Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja hepatitis A

hepatitis A

Pozdravljeni!

Ker z iskalnikom nisem dobila informacij o cepljenju za hepatitis A, se obracam na Vas.
Ker z mozem nameravava potovati v Indonezijo so nam svetovali cepljenje za hepatitis A in B. O cepljenju za hepatitis A ne vem nic….kdaj se je potrebno cepiti, koliko cepljenj je potrebno izvesti….
Na potovanje nameravava iti meseca Julija in me zanima, ce je se dovolj casa, da opraviva ta cepljenja!
Za hepatitis B pa naj bi bila dovolj ze dva odmerka….ali to drzi? Kaj menite Vi?

Ze vnaprej najlepsa hvala za informacije!

Lep pozdrav in vesele praznike!

Jessy

Spoštovani!

Če se cepite samo proti hepatitisu A, se je potrebno cepiti z 1 odmerkom cepiva vsaj 14 dni pred načrtovanim potovanjem. Zaščita po cepljenju z enim samim odmerkom cepiva proti hepatitisu A je čez 95%.
Drugi odmerek cepiva proti hepatitisu A potem prejmete 6 do 12 mesecev po prvem. Zaščita po dveh odmerkih cepiva traja vsaj 10 do 15 let; po matematičnih ocenah pa verjetno kar 25 let.

Nekoliko drugače pa je, če se cepite s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B skupaj, kjer sta v isti brizgalki pripravljeni obe cepivi. Takrat je potrebno pred načrtovanim potovanjem prejeti vsaj 2 odmerka tega kombinoranega cepiva in sicer v razmiku 1 meseca; še bolje pa je, če kompletno cepljenje izvedete pred potovanjem. Kompletno cepljenje pa pomeni 3 odmerke kombiniranega cepiva A in B skupaj in sicer po shemi: 0, čez 1 mesec in 6 mesecev po prvem odmerku. Glede na to, da potujete šele julija, imate dovolj časa za kompletno cepljenje proti hepatitisu A in B skupaj. (Tudi zaščita po takem cepljenju s kombiniranim cepivom je dolgotrajna: vsaj 10 do 15 let).

Zakaj tako? Telo namreč počasneje odgovarja na cepljenje proti hepatitisu B. Po prvem cepljenju proti hepatitisu B ima ustrezna proti protitelesa okoli 20-30% oseb, po drugem odmerku 40-60% in šele po vseh treh odmerkih okoli 95%. Kot vidite, 2 odmerka cepiva proti hepatitisu B pri polovici cepljenih oseb še ne zadoščata.
Lep pozdrav in srečno!
Nina

Ti meseci ),1 in 6 se stejejo od prvega cepljenja? Zanima me namrec 6. mesec. Npr. ce se cepiva v januarju, potem se morava v februarju in juniju ali v februarju in juliju?

Mogoce veste okvirno ceno cepljenja za hepatitis A in B?

Torej, ce se cepiva proti hepatitisu A in B, potem to pomeni, da skoraj ni moznosti, da zboliva za hepatitis A in B, ali to pomeni da lahko zboliva, vendar se lazje pozdraviva?

Oprostite za nevednost, ampak resnicno mi ni cisto vse jasno glede tega!

Lep pozdrav!

Spoštovani,

Shema cepljenja proti hepatitisu A in B je 0,1,6 mesecev. Če se začnete cepiti proti hepatitisu A in B januarja, nadaljujete februarja in julija. Protitelesa po tretji dozi tvori 95% cepljenih; zboli pa manj kot 5% cepljenih, z zelo blago klinično sliko.
(Pri nekaterih protitelesa niso zaznavna, vendar so vseeno zaščiteni proti bolezni in ne zbolijo).
Trenutno je cena enega odmerka cepiva proti hepatitisu A in B 13.300,00 SIT.

Lep pozdrav,
Eva

New Report

Close