Hematom
Spoštovani dr. Pušenjak.
Pomagala sem si že z iskalnikom na temo hematom v zgodnji nosečnosti.
Bi pa vas prosila še za eno pojasnitev.
Krvaveti sem začela v 6. tednu nosečnosti (hematom). Bila je zelo močna krvavitev, ki se je nato umirila naslednji dan z rjavimi izcedki. Nato cez en dan ponovno krvavitev. Hematom je bil še večji kot pri predhodni krvavitvi. Tudi ta krvavitev se je umirila. S plodom je tako vse vredu, vidni so bili utripi, v glavnem vse vredu. Ta hematom pa se zdaj čisti zelo počasi, temno rjave izcedke imam tako že 9 dni, kak dan vmes skoraj nic, potem drugi dan ko mislim, da pa končno ne bo več kaj, pa je izcedek obilnejši. BTW, jemljem dabroston, magnesol in folno kislino.
Zanima me, ali lahko ta stara kri, ki se tako počasi čisti, privede do kakšnih posledic na plodu (ali je možna zastrupitev?). Pa tudi približno kako dolgo bo to še trajalo? Zdaj sem v 8. tednu nosečnosti, tako da ostajam oprimistična, da bo z nosečnostjo vse vredu.
Najlepše se zahvaljujem za vaš odgovor.
Spoštovani,
sama kri plodu popolnoma nič ne škodi. Edina potencialna nevarnost takšnega hematoma ,ki je v bistvu mrtvo tkivo, predstavlja potencialno zelo ugodno gojišče za bakterije, če se po naključju v njem znajdejo. V takem primeru jih namreč nobena stvar ne more ustaviti, saj takšno mrtvo tkivo predstavlja nekakšno nedostopno področje za vse možne imunske in druge obrambne zmožnosti organizma, pa tudi antibiotike in v takšnem primeru pride zagotovo do splava. Na srečo se infekcija vseeno zgodi redko. Kako dolgo se bo hematom še praznil in zmanjševal pa seveda ne vem, lahko pa traja tudi zelo dolgo, tudi tedne in celo mesece.
Moja žena, ki je trenutno v bolnici je v 12 tednu nosečnosti, natančneje noseča je 11 6/7. Pred dvema tednoma se je pojavila močna krvavitev takrat je bila noseča 9 7/7. Takoj sva se odpravila v bolnico, kjer so odkrili hematom velikosti 6,5 x 3,5 cm. V bolnici je krvavela še prvo noč in nato še drugo jutro. Potem se je krvavitev ustavila. Občasno se še pojavijo rjavi sledovi na WC papirju. Vse dni v bolnici (13) ima predpisano strogo počivanje in vsakih osem ur eno tableto dabroston-a. Danes, ko je bila ponovno na ultrazvoku so izmere hematoma pokazale skoraj identično sliko kot pred 13 dnevi. Hematom je namreč dolg še vedno 6,2 cm. Zdravniki sicer pravijo, da na krvavitev otroka NE vpliva in da se kljub temu nemoteno razvija.
Naju pa zanima, če je strogo počivanje in če sploh, res vse kar lahko v tem primeru naredimo?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
predpisano mirovanje je kar stadnardni pristop, čeprav ni nobenega znansvenega dokaza, da v takem primeru krvavitve kaj pomaga. REsna nevarnost za plod pa ni hematom kot tak temveč hematom kot mrtvo tkivo, ki je v primeru infekcije odlično gojišče za bakterije, do kterih v takšnem primeru ne more priti niti antibiotik. Sicer pa se bo kri iz hematoma slej ko prej izločila skozi nožnico na prosto.
Mene pa samo zanima ali se hematom lahko tudi absorbira v telo,se pravi,da kri ne steče iz nožnice,ampak se v telesu razgradi.Imam hematom velikosti 3×2,5cm,pod posteljico,posteljica se je ubočila,krvavela sem samo enkrat malo bolj,sedaj pa že par dni je samo izcedek na papirju.Jemljem dabraston,počivati pa žal ne morem,zaradi dveh otrok,ali dvigovanje otroka težkega 12 kg,lahko kakor koli vpliva na hematom,se bo predrl hitreje in stekel ven ali se ne zgodi nič drugega.Ali lahko hematom ostane celo nosečnost,in s tem ni ogrožena nosečnost.Hvala za odgovor.
