Pozdravljeni! Med porodom dobro leto nazaj se mi je naredil hemeroid, ki se je do zdaj že zmanjšal, ampak vedno, ko grem na blato, se zopet poveča. Sedaj sem pa spet noseča in me skrbi, da če zadeve ne uredim, bo po drugem porodu se veliko slabše. Drugače ne boli, včasih srbi in je moteč, ker je pač tam. Kaj lahko naredim, da do poroda (začetek februarja) zadevo uredim? Hvala in lp
Lepo pozdravljeni!
hemoroid po porodu je verjetno zapustil nekaj ohlapne kože, ki se napolni ob odvajanju. Ohlapne zunanje hemoroide je možno operirati – odvečen del se odreže, preostalo kožo zašije, vendar ne v času nosečnosti ali dojenja. Tako da žal ta trenutek kaj dosti ne moremo narediti, svetujem pa vam da predel masirate redno vsakodnevno z mastnim mazilom da povečujete elastičnost kože. Na ta način, tudi če se ponovno pojavi, bo šel “bolj” nazaj. To lahko izvajate že sedaj, saj pritisk ploda lahko povzroči, da se povečajo že pred porodom ali ob samem napenjanju ob porodu. Takrat pa tudi cimbolj masirajte in hladite, če bo velika oteklina.
Lp