HERCEPTIN
Pozdravljeni!
Decembra 2003 sem bila operirana na dojki. Sledile so kemoterapije v 6 ciklusih, nato se obsevanja. Vse od takrat imam probleme s hudo depresijo, ki naj bi bila posledica KT. Ves ta čas do danes jem Cipralex in moram rečt, da mi zelo pomaga. Zelo sem se umirila, začela živeti novo življenje. Živim za danes in ne za jutri. To je sedaj moj moto. Imam dva sončka, ki me držita pokonci… Se splača. Že ves čas me pestijo hude bolečine v kosteh. Predvsem v sklepih. Šla sem na scintigrafijo in hvala bogu je zaenkrat ok, razen degenerativnih sprememb na vseh sklepih. To naj bi bila posledica KT, sladkorne bolezni, prevelike teže,….okvare. Nimam pa nobene zaščite, ker sem še sorazmerno mlada in imam redne menstruacije.
Zanima me, ker se toliko govori o herceptinu, ali je to primerno v mojem primeru????? Ali mi to zdravilo lahko podaljša življenje???? Oz. izboljša? Rada bi še nekaj časa uživala življenje, vsaj dokler moja sončka ne zrasteta in se osamosvojita. Vem, to je še dolga doba, zato upam na najboljše. Zanima me, ali ima že katera iskušnje s tem zdravilom? Kako deluje? Stranski učinki?
Ob enem pa pozdravljam tudi gospo MIMO, ki mi je vlila toliko upanja v življenje. Res je ena svetla zvezdica na našem forumu. Enako tudi ostale borke, Majdo, Živo,……DRŽITE SE!!!! Sem z vami v našem boju!!!!!!!
Herceptin je primeren za tiste pacientke, ki imajo HER2 receptorje pozitivne. Ali je temu tako, ve tvoj onkolog. Takih je približno četrtina pacientk.
Menda nekatere že imajo izkušnje, a če me spomin ne vara, se ni oglasila še nobena, ki bi ga dobivala. Nas vendarle sorazmerno malo hodi tu gor (mislim pacientov), pa tudi malo pacientk ga je bilo delžnih.
Kdaj imaš naslednjo kontrolo? Takrat direktno vprašaj: Ali imam pozitivne HER receptorje? Če je odgovor da, pa: Kdaj lahko začnem z zdravljenjem? Ne vem, kako je bilo dogovorjeno pri nas,(zdi se mi, da je bilo sklenjeno, da se uvede zdravljenje s herceptinom šele ob ponovitvi bolezni), a raziskave kažejo, da je učinek najboljši, ko metastaz še ni.
Draga Tenny!
En lep pozdrav Vam želim!
Tako kot Vam je svetovala spoštovana gospa Mima, povprašajte Vašega zdravnika, če je v Vašem tumorju bil prekomerno izražen HER-2 receptor in če je bil ga seveda povprašajte, kdaj boste prejela trastuzumab oz.Herceptin!V Vašem primeru, ko pravite,da ste bila na scintigrafiji skeleta in ni pokazala patološkega kopičenja, sumljivega za metastaze, gre torej za degenerativne spremembe, ampak če Vas bodo kosti bolele vse bolj in bolj(pravim ČE, upam,da ne!), potlej pojdite nazaj k zdravniku in ga prosite, naj Vas pošlje še na rentgenski pregled okostja ali še enkrat na scintigrafijo.Hočem povedati,da morate poskrbeti zase sama!!Zdravnik ne more vedet,kako Vas boli, zato vztrajajte pri tem!
Srečno in držite se:)…
Hvala za vas odgovor g, Mima!!! Jaz ne vem, ali imam poztivne al negativne receptorje.. .Vem le, da imam se menstruacijo in mi niso dali Nolvadexa ravno zaradi tega. Je pa velika verjetnost, da se mi rak ponovi. Bolj sem dovzetna do tega, kot tiste pacijentke, ki imajo Nolvadex. Metastaz hvala bogu še nimam, vsaj na kosteh ne…. Ravno sem naredila scintigrafijo.
Kirurga bom pa definitivno vprašala o tem. Me res zanima….
Imejte se lepo še naprej in sem v BOJU Z VAMI!!!!!!!
Hormonski in HER receptorji so povsem različne zadeve. Prvi govorijo, da je bil tumor odvisen od ravni hormonov v telesu in v tem primeru ne glede na menstruacijo dobiš nolvadeks, pravzaprav še bolj nujno, saj je treba hormone čim bolj nevtralizirati, da ne nadaljujejo svojega pohoda (z njimi se namreč tumor hrani in če ni hormonov, ni hrane in rakaste celice propadejo. Če nolvadeksa nisi dobila, pomeni, da hormoni ne hranijo tvojega raka, da se prehranjuje z drugimi tvojimi snovmi. Tudi kdaj kasneje nolvadexa ne boš dobila.
HER receptorji pa povedo, kako je z vezavo beljakovin v tvojih celicah (nobene zveze s hormoni, vendar si slike, kaj se dogaja ali ne, še nisem povsem dobro ustvarila), ali bodo torej tvoje celice hotele “vsrkati” to biološko zdravilo.
Možnosti je torej več, imaš hormonske in HER, imaš hormonske in nimaš HER , nimaš hormonskih in ne HER ali nimaš hormonskih in ne HER receptorjev. Pri tebi vemo, da prvi dve možnosti odpadeta, ostane še ena od drugih dveh.
Če so ta stanja različna, pa to pomeni tudi, da so tudi tumorji različni. Zato ne moreš trditi, da si bolj dovzetna, da se ti ponovi. O tem odločajo pa spet povsem druge reči. Stres. Stik s kancerogenimi snovmi. Okvara gena. Morebitne pobegle rakave celice. Pravijo, da sta zelo rizična podatka tudi kajenje in debelost. Ampak dokler se ne postaviš povsem na noge (najmanj leto po zaključenem zdravljenju), nikar ne začenjaj shujševalne kure, niti pod zdravniškim nadzorom ne. Zdaj bo prišel čas obnove, ki ga potrebuješ. Vključi se v avtogeni trening po Simontonovi metodi, ki ga zagotovo izvajajo nekajkrat v letu v ambulanti za psihoonkologijo. Vprašaj v sprejemni pisarni, kako se lahko prijaviš tam. In govori o svojih občutkih, o svoji bolezni, kako je bilo, kako se počutiš. Ne drži stresa v sebi, pogovori se.
Pozdravljena!
Onkologinja je povedala, da je pri nas le 18% bolnic s HER2 receptorjem, torej bi herceptin pomagal le 18% bolnic. Predpišejo ga ob progresu, napredovanju bolezni, kot preventivo pa še ne. Ko so izčrpane druge možnosti, manj agresivne. Daje se v žilo, poleg drugega kemoterapevtika, recimo Docitaxela in ima seveda tudi stranske učinke, npr. 1-2% smrtnost zaradi srčne odpovedi. Torej ni čudežna tabletka. Take žal še ni. LP ŽIVA