tudi mrtvi. Bila sem pri ortopedu ki me je napotil na MR in predpisal protibolečinske tablete Targinact, analgin in lekadol. Te tablete učinkujejo mogoče tri ure potem pa je stanje spet enako. Zaradi bolečin se tudi zbujam, ne morem sedeti, najlažje še stojim. Na izvidu MR pa je napisano naslednje:
MR L/S HRBTENICE:
standardne sekvence. Lordoza primerna. Ventralna in dorzolateralna spondioliza. Znaki degeneracije diskov L4 do S1. Znižan iv.prostor L5-S1 z deg.spremembami terminalnih plošč. Modic II. Znaki zmernega artritisa malih sklepov L5-S1.
L1-L4: manjše dorzalne proturzije brez pomembnejših zožitev.
L4-L5: do 4mm velika mediocentralna desno-stranska proturzija z delno utesnitvijo predvsem desnega lat.recesusa. Foramna sta prehodna.
L5-S1: do 13mm velika dorzalna herniacija, ki praktično v celoti utesnuje spinalni kanal in lat.recesusa, nekoliko več levo. Foramna sta nakazano ožja, prehodna.
Signal prikazane medulle spinalis je v mejah normale.
Ker bom spet čakala na pregled pri ortopedu vas lepo prosim za obrazložitev izvida in vaše mnenje.
Hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
Slike ledvenega dela kažejo na dve večji spremembi; protruzijo v predelu L4-L5 in hernija L5-S1, ki je sicer precej velika, vendar sprememba zaradi same lokacije le-te nikakor ni kritična. V tem predelu namreč ni stika s hrbtenjačo, zato ni nujno, da hernija v tem delu povzroča kakršne koli simptome. Predvsem je v tovrstnih primerih pomembna klinična slika: v kolikor gre za prisotnost nevroloških znakov, je zadeva resna in zahteva kirurško zdravljenje. Vaše stanje kljub simptomov, ki jih opisujete, ne ocenjujem za kritično, saj izvid opisuje prehodnost foramnov, kar pomeni, da ne gre za mehansko draženje živčnih pletežev. S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Priporočam, da se naročite na pregled v eno izmed naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike.
V kolikor se odločite za zdravljenje z manualno medicino, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
stara sem 25 let in imam probleme s križem že cca 1 dobro leto. Dobila sem izvid MRI in prosim za obrazložitev.
Ledvena lordoza je primerna. Ledveni spinalni kanal je kongenitalno primerno širok. V nivoju L4-L5 je manjša dorzalna centralna diskus hernija, ki blago utiskuje duralno vrečo s sprednje strani, prepričljive mehanske kompresije katere od korenin ni videti. l.v. foramna nista pomembno zožena. Blaga spondilartroza L4-L5 obojestransko. Konus medularis in korenine kavde ekvine so primerni.
Lep pozdrav sprasujem glede hernije leta 2009 so mi ugotovili zMRI_jem L/S hrbtenice,kjerso vidni znaki osteohondroze L4_L5,nekoliko L5_S1z blagim zozanjem spinalnega kanalav L4_L5,kjer zozan levi recesus ter foramen tudi v visini L5_ S1 levo, sedaj se mi je stanje poslabsalo so mocne bolecine zanima me ce se pri vas da to pozdrViti z vaso medicino . Lep pozdrV in hvala za kdgovor
Pozdravljeni,
izvid opisuje obrabne spremembe v ledvenem delu hrbtenice, ki pa niso kritične. Simptomi, ki se ob tem pojavljajo, so popolnoma ozdravljivi.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere.
Priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
hernija, ki je v predelu L5-S1usmerjena levo, pritiska na živčne pleteže v tem delu in povzroča simptome, ki jih opisujete. Kako resno je stanje, težko ocenjujem zgolj na podlagi izvida. Potrebno bi bilo natančno pregledati tudi slike in opraviti klinični pregled. Za resnost stanja je nujno potrebno preveriti tudi morebitno prisotnost nevroloških znakov.
