Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Hepatitis B

Hepatitis B

Spoštovana,
pred mesecem dni je moja rana je prišla v stik z urinom nekoga, za katerega obstaja velika verjetnost, da je okužen s hepatitisom b. Do sedaj temu nisem posvečala pomena, ker sem cepljena proti virusu hepatitisa b in imam ustrezen nivo protiteles. Sedaj pa me je začelo skrbeti, ker cepivo naj ne bi bila stoodstotna zaščita proti okužbi z virusom hepatitisa b zaradi variantne okužbe (če sem se prav izrazila). Kolikšen procent okuženih je nosilcev takšnega spremenjenega virusa, s katerim se lahko okužiš kljub cepljenju? Ali tudi za spremenjen virus drži, da se 90% okuženih, ki so starejši od 5 let, spontano ozdravi virusa in niso več kužni ter so zaščiteni pred ponovno okužbo? Ali uporaba kortikosteroidov kot je Flixotide, prebolevanje viroze ipd. vpliva na sposobnost obrambe telesa proti okužbi s hepatitisom b? Upam, da vas nisem preveč zasula z vprašanji. Zaradi skrbi se mi poraja nešteto vprašanj. LP

Spoštovani, pri nas je je že delež okuženih z virusom hepatitisa B, zelo nizek, podatkov o “spremenjeni obliki” nimam. Uporaba kortikosteroidov kot je Flixotide, prebolevanje viroze, načeloma nima vpliva na sposobnost obrambe telesa proti okužbi s hepatitisom b. Scenarij, ki ga opisujete za okužbo z virusom hepatitisa B, je že tako in tako skrajno malo verjeten.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovana,
zahvaljujem se vam za ekspresen odgovor. Zanima me, če drži podatek, da svežo okužbo s hepatitisom b (tudi variantnim) 90% starejših od 5 let spontano preboli ter da niso več kužni ter postanejo imuni? Lp

Spoštovani, na splošno drži, da je kroniciteta povezana s starostjo okužene osebe; največja je v starosti do leta; pri odraslih najmanja; v splošnem okoli 10 %. Virus hepatitis B ima številne genetske variante, tudi na nivoju mutacije HBs Ag. Podatkov o kroniciteti po posameznih variantah nimam, študije pa kažejo, da nekatere različice z mutacijo na HBs Ag pogosteje najdemo pri kroničnih bolnikih. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29662289

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close