hepatitis b, dojencek
Najlepsa hvala za hiter odgovor. Poraja se mi par vprasanj…
Ali obstaja nevarnost v primeru, ko okuzena oseba govori z dojenckom, ki ga ima v narocju (prenos kapljic sline po zraku v npr. majhno ranico na obrazu????)?
Oba z mozem sva 2005 prejela zadnje od treh cepv. Ali ima morda otrok zato zacetnih nekaj mesecev (dojila nisem) avtomaticno zascito pred tem virusom (kot npr. pri noricah)?
Pri nas (ne zivimo v SLO) se cepljenje izvaja po dopolnjenem 2. mesecu, potem en mesec kasneje, potem 6 mesecev kasneje in nato se cez eno leto (cepivo je kombinirano za 6 bolezni). Danes mi je pediater zagotovil, da se po drugi dozi nimamo kaj bati (okuzena oseba bo manj kot mesec dni v nasem druzinskem okolju). To me je spet zbegalo…
Se opravicujem za dolg post, ampak skrbi me za naso dete, po drugi strani pa nocem izpasti diskriminatorno do bolne osebe.
Pozdrav, Irina
Spoštovani, vaš prenos je hipotetične narave, zato ne skrbite. Seveda pa preprečite, da bi nosilec hepatitisa B dojenčka intenzivno (po)ljubčkal.
Protitetesa, prejeta v času nosečnosti, hitro upadajo zlasti v prvih treh mesecih po rojstv.
Protitetelesa proti hepaititisu B po 2. odmerku (v zadostni količini) ima cca 40-60% cepljenih oseb, odvisno od študije).
V okoljuh, kjer je delež nosilcev hepatitisa B visok (več kot 8% populacije), večina okužb nastane ob porodu, oz. ob spolnih odnosih.
Brez panike!
Spoštovani, vaš prenos je hipotetične narave, zato ne skrbite. Seveda pa preprečite, da bi nosilec hepatitisa B dojenčka intenzivno (po)ljubčkal.
Protitetesa, prejeta v času nosečnosti, hitro upadajo zlasti v prvih treh mesecih po rojstv.
Protitetelesa proti hepaititisu B po 2. odmerku (v zadostni količini) ima cca 40-60% cepljenih oseb, odvisno od študije).
V okoljuh, kjer je delež nosilcev hepatitisa B visok (več kot 8% populacije), večina okužb novorojencev nastane ob porodu, oz. ob spolnih odnosih.
Brez panike!
Spoštovani,
danes sem izvedela, da je oseba, ki živi v naši hiši, okužena s hepatitisom b (sestrin partner), ker imamo doma dojenčka, me sedaj zelo skrbi.
Kako se ta virus prenaša?
Naj povem, da dojenček z njim skoraj ni v stiku, mogoče ga je ta oseba v 8. mesecih pestvala le 5krat.
No, okuženi ne uporablja naših brisač, zobno ščetko hrani posebej, pribor za britje tudi,…
uporabljamo pa vsi isto kopalnico in wc.
Zanima me na kaj moramo biti še pozorni, na kaj paziti, ter kje se lahko testiramo in cepimo proti.
Ali je smiselno cepiti tudi dojenčka?
Najlepša hvala.
Spoštovani, hepatitis B se prenaša s krvjo, izločki (slina, sperma, nožnični izločki, …). Najpogostejši načini prenosa so: npr. vbrizgavanje droh z isto iglo, nesterilni krg posegi, oz. nesterilna tetovaža, piercing; spolni odnosi; politje z okuženo krvjo; pa neposredni prenos z okužene matere na novorojenca med porodom; souporaba zobnih krtačk z nosilcem, ostrih predmetov (britvice).
Ob stiku, ki ste ga navajali (pestovanje), prenos ni možen. Za preprečevanje je pomembno izogibanje vsem zgoraj navedenim načinom. Če bo oseba v prihodnosti pogosto pazila dojenčka in z njim prihajala v mnogo tesnejši stik, bi imelo smisel dojenčka cepiti.
Sestri naj se testira in v primeru negativnega izvida cepi proti hepatitisu B na področnem zavodu za zdravstveno varstvo. Postopek spada v obvezno zdravstevno zavorovanje, v kolikor predloži dokaz (izvid), da je partner res nosilec HBs Ag. Lep pozdrav!
Nina
Najlepša hvala, ja sestra se je že testirala in je negativna, prejela je že prvo cepljenje.
Imam še nekaj vprašanj.
Kot sem razbrala, je tveganje, da bi se okužili res majhno, a ker je prisotno veliko straha, razmišljamo, da se bi tudi sami cepili.
Zanima me, do kakšnih stranskih učinkov lahko pride, sploh če cepimo tudi našpega dojenčka.