Priporočam, da se naročite na pregled v eno izmed naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi slike. Na tej podlagi vam bomo lahko natančno postavili diagnozo ter svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.
http://mo-gy.si/ordinacije-5/
lep pozdrav,
Pozdravljeni,
izvid opisuje resen problem, pomik vretenca L5 za 10 mm. Resnost stanja in s tem nujnost operativnega posega oziroma možnost drugih oblik zdravljenja pa bi lahko ocenili zgolj na podlagi informacij o stabilnosti zdrsa. V kolikor je premik stabilen, vam lahko tudi s tehnikami manualne medicine učinkovito pomagamo, v primeru nestabilnosti pa bo verjetno potrebna t.i. fiksacija.
Priporočam, da opravite RTG ledvenega dela hrbtenice s funkcionalnimi posnetki, na podlagi katerih preverimo stabilnost, S slikami se naročite na pregled v eni od naših ordinacij, kjer vam bomo lahko natančno svetovali glede možnosti nadaljnjega zdravljenja.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
stara sem 40 let in že 15let imam težave s hrbtenico. Zadnji izvid MR LS hrbtenice je pokazal naslednje:
Degenerativna bočenja diskusov L2-3 do L5-S1, malo /zmerno zožen spinalni kanal L2-3 in L3-4 (centralna protriuzija). Protruzija desno posterolateralno/foraminalnoL4-5 malo zožuje desni reces in desni foramen.
Mnenje ortopedov in osebne zdravnice je da sem še premlada za operacijo, mene pa bolečine spremljajo dnevno in onemogočajo normalno delovanje saj me zraven hrbtenice bolijo še kolki kar po zadnjem slikanju kaže na obojestransko obrabo le teh. Kaj mi je za naredit da si zraven telovadbe, fizioterapij, tablet ter inekcij vsaj malo omilim bolečino?
Hvala in lep pozdrav, T.
Pozdravljeni,
kot prvo, starost pacienta nikoli nima vpliva na odločitev za operativni poseg. V kolikor je le-ta nujen oziroma je ocenjeno, da bi se zdravstveno stanje bolnika po posegu izboljšalo, se tudi izvede. Potrebno pa je vedeti, da so operativni posegi na hrbtenici resni, lahko puščajo dolgoročne posledice, rehabilitacija pa je zahtevna in dolgotrajna. Zato se zanje ne odločamo, v kolikor to ni nujno potrebno.
Najbolj resna sprememba je v vašem primeru forminalna protruzija v prostoru L4-L5, vendar nikakor to ni stanje. ki bi zahtevalo operativni poseg. Verjamem, da vas pestijo omenjene težave, vendar kot rečeno vaš izvid kritičnih težav ne opisuje. Lahko sicer, da izvid vseh sprememb ne opisuje. Za postavitev natančne diagnoze in posledično nasveta glede možnosti zdravljenja bi morali opraviti klinični pregled ter poleg izvida pregledati tudi slike. V kolikor se želite naročiti na pregled v eno izmed naših ordinacij, vam posredujem kontaktne informacije: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Že kar nekaj časa imam težave s hrbtenico.Stara sem 40 let in sem zaposlena na šoli kot čistilka.Do koneca januarja delam za skrajšani delovni čas(4 ure).Zdravnica me je dala na slikanje ledvenega predela hrbtenice,izvidi so sledeči RTG-LSH:začetna degeneracija L5-S1,LASSEG.je negativen in anamestično SCC.Na ortopeda ,EMG in fizio še čakam.S1. februarjem pa grem delati po 8 ur,kar me zelo skrbi ,ker imam vseskozi bolečine v križu in nogi.Prosim vas za nasvet kaj mi predlagate in obrazložite vse te kratice.
