Henrija diskusa
Pozdravljeni!
Prosila bi vas za vaše mnenje. Že več kot eno leto me bolijo noge. To je še bolj izrazito pri obremenitvah; hoja, tek,…Stara sem 33 let. Drugih težav nimam.
Pred kratkim sem bila na MR hrbtenice. Izvid se glasi:Kongenitalna stenoza spinalnega kanala.Schmorlove hernije. Nakazana epiduralna lipomatoza. Izravnana lordoza, retrolisteza v višini L5-S1 za 4 mm. Začetna do zmerna difuzna spondiloza in spondilartroza, zlasti na spodnjih segmentih.Začetna degeneracija diskusov L2-L3 in L5-S1.
V višini L5-S1 se diferencira večja dorzalna centralna in desnostranska paracentralna diskus hernija z nakazano migracijo v kavdalni smeri; zmerno utesnjuje sprednjo površino duralne vreče in izrazito korenino na desni strani.Nekoliko je ožji desni i.v.foramen.
Ali je to stanje res za operacijo? Na fizoterapiji sem že bila, a ni bilo pravega učinka.
Ali bi se to dalo popraviti z manualno terapijo?
Hvala!
Najbolj izrazite so spremembe v segmentu L5-S1, kjer je opažen pomik ploščice v smeri hrbteničnega kanala in navzdol, kar kaže, da gre za relativno staro hernijo.
Spremebe so verjetno posledica povečanih obremenitev hrbtenice, tudi v smeri osi, kar kaže pojav Schmorlove hernije, ali celo poškodbe.
Ocenjujem, da stanje še ni za operacijo, prej bi bilo smiselno obiskati našo ordinacijo, mislim, da bi stanje lahko izboljšali.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Imam močne bolečine v križu in desni nogi, izid MR je sledeč:
Na nivoju L5 S1 je vidna večja desnostranska paracentralna dorzalna diskus hernija, disk prominira za skoraj 1cm, pri tem izrazito odkriva korenino S1 v lat.recesus, nekoliko pa utesnjuje tudi duralno vrečo. Nevroforamna sta normalno široka. Na nivoju L4 L5 je vidna manjša dorzalna centralna protruzija iv. diska brez utesnitve.
Konus medulafis ima normalen signal.
Na ostalih nivojih ni posebnosti.
MNENJE:večja diskus hernija L5 S1
Kakšno zdravljenje mi priporočate?
hvala in lep pozdrav
Verjetno ste se zmotili pri tipkanju – odriva in ne odkriva.
Simptomi se popolnoma ujemajo z izvidom.
Gre za dokaj veliko hernijo, ki utesnjuje izstopišče korenine S1 v desno in tudi že utesnjuje tudi duralno vrečo. To načeloma lahko sanirajo le z operativnim posegom, jaz pa vam svetujem, da se oglasite v naši ordinaciji, morda vam lahko pomagamo in vas rešimo operacije.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Moj partner ima bolečine v levi nogi, segajo od zadnjice in po celi nogi. To traja že štirinajst dni, pa ne popustijo. Mažem ga z ognjičevo kremo in nič ne pomaga. Noče pa k zdravniku, ker ne mara tablet, saj mu ne pomagajo. Sigurna sem, da ima išias. Prosim vas, povejte mi kako mu lahko pomagam, ali obstajajo kakšna domača zdravila, ali kake vaje, da bo bolje.
Hvala
Pozdravljeni,
Predvidevam, da ste indikacijo išiasa že sami pravilno ugotovili, tudi sam sklepam podobno, glede na zapisano. Najverjetneje gre za draženje korenine živca S1, ki povzroča bolečine, ki se posledično selijo v nogo. Manualna medicina zagovarja zdravljenje brez tablet in operativnih posegov, v kolikor je le možno. Vezano na vse skupaj gre v vašem primeru za indikacijo, ki jo z manualno medicino lahko uspešno pozdravimo in težave, skupaj z vzrokom, ki jih povzroča, uspešno odpravimo.
Glede domačih zdravil in vaj pa naslednje: potreben je celovit pregled in pogovor s pacientom, da lahko priporočamo kakršna koli zdravila in vaje, najprej je potrebno natančno postaviti pravilno diagnozo, da lahko svetujem o kakršnem koli zdravljenju tovrstnih simptomov.
Kot rečeno je za osnovo potreben temeljit klininčni pregled, ki ga naredimo v naši ordinaciji. Priporočam, da si vaš partner zagotovi termin za pregled v eni izmed naših ordinacij v čim krajšem možnem času, saj smo do konca leta že zelo zasedeni.
Lep pozdrav,
operiran sem bil v hrbtu.imel sem stenozo spiralnega kanala,l3,l4,l5.Ker je bila poškodba večja mi je spiralni kirurg specjalist rešil prvi dve korenini,l5 pa ni mogel več.redno delam vaje,tudi masiram z ele.stimulatorjem.Ali je kaj možnosti,da se mi vsaj 50 % povrne moč stopala in l5.Od posega je minilo leto in pol.Torej problem je dvig stopala in palca.Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.
Odpoved živčne korenine L5, ki povzroča slabost stopala in palca, je dokaj pogost primer po operativnem posegu (lahko odpove že tudi prej).
Svetujem vse terapije, ki stimulirajo živec L5 in izboljšujejo prekrvavitev ( elektrostimulacija, fizioterapija, masaža, manualna terapija). Morda uživanje vitaminov skupine B.
Podobnih primerov smo z manualno terapijo rešili že veliko, vendar smo z zdravljenjem pričeli takoj po odpovedi živca, pri vas pa je žal minilo že leto in pol, zato ne bi mogel karkoli obljubiti.
Lep pozdrav,