Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja HEPATITIS A+B

HEPATITIS A+B

Zivjo

GRem na potovanje v Malezijo in bi se cepila proti hepatitisu A in B (koktejl). Tukaj gor svetujete drugace, kot pa pri mojem zdravniku, pa me zanima razlika. Meni so namrec svetovali cepljenje in ponovitev cepljenja v roku enega meseca (ce ne morem ponoviti pred odhodom, pravijo da ne bo prevec doro delovalo). Naknadno cepljenje sledi v roku 1 leta, da se pridobi dolgotrajnejsa, vecletna zascita.

Za obmocje obiska so mi predlagali tudi cepljenje proti “japonksme encefalitu/encefalitisu” (ce se temu tako rece tudi po slovensko). Zamnima me kaksna bolezen je to in kako se prenasa.

Hvala za odgovor
Maja

Spoštovani!
Kombinirano cepivo proti hepatitisu A in B – Twinrix, ima cepilno shemo: 0, 1, 6. kar pomeni prva 2 odmerka v razmiku 1 meseca, tretji pa šest mesecev po začetku cepljenja. To cepljenje smatramo kot popolno cepljenje.
Če pred potovanjem prejmete le dva odmerka kombiniranega cepiva, ste zaščiteni proti hepatitisu A, ne pa tudi proti hepatitisu B, saj je po dveh odmerkih zaščita proti hepatitisu B le med 40 do 60%. Za popolno zaščito proti hepatitisu B so namreč potrebni vsi trije odmerki. Po popolnem cepljenju s kombiniranim cepivom (3 odmerki) je zaščita res dolgotrajna (proti obema boleznima).

Možno pa je še nekaj: če na drugi odmerek s kombiniranim cepivom ne morete priti (ker ste že odpotovali), vam svetujem, da cepljenje že pričnete z mono-cepivom proti hepatitisu A in mono cepivom proti hepatitisu B. V tem primeru boste pred odhodom prejeli le 1 odmerek cepiva proti hepatitisu A (ima drugačno količino inaktiviranega cepilnega virusa, kot ga ima kombinirano cepivo). Hkrati se lahko začnete cepiti proti hepatitisu B s prvim odmerkom, drugega pa lahko zamudite za dobra 2 meseca. Morate pa vedeti, da prito hepatitisu B ne boste zaščiteni. Zaščito proti hepatitisu A nato obnovite z drugim odmerkom cepiva po 12 do 18 mesecih, s katerim dosežemo dolgotrajno zaščito.

Japonski encefalitits

Japonski encefalitis je virusna okužba možganov, ki se pojavlja zlasti na Kitajskem, Japonskem, vzhodni Rusiji, Koreji, pa tudi v jugovzhodni in južni Aziji. Prenašajo ga komarji, ki so zlasti aktivni med junijem in septembrom od mraka do zore. Komarji se zadržujejo okoli kmetijskih področij, zato je tu pogostost zbolevanja najvišja.

Večina infekcij poteka klinično tiho. Pri obolelih ljudeh je smrtnost kar 30%, pri polovici pa pride do nevropsihiatričnih motenj, zlasti med starejšimi in dojenčki.

Učinkovitega zdravila za bolezen ni, lahko pa jo uspešno preprečujemo s cepljenjem, ki poteka v treh stopnjah, ki skupaj trajajo en mesec. Cepljenje ni potrebno za vse, ki se v omenjene dežele odpravljajo za manj kot en mesec in potujejo predvsem po mestih. Svetujemo ga le izjemoma, predvsem za tiste, ki bodo v omenjenih področjih ostali dalj časa in bodo veliko zunaj na deželi (kolesarjenje, trekking, kampiranje v šotoru). Pomemben je tudi letni čas in lokacija (tabela). Cepljenje ima lahko stranske učinke: pri 20% blage (npr. bolečina na mestu injekcije), pri 10% sistemske (vročina) in pri 1-2 na milijon cepljenih hude (encefalitis). Verjetnost, da popotnik zboli z japonskim encefalitisom, je manjša od 1 na milijon.

INDIJA, ŠRI LANKA pojavlja se po vsej državi različno glede na lokacijo
INDOKINA, FILIPINI velika nevarnost v vseh državah maj-oktober, vse leto v Maleziji, Singapuru
INDONEZIJA pojavlja se po vsej državi vse leto, maksimalno november-marec
JAPONSKA posamezni primeri po vsej državi junij-september
KITAJSKA, TAJVAN zlasti v južnem delu, ni v Tibetu april-oktober
NEPAL zelo velika nevarnost na jugu julij-december
RUSIJA obmorski deli na daljnjem vzhodu julij-september
OCEANIJA, AVSTRALIJA majhna nevarnost september-julij

Cepivo proti japoskemu encefalitisu imajo občasno le na Inštitutu za varovanje zdravja v Ljubljani (tel.: 01 2441400, ambulanta za potnike). Pri nas se potniki na navedena področja zelo redko odločajo za cepljenje, saj je tveganje za bolezen daleč največje ob bivanju na kmetijskih področjih.

Lep pozdrav!
Nina Pirnat

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Na poti bom okoli 6, 7 tednov. Ali v tem primeru priporocate cepljenje proti japonskemu encefalitu?

Za hepatitis A in B pa bom prejela 2 dozi pred potovanjem.

Lep pozdrav

Hvala za odgovor. Potovcala bom priblizno 6, 7 tednov. Ali smatrate da bi se bilo v tem primeru primerno cepiti tudi proti japonskemu encefalitu?

Pred potovanjem mi bo uspelo dobiti obe dozi kotajla, tako da to ni problem.

Lep pozdrav

Hvala za odgovor. Potovala bom 6-7 tednov, tocnih nacrtov pa se nimnam. Zanima me , ce bv tem primeru svetujete cepljenje tudi proti japonskemu encefalitisu. Kar se tice hepatitisa A in B bom dobila oba odmerka pred odhodom.

Lep pozdrav vam zelim

Odvisno, po kakšnih področjih boste boste potovali. Če boste potovali po ruralnih, kmečkih področjih, zlasti po področjih, kjer namakajo in je veliko komarjev, potem je cepljenje priporočljivo. Vsekakor pa se obrnite na Inštitut za varovanje zdravja in vprašajte, če je trenutno cepivo sploh na voljo.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close