HEMATOM v maternici (v nosečnosti)
Spoštovani,
to sem že ničkolikokrat zapisal, da fizična aktivnost popolnoma nič ne vpliva na usodo nosečnosti, zlasti ne tako zgodaj. Če boste splavili, bi itak tudi “če se celi obdaste z mavcem” in nepremično ležite.
Spoštovani,
v 12t nosečnosti sem doživela, da se je del posteljice odluščil. Razen nekaj ur obilne krvavitve, ni bilo posledic. Plod bp, lepo raste, srce bije… Nastal je manjši hematom, ki pa naj ne bi bil problematičen.
Imam pa vprašanje. Sedaj sem v 15. tednu (stara 26 let, prva nosečnost, zdrava) in se seveda sprašujem kaj je k temu odluščenju botrovalo. Je možno, da bi k temu botroval antifosfolipidni sindrom? Sama imam namreč dobro kri, ki se res hitro strdi (sem fenomen). Kakšne preiskave so, da se lahko ovrže sum na ta sindrom? Bi bilo smotrno jemati mini aspirin v preventivo?
Otroka sva s partnerjem dolgo pričakovala, zato bi naredila vse…
Hvala vam iz srca, če si boste vzeli čas tudi za to vprašanje…
Spoštovani,
kar tako, na pamet Aspirina pri luščenju posteljice ni modro jemati. Za izključitev APS so potrebne najmanj osnovne serološke preiskave na določena protitelesa (APS in anti beta 2 GPI). Če bi bil kateri od teh dveh testov pozitiven, bi bilo smiselno čim hitreje priti do revmatologa, sicer pa se podobno luščenje zgodi relativno pogosto povsem brez posebnega razloga, spontano, kot “nesreča pri vraščanju trofoblasta v maternično sluznico.