da, če je hematom zelo ograjen s tkivom, lahko tam tudi ostane in se počasi razgradi, kot običajna podputba drugje v telesu.Fizično delo hematoma ne bo povečalo, lahko le pospeši njegovo izločanje, kar je zaželeno, po drugi strani pa lahko poveča verjetnost, da se hematom inficira, kar pa seveda ni zaželeno.Omenjeni hematom celo nosečnosti ne bo ostal, saj se bo v najslabšem primeru stisnil in sploščil ter srpemenil v fibrinsko trdno snov, ki se bo izločila skupaj s posteljico po porodu.
Pozdravljeni!
Najprej hvala za odgovor 26.11. Takrat sem Vam pisal o težavah moje žene. Trenutno še vedno leži v Bolnici zaradi hematoma. V treh tednih odkar je v bolnici je bila 4 krat na UZ pa na žalost ne moreva primerjati velikosti hematoma, ker so samo dvakrat merili na isti način. kar je gotovo je to, da sta sedaj dva hematoma. Izcedka en teden ni bilo, ko pa se je začela malo gibati se je pojavil manjši temno rjav gost izcedek (UZ ko so ugotovili dva hematoma), ki se je z dnevi spremenil v skoraj brezbarvni obilnejši izcedek. Če morda veste kaj to pomeni, oz. kaj bi lahko bilo Vas najlepse prosim za odgovor.
Hvala!
žal ne vem in tudi ni pomembno. Hematom ima le dve možnosti: da se izlije na prosto ali da ostane. Karkli se zgodi, je vpliv na nosečnost nemogoče predvideti.
Spoštovani,
imam eno vprašanje, ki se nanaša na hematom v nosečnosti. Punkcijo sem imela 30.10, transfer 2.11. in danes sem bila na uz. Izvid:
-1 GV (na slikci je mera 21mm, na vem če se nanaša na gestacijsko vrečko) PLOD 9 MM , PSU+ predvidevam da je to OK glede na trajanje nosečnosti
-CL 31 mm – cista, ki verjetno ne vpliva na nosečnost ?
– in viden hematom 17mm
Skrbi me, ker je hematom še enkrat večji kot plod in ker so vse, ki so pisale da imajo hematom krvavele. Jest nism nič krvavela , res pa je da si vstavljam estimo, ki mi je vsakič zadržala krvavitve tako pri neuspelih postopkih icsi kot tudi 2x pri splavu. Nikoli ni bilo krvavitve do prenehanja jemanja estime.
Ali je zaradi tega , ker se hematom ne izloča večja verjetnost da pride do infekcije hematoma?
Spoštovani,
vidite, vse vaše skrbi izvirajo iz tega, ker se ukvarjate s stvarmi, ki jih ne razumete in v bistvu ni mišljeno, da bi se vanje poglabljali. “Hematom” je trenutno pač “moderna diagnoza”. Vsi, poklicani in nepoklicani, strokovnjaki in “naključni mimoidoči zdravniki”, vsak , ki ima 5 minut časa in se zdi dovolj pomemben, opleta s to diagnozo, če o njej kaj ve ali pa se mu o njej komaj kaj sanja. Nekateri zdravniki očitno niso nič več kot “naštudirani medicinci”. To ni = zdravnik. Zdravnik vidi pacienta kot celoto, v vseh njegovih dimenzijah, tudi čustvenih in ga ne obremenjuje z nesmisli, s strokovnimi izrazi ali celo z diagnozami, od katerih nihče nima nič, ne pacient ne stroka. Ena takšnih diagnoz je tudi hematom, zlasti klinično nem, torej tak, ki ne povzroča nobenih simptomov ali znakov. Tako ali tako nimamo vpliva na posledice, poleg tega močno dvomim, da gre v vašem primeru za hematom, kajti hematom po svoji naravi mora povzročati simptome, bodisi takrat, ko nastaja, saj razriva tkiva, kar vedno boli ali pa se širi navzven in povzroča krvavitev. Včasih oboje, včasih samo enega od naštetih in je povsem nelogično, da bi se pojavil in z ničemer ne dal vedeti, da se dela. Zato mislim, da je tisto, kar so imenovali “hematom” v bistvu nekaj drugega, zelo verjetno normalno embrionalno tkivo, najverjetneje ekstraembrionalni celom. Tu pa se znanje mnogih žal neha, kajti redko kdo ve, kaj je to ekstraembrionalni celom, čeprav smo se o tem vsi zdravniki v času študija embriologije človeka učili. Problem je ta, da je ekstraembrionalni celom zelo podoben hematomu, vidimo ga šele, odkar so visokoločljivi UZ aparati, medtem ko smo hematome videvali tudi prej z mnogo slabšimi UZ aprati. Zdaj je vse več dobrih UZ aparatov, s katerimi se prikazujejo podrobnosti in nenadoma vsi videvajo hematome vsepovsod, tudi tam, kjer jih ni. Da skrajšam tale dolgi odgovor na bistvo, ki ga polagam na srce tako vam kot svojim kolegom, ki tako radi diagnosticirajo “hematome”: Ne praskaj, kjer te ne srbi!
