Hernija diska
Pozdravljeni!
Star sem 38 let in pred dvema tednoma me je zagrabilo v križu, bolečina se je širila v desno nogo preko zadnjice, zadnjega dela stegna, meč, ahilove tetive, pete po zunanjem robu stopala v zadnja dva prsta. Bolečine so spremljali tudi prav tako močni in boleči mišični krči, noga je drevenela in mravljinčila. Prvi dan sem še lahko stopil in oz. hodil po prstih in petah, medtem, ko se drugega dne z desno nogo nisem več mogel dvigniti na prste, kar ne zmorem tudi danes. Opažam, da že 14 dni mečna mišica “ne dela” oz. je njena moč zelo šibka. Pri osebnem zdravniku sem prvi teden dobil protibolečinsko terapijo 2 ml Analgin z injiciranjem v mišico in zdravila Nakolfen, vendar so bile bolečine iste. Ker se stanje po enem tednu ni izboljšalo sem kot protibolečinsko terapijo dobil 4 ml Ketonala in 2 ml Dexamethason (prve tri dni, nato 1 ml), vendar se stanje prav tako ni bistveno izboljšalo. O stanju in bolečinah ter o nedelovanju mišice sem sprotno obveščal svojega zdravnika, vendar ker se stanje ni izboljšalo, sem dobil napotnico za otropeda. Včeraj sem bil v nujni ortopedski ambulanti pri otropedu, iz izvida je razvidno:
“STATUS: Gibljivost L/S hrbtenice je dobra. Desno Laseg z poz. Bragardom nad 60 st. Elly neg. Patelarna refleksa simetrična, izzivna. Achillov refleks desno ugasel. Plantarna fleksija desnega gležnja 4/5.Teže celega telesa, če stopi na prste desne noge pa ne zadrži (že 14 dni).
RTG ledvene hrbtenice 2 x: izravnana ledvena lordoza, nekoliko bolj zožan i.v. prostor L5 – S1.
Diagnoze: M54.4 Paresis pedis sin. (14 dni)”
Dobil sem napotnico za MR (hitro), z izvidi pa naj se oglasim nazaj pri njih.
Pri tem pa mi je ortoped še dejal, zakaj nisem prišel takoj in zakaj šele po 14 dneh, pa sem mu odgovoril da zaenkrat zaupam v zdravnike in da nisem jaz tisti ki ima znanje in moč odločanja kam bom šel in kako bo zdravljenje potekalo. Ortoped mi je nato rekel da bo oslabljena mišična moč v nogi ostala zaradi okvarjenega živca. Zaradi te napovedi otropeda sem ZELO zaskrbljen zaradi svojega zdravja, saj sem še dokaj mlad in zaenkrat še ne bi bil rad “napol kripelj”. Prosim če mi svetujete, kakšno zdravljenje bi bilo najbolj primerno za v naprej in kako bi bilo mogoče rešiti kar se še rešiti da. Predvidevam da je za nadaljno ukrepanje nujno potrebna preiskava z MR, vendar se napotnice pod “hitro” naročajo šele za mesec oktober, kar mislim da je absolutno prepozno, če mi grozi trajna okvara živca. Ali je na podlagi danih podatkov mogoče sklepati, da je dejansko že prišlo do trajne okvare živcev in s tem povezanih mišičnih in nevroloških težav? Prav tako prosim za vaše osebno mnenje, ali je bilo dosedanje zdravniško ukrepanje v skladu z medicinsko doktrino ali pa bo moje zdravje trajno okvarjeno zaradi neustrezne zdravniške oskrbe.
Hvala za odgovor in LP
Pozdravljeni,
naj vas najprej takoj pomirim, da zadeva nikakor ni kritična. Pridružujem pa se mnenju ortopeda, po vsej verjetnosti gre v vašem primeru za vkleščenost/odpoved korenine S1, ki izhaja iz prostora L5-S1, verjetno gre za hernijo v tem delu (to bodo pokazale slike MR). Glede slikanja: naročite se v katero od drugih bolnišnic, najbrž ste dobili seznam, kot vem se v Murski Soboti najhitreje pride na vrsto, v cca. 1 mesecu.
Da se vrnem – kot rečeno, problem se lahko skoraj v celoti pozdravi s terapijami. Ni sicer nujno, da se bo živec popravil/obnovil, ampak odpoved ene korenine nikakor ni kritična, to ni nikaršna paraliza, ker so za aktivacijo noge še trije drugi živci; ahilovega refleksa sicer ni in ga verjetno tudi ne bo, ampak v celoti bo delovanje vaše noge povsem normalno.
Samo zdravljenje pa bo verjetno trajalo dalj časa, potrebno bo vložiti nekaj truda, sam bi priporočal terapije, ki jih izvajamo v okviru manualne medicine, dodatno fizioterapija, določena zdravila oziroma dopolnila (vitamin B), vse za izbiljšanje krvnega obtoka in aktivacijo ostalih živcev. Celotno zdravljenje lahko poteka brez operativnega posega, predvsem je potrebno vedeti, da operacija ne da ni potrebna, ampak v vašem primeru ne bi bila smiselna, saj živca v tem predelu ta trenutek ni več in ga bo potrebno “nadomestiti/obnoviti” na drug način, z zdravljenjem v tem predelu. Pomembno je tudi to, da ne gre za uničenje celice iz katere ta živec izhaja, zato ga je možno obnoviti.
Vljudno vas vabim na pregled v eno od naših oridnacij, kjer vam bomo na pregledu vse natančno obrazložili in svetovali glede nadaljnjega zdravljenja. Prosim, da na pregled prinesete tudi ta dopis s foruma, ter vse izvide in slike.
Posredujem vam povezavo do kontaktov naših ordinacij:http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,