Najdi forum

hemoroidi

Spoštovani.

Po porodu so se mi pojavili zunanji hemoroidi. Že v porodnišnici (pred 2mesecema) sem dobila Modolex, doma so mi potem v roku kakšnih 3 tednov izginili. Čez kakšen mesec se mi je pri odvajanju pojavila huda bolečina, ki je trajala še cca 4 ure. Bolelo me je 2 tedna, nato pa sem ob bolečini pri odvajanju dva dni zapored še zakrvavela. Gastroenterolog mi je diagnosticiral hiperemične (kaj to sploh pomeni?) notranje hemoroide in mi predpisal svečke. Zdaj skrbim, da je blato mehko, svečke sem porabila do konca, jemala sem jih 10 dni. Bolečin in krvi ni več.

Zanima me ali moram svečke še naprej jemat in koliko časa moram skrbeti, da je blato mehko? Se taki hemoroidi sploh kdaj popolnoma sanirajo ali se ponavadi ponavljajo? Se bo bolečina ob normalnem blatu vrnila? Mi je namreč kar malce mučno imeti non stop mehko blato, saj me velikokrat zaradi donata in sliv črviči po črevesju.

Naj dodam še to, da pred nosečnostjo nisem imela čisto nobenih težav s prebavo in hemoroidi, v nosečnosti sem bila zelo zaprta in imela zelo trdo blato, zdaj po porodu pa je prebava zopet v redu.

Za vsak nasvet iskrena hvala.

Spoštovani,

hemeroidi so razširjene podsluznične vene v končnem črevesu. Najprej se jih vidi kot razširjene žile v črevesu, ko se dovolj povečajo, pa tudi na zunanji strani. Nastanejo, če je odtok krvi nazaj v globoke žile oviran, tako kot v nosečnosti, ko noseča maternica žile stisne. Zato se po porodu stanje tudi samo popravi, včasih pa je treba razširjeno žilo podvezati. To naredi proktolog. Poseg ni nič boleč in zanj anestezije ni treba.
Hemeroidi se radi ponavljajo in slabšajo. Reče se jim tudi zlata žila. Ime je nastalo, ko še ni bilo zdravstvenega zavarovanja za vse in so ljudje zdravniške storitve plačevali direktno. Zlata žila je bila za zdravnika, ker se je bolnik vračal. Bolezen se z leti lahko ponavlja. Nevarna pa ni.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close