Hepatitis C
Spoštovani, če ste imeli spolni odnos z znanim nosilcem hepatitisa B in se je predrel kondom, je potrebno prejeti pasivno zaščito – imunoglobuline proti hepatitisu B in hkrati pričeti s cepljenjem. Cepljenje je namreč namenjeno vzpostavitvi zaščite v prihodnosti, ne nudi pa zaščite za nekaj, kar se je že zgodilo. Vmesni čas pokriva t.i.pasivna zaščita – z imunoglobulini.
Če pa ne veste, ali je oseba, ob stiku s katero je prišlo do predrtja kondoma, hepatitis B sploh imela, se, seveda, lahko cepite, a morate vedeti, da samo cepljenje ne prepreči izbruha bolezni, če ste se morda okužili.
Pozdravljeni!
Oseba vsaj kakor je meni znano nima HPB. Me pa vseeno skrbi, saj naj bi bila ta bolezen najhitreje prenosljiva preko telesnih tekočin, ne nujno krvi.
Kako se pa začne zdravljenje, ki ga omenjate. Hipotetično- Ali je isto, če počakam npr tri tedne in se testiram in se nato začne zdravljenje v primeru okužbe. Kako je pa z HPC in hiv, pri krajšem nezaščitene odnosu, torej v času počenega kondoma? Ni bilo pa nobene krvi itd… Hvala.
Pozdravljeni! Hvala za odgovor, ne vem če je poslalo dodatno vprašanje malo prej.
Skratka, oseba ni znana prenašalka HPB, le skrbi me, ker naj bi bila to bolezen s katero se najhitreje okužiš preko telesnih tekočin. Ali se lahko okužiš tudi v dokaj kratkem času predrtja kondoma? Kako pa poteka zdravljenje in kje, ali se začne takoj, stranski učinki? Ali je isto če počakam nekaj časa in se grem testirat in v primeru okužbe potem začnem z zdravljenjem-hipotetično. Kako je pa z HPC in HIV, če gre za stik brez krvi. Malo sem zaskrbljen. Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani!
V primeru tveganega stika z znano prenašalko virusa hepatitisa B, se prejme pasivno zaščito s srotitelesi čim prej, praviloma v 24 urah po stiku, najkasneje v tednu dni, in hkrati začne s cepljenjem. Nikoli se ne čaka 3 tedne.
Tudi v primeru tveganega stika s okuženim z virusom HIV obstaja postekspozicisjka zaščita.
V primeru tveganega spolnega odnosa je na voljo t.i. PEP (post ekspozicijska profilaksa oziroma zaščitno protiretrovirusno zdravljenje po izpostavitvi virusu HIV). Gre za štiri-tedensko terapijo z zdravili, kakršne prejemajo tudi osebe, ki živijo s HIV. V primeru, ko posameznik posumi, da bi lahko bil izpostavljen virusu HIV, se mora čim prej zglasiti pri izbranem zdravniku ali v urgentni ambulanti in zahtevati nujno napotnico za Infekcijsko kliniko v Ljubljani. Ker se čas za pričetek zaščitnega zdravljenja izteče v 72 urah po morebitni izpostavitvi, je hiter odhod do zdravnika bistvenega pomena. Na Infekcijski kliniki o primernosti PEP-a potem odloči ustrezen strokovnjak ali strokovnjakinja, saj ta način preprečevanja okužbe pride v poštev le v izjemnih primerih in na podlagi ocene tveganja v dani situaciji. Uspešnost PEP-a ni vedno stoodstotna, je pa dobro vedeti, da v primerih, ko obstaja resna verjetnost okužbe, obstaja tudi ta možnost.
Kasneje se ima smisel testirati.
Hvala za odgovor. Kot vidim se je čas za zdravljenje s PAP že iztekel, od dogodka je namreč minilo že več kot 90 ur.
Dejansko oseba ni zelo rizična, le poznam je ne zelo dobro, vem pa, da menja partnerje. Ni pa uživalka drog, ne pije…malo sem v precepu. Torej, če grem recimo danes na urgenco povem kaj je bilo, dobim napotnico za infekcijsko in začnem že danes z zdravljenjem za HPB. Ali so močni stranski učinki? K osebnemu zdravniku raje ne bi šel.
Kondom se je sicer predrl šele na koncu odnosa, ko se ga je dotikala z roko in potem sem želel še enkrat vstaviti, ko sem opazil, da gleda glavica ven,verjetno je bilo nekaj drgnjenja, sicer pa med odnosom nisem videl, da bi počil oz se je luknja skrila. Naj povem, da sem se tudi takoj razkužil s sprejem proti hiv, hPB… na srečo sem imel doma vse potrebno, ali to kaj pomaga?
Ambulanta za spolno prenosljive bolezni je na Infekcisjki kliniki, http://www.kclj.si/index.php?dir=/pacienti_in_obiskovalci/klinike_in_oddelki/klinika_za_infekcijske_bolezni_in_vrocinska_stanja
ob ponedeljkih dela med 12. in 14. uro.
AMPAK: prejemanje imunoglobulina proti HBV ne gre kar tako, ampak ob znanem stiku! V vašem primeru bi bilo daleč najbolj pametno, (če vas tako skrbi), da bi se na hepatitis B pač testirala oseba, ob stiku s katero se je predrl kondom.