Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija hernia disca

hernia disca

Spoštovani,
Lani maja so mi z MR ugotovili protruzijo disca L4-L5, ki se je kasneje čez 7 mesecev na ponovni MR posalbšanje v hernio disca. Ves ta čas sem imela močne bolečine, 5x sem bila po 5 dni na infuzijah, dnevno sem jemala analgetike, saj se teh bolečin ni dalo prenašati kljub temu, da imam kar visok prag za bolečino. Ko sem bila nazadnje v bolnišnici so me že skoraj operirali, vendar sem se zadnji hip premislila oz. odložila operacijo še za en mesec. Po enotedenskem mirovanju in infuzijah se mi je bolečina umirila. Nadaljevala sem z zdravljenjem z manualno terapijo in na srečo sedaj skoraj eno leto nimam bolečin. Nekaj sicer še čutim, včasih več včasih manj, vendar v tem letu nisem vzela nobene tablete saj jih ne potrebujem. Stara sem 35 let.
Sedaj pa me zanima telovadba. Cel ta čas telovadim cca 15 min dnevno za hrbtenične in trebušne mišice, več pa si ne upam.
Po vsem opisanem me zanima ali to pomeni, da se mi je hernia disca “pozdravila” (no vem, da nikoli več ne bo “normalno”) in lahko moje aktivnosti povečam kot pred boleznijo? Pred tem sem namreč redno hodila na zelo intenzivno aerobiko, dvigala težja bremena, dvigovanje otrok stokrat na dan.
Poleg tega sem zelo rada delala trebušnjake s tisto napravo na dva koeščka in ročaji za roke, ko se daš na kolena in z rokami potiskaš naprej da se iztegneš in spet nazaj v kelčeč poloižaj to napravo (reklamirali so nekoč tudi po tv). Takih trebušnjakov sem naredila tudi po 100-200 na dan in sem pomislila, da mi je lahko tudi to bil eden od “krivcev” za hernio disca. Sedaj pa ne vem, če je to primerno za mojo hrbtenico saj se ledveni del pri tem zelo giba. A to mi je res še najbolj ojačalo trebušne mišice.
Lepo se vam zahvaljujem.

Pozdrav

Pravilno ste ugotovili, da se hernija ne bo veče pozdravila, vendar pa ste se očitno odločila povsem pravilno ko ste vztrajala ob konzervativnem zdravljenju. Mislim, da postopno lahko stopnjujete vaše aktivnosti kar zadeva aerobiko, še naprej pa bi vam zelo odsvetoval dvigovanje težjih bremen zlasti v povezavi s pripogibanjem. Če že dvigujete bremena to počnite z iztegnjeno hrbtenico in ob pokrčenju kolen – gotovo so vas tega naučili tudi na fizioterapiji. Kar zadeva trebušnjake naprave, ki jo opisujete žal ne poznam. Načeloma velja, da naj se vaje za trebušne mišice izvajajo na način, ki ne obremenjuje ledvene hrbtenice. Še najprimerneje je, če ob tem ležite z izravnanim hrbtom, ledveni predel se mora ob tem dotikati podlage. Trebušnjake izvajate tako, da dvigujete le glavo in zgornji del trupa, ledveni del mora ves čas ostati v stiku s podlago. Pravilno izvajani trebušnjaki, ki jih opravljate na opisani način ne obremenjujejo ledvene hrbtenice in so enako učinkoviti kot tisti pri katerih uporabljate različne pripomočke

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close