Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Hemokoncentracija?

Hemokoncentracija?

Spoštovani,

stara sem 29 let, v zadnjem času so mi nekajkrat odvzeli kri, zadnja dva meseca se zdravim s Klomifenom, prejšnji mesec 100 mg, ta mesec 50 mg dnevno.

Spodaj so moje vrednosti hemoglobina in eritrocitov.

Eritrociti 5,3 5 5,5 5,33 5,1 5,2 5,46
Hemoglobin 151 140 160 148 150 147 165
Hematokrit 0,46 0,43 0,48 0,46 0,45 0,45 0,478

Včeraj sem imela najvišji hemoglobin 165, eritrociti 5,46. Ginekologinja je rekla, da naj veliko pijem in vzamem 1 aspirin 100 mg dnevno, v ponedeljek pa kontrola. Ali bi morala pri takšnih vrednostih na infuzijo? Sem precej bolj ogrožena za možgansko kap ali srčni infart pri teh vrednostih? Kako naj postopam v prihodnje, ker imam po mojem mnenju že skozi višje te vrednosti, čeprav so referenćne od 120-180 za hemoglobin, za eritrocite pa od 4,2-6,30.

Hvala in lep dan
Andreja

Ker domnevam, da ste mladi ne pričakujem zapletov (možganske kapi ali srčnega infarkta). Vrednosti rdečih krvničk (E), krvnega barvila (Hb) in volumskega odstotka eritrocitov (Ht) so pri vas nekoliko visoke, vendar, po mednarodno sprejetih dogovorih, še v okviru normalnih vrednosti. Mislim, da ste lahko brez skrbi. Vsekakor lahko prosite izbranega zdravnika, da vam izda napotnico za pregled pri hematologu.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

dr. Cibic,

danes sem dobila napotnico za hematologa, prosila če mi odgovorite še na spodnja vprašanja
1.ali je ob takšni krvi večja verjetnost tromboze in s tem pljučne embolije?

Od torka me namreč boli desna noga, začela na zadnji strani stegna, od včeraj pa občasno kot nekakšni krči v mečih, pod kolenom, stopalu, noga ni zatečena in barva ni spremenjena. Ker me je včeraj že v pljučih tiščalo, sem danes samoplačniško dala d dimer, ki je 194 (ref vrednosti piše od 0-500). 2. Ali tak d dimer, ki je negativen izključuje trombozo in sem lahko mirna? Ko mi je zdravnica ob iztegnjeni nogi dala stopalo nazaj me je malo zabolelo v mečih, prav tako na otip malo boli.

3.Sem lahko prezgodaj dala d dimer pogledat in se strdek še dela?

4. Ker sem danes dobila menstruacijo sem z Aspirinom 100 prenehala, je to ok, ali bi ga mogla še jemati?

Hvala in lep vikend

Do pred kratkim so v laboratorjih v Ljubljani določali vrednosti “d-dimerja” po metodi po kateri so bile normalne vrednosti pod 150. Zdaj vsi laboratoriji v Ljubljani določajo vrednosti “d-dimereja” po metodi po kateri so normalne vrednosti pod 500. Vrednost 194, ki so jo ugotovili pri vas, je zanesljivo v normalnih mejah. Ker je, po sedanjem stališču, višina d-dimerja zelo pomembna pri odločanju glede prisotnosti globoke venske tromboze bi sklepal, da izvid 194 izključuje globoko trombozo in pljučno embolijo.Če težava še traja, ne bosta odveč kontrolni pregled krvi in ponovni pregled pri zdravniku, ki naj bosta odločujoča glede zdravljenja z aspirinom.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close