Hvala in lep pozdrav,Renata
Pozdravljeni,
izvid opisuje spremembo v ploščici L5-S1, kar pomeni spodnji del ledvene hrbtenice. Z veliko verjetnostjo sumim, da je ta sprememba tudi vzok vseh težav, ki jih opisujete. Priporočam, da poleg izvida prinesete tudi slike v vam najbližjo ordinacijo, predhodno pa se naročite na pregled. Ob natančnem pregledu dokumentacije bomo opravili tudi klinični pregled, na tej podlagi pa vam bomo lahko natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.
http://www.mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Star sem 21 let in mi je bila pred dvema letoma diagnosticirana hernija diska L4-L5. V tem času sem opravil več pregledov tako pri nevrokirurgu kot pri ortopedu in več fizioterapij. Bolečine so ves čas enake (z rahlimi nihanji). Torej bolečina v levi nogi ter otežena vzravnana drža zaradi “zategovanja” v predelu zadnjice in stegna. predvsem zjutraj imam hude bolečine v ledvenem predelu in celotni levi nogi- ko se razmigam oz. po dveh urah se stanje izboljša.
Pred pol leta se je ortoped odločil za operativno zdravljenje, ki sem ga sprejel, saj me pri moji mladosti ta bolezen zelo ovira in si želim čimprej okrevati.
Ker pa se mi vsak dan pojavljajo večji dvomi o operaciji, se obračam na vas. Do sedaj se nisem poslužil še nobene druge terapije poleg fizioterapije, saj sem rahlo nezaupljiv do drugih metod zdravljenja (npr. kiropraktika). Torej zanimam se za manualno terapijo in me zanima kakšna je učinkovitost terapij (statistika) ter predvsem ali obstaja nevarnost poslabšanja ter še hujših težav. Za nazornejšo ponazoritev prilagam še izvid MR, ki sem ga v dveh letih opravil dvakrat vendar je bilo drugič stanje nespremenjeno:
Lumbalni diskus L4-5 je malo znižan. Diskalna kontura je močno izbočena na celotnem obodu, fokalno več posterocentralno, posterocentralno in levo posterolateralno je videti majhno subligamentno infradiskalno ekstruzijo. Pridružene so majhne degenerativne spremembe malih sklepov. Spremembe povzročajo močno zoženje kanala, hudo zoženje levega recesa, kjer je utesnjena korenina L5.
MNENJE: centralna in levostranska posterolateralna diskus hernija v nivoju L4-5.
P.S. : Pri drugem MR pregledu so v izvid zapisali še: IZRAVNANA LORDOZA
Hvala za pomoč in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
pri starosti 21 let je precej zgodaj za spremembo kot je hernija diska. Spremembe, ki se dogajajo v ledvenem delu hrbtenice se lahko spremenijo in s tem simptomi bistveno poslabšajo, ni pa nujno. Zaenkrat stanje ni kritično in kakršen koli operativni poseg ni potreben. S tehnikami manualne medicine v več kot 80 % primerov podobna stanja uspešno zdravimo. Priporočam, da se naročite na pregled v eno izmed naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
obračam se na vas še za dodatno mnenje.
Moje težave se vlečejo že skoraj 3 mesece, začelo se s stegensko notranjo mišico in potem na zunanjo in v koleno itd. in največje bolečine v levem delu križa.
Bila sem na MR LS HRBTENICE:
IZVID:
Majhna Schmorlova hernija s strani zgornje terminalne plošče korpusa vretenca TH12 v anteriornem delu.
Minimalna centralna dorzalna diskus hernija nivoja L5-S1, ki pa bistvene utesnitve spinalnega kanala ne povzroča.
l.v.foramni ledvene hrbtenice so prosti. Prav tako je primerna širina spinalnega kanala v prikazanem odseku.
Čudno mi je, ker imam levo nogo omejeno, večkrat me močno zategne v njej, kdaj tudi kakšne mravljince v v prstih na levi nogi začutim. Leva ritnica se mi tudi zdi malo bolj “omrtvičena”.
Vaše mnenje?
Lep pozdrav,
Maruša
Pozdravljeni,
prosim, pripnite izvid.
Lep pozdrav