hemeroidi
Že kar nekaj časa se spopadam s hemeroidi. Kljub zdravi prehrani imam včasih zapeko in takrat joj! Bolečine ob odvajanju blata vedno sprejema še kri, vse to pa se mi ob pazljivem prehranjevanju in pitjem donata pozdravi šele po nekaj dneh in se ob prvi priliki spet ponovi. Ali obstaja operativni poseg? Poskusil sem že z raznimi kremami pa ni kaj dosti učinka. Lepo prosim za nasvet?
Jože!
Upam, da bom lahko kaj pomagala.
1. moj oče jih je imel že pred leti in mu jih je mami “spravljala” nazaj z ognjičevo kremo in pa ko je bila velika kriza tako, da je šel do pasu v mrzlo vodo za nekaj minut in nato v odejo, da se ni prehladil. To mu je ful pomagalo. Ali pa tudi tako, da se zaviješ v mokro ledeno rjuho in odejo v predelu zadnjice. Saj to je v bistvu logično, saj hemeroidi, kolikor je meni znano, “bolijo” zato , ker je v bistvu skoncentrirana kri na enem mestu in to potem boli.
2. moj oče velikokrat pove, če ga kdo vpraša za nasvet seveda, da si ne bi dal nikoli več operirati hemeroidov oz.zlate žile, ker potem so šele muke. Sedaj mu šele velikokrat “pogledajo ven” in še bolj neznansko bolijo.
P.S. On je imel hemeroide velike za slivo, pa ne suho!
Upam, da bo kaj pomagalo, čeprav ne gre pretiravati z mrzlo vodo.
Je pa zelo veliko receptov kako to ublažiti v Kneippovem priročniku!
Vprašanje je sploh , če imate hemoroide, večurna bolečina po odvajanju trdega blata govori bolj v prid analni razpoki. Oglejte si http://www.zdravniski-nasveti.net, tam boste izvedeli več, dogovorite se lahko tudi za pregled. Vsako krvavitev na črevo je treba raziskati, saj so lahko v ozadju tudi resnejše bolezni (rak, polipi,..). Hemoroide zdravimo odvisno od stopnje, zato ne odlašajte predolgo. Tudi operativni posegi so danes z uporabo cirkularnega steplerja dosti manj boleči.