Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja hepatitis B

hepatitis B

Moj 7-letni sin je vabljen na cepljenje proti hepatitisu B; v zvezi s tem me zanima: na kakšen način se ta bolezen prenaša;
ali obstajajo zdravila;
zakaj cepljenje le proti hepatitisu B, ne pa tudi A in C;
in ali je treba cepljenje čez leta ponoviti?
Hvala za odgovore.

Spoštovani!
Hepatitis B je virusno obolenje jeter. Obolenje se prenaša s krvjo, slino in izločki. Možni načini prenosa so: ob ugrizu, ob naključnem vbodu z odvrženo iglo, s spolnimi odnosi, s transfuzijo okužene krvi, ob souporabi okužene igle pri vbrizgavanju droge, ob souporabi drugih ostrih predmetov:napr. britvic, pil, ….
Ker bolezen povzroča virus, etiološkega zdravljenja ni. Zdravljenje je le simptomatsko. Smrtnost je 1 do 2%. Okoli 10% okuženih oseb postanejo trajni nosilci virusa in so ves čas kužni. Pri trajnih nosilcih se 25-krat pogosteje kot pri zdravih ljudeh pojavljajo kronično vnetje jeter, jetrna ciroza in rak jeter.
Hepatitis A povzroča virus, ki se prenaša z blatom okužene osebe (najpogosteje preko okužene hrane in vode). Cepljenje se izvaja samoplačniško in je izjemno priporočljivo za potnike, ki potujejo v dežele z nižjim higienskim standardom; v okviru obveznega zavarovanja pa samo ob epidemioloških indikacijah (epidemija, delavci, zaposleni v komunalnih podjetjih, snagi, hemofiliki,…). V obvezni cepilni program otrok to cepljenje (zaenkrat) še ni uvrščeno; kdaj pa bo, je odvisno predvsem od epidemiološke situacije te bolezni in od denarja v zdravstveni blagajni.
Cepivo proti hepatitisu C, žal, še ne obstaja.
Osnovno cepljenje proti hepatitisu B poteka s 3 odmerki cepiva: praviloma 0, čez 1 mesec in 6 mesecev po pričetku. Možni so tudi zamiki več mesecev. Taka zaščita naj bi zadoščala vsaj za 10 do 15 let, verjetno pa še dlje. Seveda pa ob morebitnem vbodu z iglo ali politju s krvjo tudi pri cepljeni osebi preverjamo stanje imunosti in ob prenizki količini zaščitni protiteles v krvi organizem vzpodbudimo še z osvežitvenim odmerkom cepiva.

Pri cepljenju otrok proti hepatitisu B se vidi, kako je v bistvu vse skupaj ena čudna “igra”. 7 letniki cepljenje proti hepatitisu B?! Ni to malo smešno?

Hepatitis B se prenaša s krvjo, izločki, s slino, ob ugrizih, spolnih odnosih, naključnih vbodih z iglo, souporabi okuženih igel, ipd.
Otroke je potrebno cepiti:
1. še preden so izpostavljeni večji nevarnosti (spolnim odnosom, morebitnemu eksperimentiranju z drogo, ipd.),
2. takrat, ko je odgovor na cepivo najboljši (boljši odgovor po cepljnenju je namreč pri otrocih kot pri odraslih),
3. kadar jih bomo zajeli čim več, da dosežemo t.i. kolektivno zaščito.
Po epidemioloških ocenah stanja hepatitisa B v Sloveniji je optimalen čas za cepljenje pri 7-letnih otrocih. V večih evropskih državah in ZDA cepijo vse otroke proti hepatitisu B že ob rojstvu.
Pozdrav!
Nina

Tudi sama sem mati dveh deklic, ki hodita v osnovno šolo. Na posebnem posvetu zdravnikov pediatrov in infektologov ter društva staršev SVOD, ki se zavzema za svobodno odločanje cepljenja sem izvedela, da je bolezen hepatitis -B spolno prenosljiva bolezen, cepili pa naj bi že naše 7-letne otroke. Baje ni nikjer direktnih dokazov, koliko časa to cepivo deluje in ima sigurne negativne stranske učinke, zato svojih deklic v veri, da jim delam dobro nisem cepila.

LP Irena

Spoštovani!
Hepatitis B je TUDI spolno prenosljiva bolezen, prenaša pa se tudi s slino, s poljubljanjem, ob ugrizih, ob stiku s krvjo in izločki, ob naključnem vbodu z iglo, ob souporabi okuženih igel ob eksperimentiranju z drogo, ipd. Seveda je možen tudi vertikalen prenos mati-plod, saj so kužni kri in izločki.
Končno trajanje zaščite seveda še ni znano, je pa znano, da ima okoli 90% cepljene populacije v krvi zadostno količino protiteles, ki nas ščitijo pred okužbo.
Vrsta populacijskih študij se je (in se) ukvarjala z ugotavljanjem morebitne škodljivostji cepljenja proti hepatitisa in niti ena ni dokazala škodljivosti cepljenja proti hepatitisu B. Nekaj let so ugotavljali morebitno povezavo cepljenja proti hepatitisu B in poslavšanjem multiple skleroze. Študije so pokazale prav nasprotno: cepljeni proti hepatitisu B so imeli manj zagonov bolezni.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close