Najdi forum

HERNIA DISCI

Pozdravljeni!

Lepo vas prosim za vaše mnenje. Stara sem 36 let in že en mesec imam bolečine v desni nogi. Pod nujno sem opravila MR in izvid je sledeč:

MNENJE:

Z MR preiskavo dokažemo diskalno herniacijo v višini L4-L5 desno. Terapija kot je bilo svetovano. V poštev pride tudi operacijska odstranitev diskalne herniacije.

DG:

Hernia disci L4-L5 dex.

Ali se da moje stanje pozdraviti s terapijami, ali je potrebna operacija? Le-te se izjemno bojim in bi se za njo odločila resnično v zadnjem primeru…..

Ker imam pregled pri ortopedu šele naslednji teden vas vljudno prosim, če mi poveste vaše mnenje!

Najlepša hvala za vaš čas in odgovor!

Lep pozdrav, Vanja

Pozdravjena Vanja!

Odvisno od vaše anatomije in velikosti hernije kako učinkovita je terapija. Imamo ročne tehnike s katerimi poskušamo spraviti dikus nazaj na svoje mesto, sprostiti mišice, nato pa redno izvajanje vaj za krepitev globokih trebušnih in globokih hrbtnih mišic, da se zadeva ne ponavlja.

Študije kažejo, da je stanje eno leto po začetku bolečine enako kot pri operiranih. Torej, če nimate motoričnih izpadov (da nekatere mišice nimajo moči) in imate “samo” bolečine in če se bolečina v ležečem položaju zmanjša, bi vam jaz svetovala, da se ne operirate, ampak da greste k fizioterapevtu, da poskusi spraviti iztisnjeno maso nazaj, in pridno izvajate primerne vaje, se izogibate stvarem ki vam bo fizioterapevt povedal in se bo zadeva pozdravila. Prednost operacije je, da lahko bolečina takoj izgine, zavedati se morate rizika operacije (narkoza, lahko nastanejo notranje brazgotine, ki povzročajo kasneje bolečine – tu vam pa nato nobeden ne more pomagati).

New Report

Close