hemeroidi in nosečnost
Lep pozdrav!
Imam vprašanje v zvezi s hemeroidi. Sem v 18. tednu nosečnosti in pred dobrim tednom se mi je prvič pojavil problem hemeroidov. Bolečine so bile zelo močne in težje sem hodila. Problem pojavil na petek popoldan in se v soboto še stopnjeval, vendar nisem obiskala zdravnika. Pomagala sem si z ognjičevim mazilom in večkratnim hlajenjem z vodo. V ponedeljek pa so se stvari počasi normalizirale in v sredini tedna sem odšla tudi na 3-dnevni oddih v Portorož, kjer sem se 2x dnevno kopala v bazenu. Sedaj moram priznati, da so stvari dokaj uredu.
Zanima pa me ali je ta problem zelo pogost pri nosečnicah, saj sem zasledila, da se pogosto pojavi po porodu. Zanima pa me tudi ali lahko zaradi tega pričakujem večje probleme v nadaljnih 5-ih mesecih nosečnosti oziroma ali se lahko pojavijo kakšni posebni problemi pri porodu. Zanima pa me tudi ali je potreben obisk pri zdravniku, če ne bo večjih problemov.
Najlepša hvala za vaše odgovore, ki jih bom zelo vesela, in veliko uspeha pri delu.
Dana
Draga Dana,
hemeroidi so iz stene črevesa v notranjost izbočene močno razširjene vene, ki same po sebi povzročajo srbečo in pekočo bolečino, včasih pa se tudi razpočijo, kar takrat tudi močneje zakrvavi. Za krvavitev je značilno, da je sveža in kri nikoli ni pomešana z blatom! Če je kri pomešana z blatom (torej ni na površini), potem to ni znak krvavitve iz hemeroidov in je potrebno iskati vzrok!!! Hemeroidi občasno trombozirajo (v njih se ustavi in strdi kri), kar se lahko tudi vname in močno boli.
Nosečnost pojav stopnjuje, ker v telesu povzroči vrsto sprememb, ki pospešujejo razširjanje vseh ven v telesu, posebej tistih v medenici in v spodnjih okončinah, ker upočasnjuje delovanje vseh votlih organov (prebavila in sečila) in ker so pospešeni mehanizmi strjevanja krvi. Skupaj torej kar vsi odločilni dejavniki, ki so potrebni za “uzspešno razvijanje hemeroidov ali njih poslabšanje”.
Če boste imeli težave je obisk pri zdravniku potreben, sicer pa so hemeroidi precej “pogost problem”, ki ga zdravimo z mazili in urejanjem prebave (redna, pestra prehrana z veliko vlakninami in veliko tekočine) ter zmernim telesnim gibanjem, ki je pomembno za pospešitev cirkulacije.