Hematom ob rojstvu
Pozdravljeni,
pišem vam, saj sem zaskrbljena glede hematoma, ki se je po porodu oblikoval nasi dojencici na zatilju. Naj povem, da je bil porod dokoncan z vakumom, saj dojencica ni zelela obrniti glavice v porodnem kanalu. Hematom nastal na mestu, kjer je bil namescen. Opravljen je bil ultrazvok glave, kjer niso opazili nobene razpoke lobanje, ali drugih nepravilnosti.
dojencica je stara 10 dni. Hematom smo opazili po odpustu iz bolnisnice, torej 3. Dan. Zdi se mi, da je danes nekoliko vecji in trsi. Je to normalno? Bi bilo smotrno narediti še kakšen dodatni pregled? Pediatrinja mi je povedala, da se absorbira po nekaj mesecih. Ampak, kot sem napisala, me skrbi, saj se mi danes na 10. Dan zdi zadeva vecja.
Prav tako je dobila zlatenico. Ampak do sedaj ne presega vrednosti za zdravljenje. Najvec je bilo 280 na peti dan, potem se je vrednost malenkost na 8. Dan znizala – na 266. Mislite, so potrebne kontrole? Smo naroceni cez 1. Teden, pa nevem, ali je to morda malo pozno za ponovno kontrolo bilirubina? Se lahko pricakuje, da bilirubin se naraste nad kriticno vrednost?
hvala za vas odgovor,
Monika
Zaradi moje zamude pri odgovoru ste vse pomembno že razjasnili…
Naj vseeno dodam nekaj svojega:
kefalhematomi pomenijo izlitje krvi pod pokostnico na mestu največjega pritiska (ali vleka) na glavico med porodom. Verjetno ob nastajanju to otroka boli, kasneje pa gre za nebolečo in nenevarno porodno poškodbo. Kot vsaka “podplutba” je prehodno “večanje” v prvih tednih možno – malo zato, ker izgine oteklina mehkih tkiv v okolici, malo tudi zato, ker se kri preobraža in je ob tem lahko povečana količina “sokrvice”. Ob “organiziranju” postaja kefalhematom vse bolj elastičen, po nekaj tednih da celo vtis “ping-pong” žogice (saj se pojača zakostenevanje ob pokostnici). In končno ostane le debelejši rob kosti, pa še ta z rastjo glavice povsem izgine do 1. leta.
Kri v hematomu “razpada” – in rdeč pigment (hemoglobin) se preobrazi v vodotopni rumen pigment bilirubin (ki ga otrok lahko izloči s sečem) preko več reakcij, ki zahtevajo svoj čas in zrelost. Zato so vsi novorojenčki s keffalhematomom bolj in dlje časa “rumeni” kot njihovi vrstniki, a jih ta zlatenica prav nič ne ogroža. Celo ščiti jih, saj je nekonjugirani bilirubin (ki je v tem primeru zvečan) eden najmočnejših antioksidantov.
Pozdrav,