Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Herceptin:upanje ali zamujena priložnost

Herceptin:upanje ali zamujena priložnost

Veliko se govori in piše o na novo registriranem zdravilu Herceptin za zdravljenje raka dojke.Naj bi ga dobila “vsaka bolnica”kot dopolnilno zdravljenje takoj po operaciji, s HER 2 pozitivnim statusom.Jaz pa se sprašujem, kaj pa tiste bolnice, ki smo bile operirane pred enim letom ali več in imamo tudi HER 2 pozitiven? Je za nas to zdravilo tudi na voljo, ni zamujenega preveč časa? Smo zbolele eno leto prekmalu? Kmalu imam kontrolni pregled pri moji onkologinji in se mi vseskozi poraja to vprašanje, še bolj pa skrb, da se bo odgovor glasil, da je sedaj že prepozno za zdravljenje s Herceptinom.Zbolela sem pri 41 letih, tumor velik 1,5 cm, gradus ll, hormonsko odvisen, HER pozitiven, bezgavke negativne. Takrat so mi dejali, da sem jo “dobro odnesla”.Nihče ni omenjal pomena pozitivnega HER2 statusa.Zdaj vem, da je na voljo to ciljno zdravilo, toda kaj to pomeni zame in mnoge druge:upanje ali zamujena priložnost? Hvala za vsak odgovor. Lep pozdrav.
Lena L

Po TV je minister ali pa direktor OI (čisto natančno se ne spomnim) izjavil, da bodo ostale pacientke, ki so primerne za to zdravljenje, obveščene in ga bodo lahko dobile, ko bodo prišle na naslednjo kontrolo. Tako da bi jaz, če zdravnik ne bi sam ničesar omenil, pred odhodom iz ordinacije to vsekakor vprašala.

Imam občutek, da smo v napačni državi. Herceptin se daje enkrat tedensko, z infuzijo. Letno zdravljenje stane okr. 8 milijonov sit. Ali ima Slovenija toliko denarja za več tisoč žensk? Ne rečem, če ste kakšna političarka, sodnica,žena koga na položaju… V ZDA so se odločili, da bodo zdravili z njim tudi bolnice, ki imajo bolj zgodnji stadij raka, torej po operaciji, ko še ni napredovalo, pa dvomim da ženske, ki imajo le osnovno zdravstveno zavarovanje. Vendar bo na uspešnost tega zdravljenja,da bi preprečili ponovitve treba še počakati. Poleg Herceptina se daje tudi kemoterapevtik. Smrtnost zaradi težav s srcem je do 2%. Če je v Sloveniji med 100 in 150 primernih bolnic, bi to pomenilo 2 ali 3 žrtve, zaradi zdravila samega. Žal, to ni kakšno čudežno zdravilo, kot bi mogoče kdo mislil. Pa tudi preživetje je boljše za 50%, samo niso rekli, ali enoletno ali šestmesečno ali kakšno. Včasih gole novinarske informacije naredijo več škode, zbudijo lažno upanje… Pa tudi to je treba vzeti v ozir, da politiki, kar naš minister za zdravstvo tudi je, delajo reklamo za svojo stranko in obljubijo več, kot je potem v resnici realizirano.
Tudi jaz sem kandidatka za Herceptin, ker imam metastaze na kosteh, vendar ga ne bom dobila prej, kot da mi bo porasel marker, ki mi stoji tam na okr. 80 od januarja, zato zdaj jemljem le Arimidex. Dokler bo deloval, Herceptina ne bom dobila, saj ima več stranskih učinkov.
Mi se ne damo! ŽIVA

New Report

Close