In pa ker je cena enaka, smo razmišljali, da bi se cepili kar s kombinacijo proti hepatitisu a in b, kakšna je razlika in kaj vi bolj priporočate?
Najlepša hvala!
Stranskih učinkov po cepljenju (tako proti hepatitisu B, kot A in B) se ni bati, saj so stranski učinki povsem primerljivi z ostalimi (otroškimi) cepljenji.
Če se imate namen cepiti, vam vsekakor priporočam cepljenje proti obema vrstama hepatitisov (A in B), še zlasti, še boste kdajkoli v življenju potovali v dežele z nižjim higienskim standardom (S Afrika, JV Azija, Srednja in Latinska Amerika, Azija, pa tudi nekatera področja bivše Jugoslavije). Hepatitis A se prenaša z okuženo vodo, hrano, ob stiku z okuženo osebo, ki virus izloča z blatom.
Dojenček bi se sicer proti hepatitisu B (obvezno) cepil pred v šolo; če pa bi bili, recimo, nosilka vi, pa že ob rojstvu. V deželah, kjer je delež nosilcev virusa hepatitisa B višji kot v SLO, se rutinsko cepijo vsi dojenčki.
Če boste cepili dojenčka, navedite, da živi v gospodinjstvu z nosilcem hepatitisa B, da bo cepljenje proti hepatitisu B izvedeno v okviru ZZZS.
Spoštovani,
se bom priključila kar sem. Imam 22 mesečnega sina (rojen v 29em tednu). Pred kratkim sem izvedela, da ima moj tast kronično obliko hepatitisa B.
Ne živimo v istem gospodinjstvu, vendar ker otrok še ni v vrtcu, ga tast in tašča večkrat pazita. Ali mislite, da bi bilo smiselno cepljenje proti hepatitisu B?
In še to, ker je bil nedonošenček, smo zaradi rednih cepljenj na pediatriji vsa ‘obvezna’ cepljenja zelo zamikali. Tako imamo npr. šele čez 14 dni tretjo dozo cepljenja DiTePer (sicer načrtovano pri 18. mesecih). V kolikor bi priporočali otroka cepiti proti hepatitisu B, ali je mogoče ta dva cepljenja združiti?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
kot že omenjeno se hepatitis B prenaša s krvjo, s spolnimi odnosi
( spermo,vaginalnimi izločki, manj s slino).
Z običajnimi stiki v družini ( pestovanje, hranjenje, previjanje..) se okužba ne prenaša. Manjša možnost za prenos bi bila ob souporabi zobnih krtačk, britvic za britje, škarjic za nego nohtov..ipd.
Sicer bo otrok cepljen pred vstopom v šolo. ( če bi se vseeno odločili za cepljenje, se ga lahko cepi hkrati z ostalimi cepljenji).
Lep pozdrav,
Eva
Spoštovani,
imam vprašanje glede hepatitisa…..imam namreč znanko, ki je okužena s hepatitisem ampak ne vem s katerim. Zadnjič sem pomotoma v gostilni pila iz njenega kozarca. Ker imam doma dojenčka se bojim, da sem se okužila in bi posledično okužila tudi njega. Ali je okužba preko pitja iz istega kozarca sploh možna,…ali gre zgolj za hipotetično možnost in me brez veze skrbi?
hvala za odgovor.
Spoštovani, zgolj pitje iz istega kozarca, na katerem ni obilice sline ali krvi in imate vi ob tem nepoškodovane ustnice, pomeni bolj hipotetično možnost za prenos hepatitisa B, oz. C. Pomirite se. Navedeni virusi se prenašajo ob intenzivnih stikih s krvjo in izločki: ob spolnih odnosih, souporabi ostrih predmetov (britvice, npr), souporabo okuženih igel, stiki s telesnimi tekočinami ob skupnem življenju, (rane npr, urezi), …
Dober dan! Mene zanima, če je v praksi mogoče da bi človek dobil hepatitis B v primeru da bi hodil po polulanem javnem stranišču ali bi pohodil pljunek v parku ker so tudi brezdomci nato pa bi se s podplatom čevlja po nesreči podrsal oziroma popraskal po drugi nogi. Čevelj bi zaradi narejenih nekaj metro bil že suh, nogo bi si sicer popraskal, ampak ne vidno oziroma do krvi. Lepo pozdravljeni.
Znanstvenih študij za tovrstne načine okužb, oz. predvidevanj okužbe, ne poznam. Glede na to, da gre pri hepatitisu B za s krvjo in spolnimi odnosi prenosljiv virus, je odgovor: NE.
Kaj pa bi se praktično lahko vse zgodilo, bi bilo pa potrebno presojati v vsakem konkretnem primeru glede na okoliščine.