Pozdravljeni!
Noseča sem 11 t in 6 dni. Pred tremi dnevi se mi je za dva dni pojavil rjavkast izcedek zato mi je moj G naredil UZ. Ugotovil je, da je viden min. setro plac. hematom (ne vem če sem pravilno prepisala), kar pa naj ne bi bilo nevarno, prav tako pa mi je rekel, da imam lahko spolne odnose.
Pri prebiranju vaših tem pa sem zasledila, da vi odnose odsvetujete…
Zanima me vaše mnenje, če ta hematom res ni nevaren in kako je z odnosi (do kdaj jih odsvetujete)?
Hvala in LP
Spoštovani,
žal hematomi niso takšna absolutna kategorija kot se zdi iz zapisanega. Premnogokrat se namreč spremembe, ki niso hematomi kar tako imenuje, čeprav UZ le redko daje dovolj informacij za takšno diagnozo. Vsaka razredčina na robu posteljice ali med posteljico in maternično stena pač ni hematom. Če gre res za podplutbo, kar hematome dejansko je, potem se seveda priporoča čim manj fizične obremenitve prizadetega področja, k čemur spadajo seveda tudi spolni odnosi. Če nekaj, kar izgleda kot hematom, pa ni hematom, potem je seveda vseeno, kaj počnemo. Če nekaj, kar niti ne izgleda ne kot hematom, pa to imenujemo hematom, velja popolnoma enako kot v prejšnji trditvi.
Spoštovani!
Imam vprasanje glede hematoma, ki se je pojavil po porodu. Ženi so pri prvem pregledu 40 dni po porodu “odkrili” hematom v velikosti 7cm. Nahaja se priblizno 4cm od vhoda v noznico. Mozno se ga je dotakniti s prsti. Ne boli neprestano, vendar se vsak dan pojavi obcutek bolecine kot pri ščipanju.
Žena je imela vaginalni porod (epiduralna, umetni popadki, predrt jajčni mehur, brez prerezanega prestedka)
Po porodu so bile zelo hude bolečine, žena ni mogla sedeti ter 16h odvajati urina. Žal takrat hematom ni bil odkrit ali mogoče viden.
Ginekologinja je dala nujno napotnico in predlaga kirurško odstranitev (in tudi greva na pregled in posvetovanje v bolnico, kjer je rodila). Zanima me vaše mnenje ali obstaja tudi kakšna drugačna možnost kot je operacija (da se pocaka) in kakšne so možne negativne posledice po odstranitvi.
Vnaprej se vam zahvaljujemm za odgovor in vas lepo pozdravljam
P
Spoštovani,
predvsem je treba najprej priti do diagnoze, saj gre sicer res lahko za hematom, ni pa nujno. Šest tednov po porodu je namreč podplutba že organizirana in ni več velike nevarnosti za infekcijo, po prerezu takšne tvorbe pa se ta lahko naknadno inficira in vname. Morda bi zadostovala punkcija z debelo iglo za tovrstne tvorbe, ampak je tudi v tem primeru problem asepsa. Skratka, težko bi na pamet in na daljavo dajal mnenje o takšni komplikaciji, ker je o tem lažje imeti mnenje kot biti vpleten. Druga možnost je povsem “konzervativno spremljanje razvoja dogodkov”. Pri tem se pričakuje, da bo v naslednjih 3 mesecih hematom počasi izgubljal na velikosti in se bo sčasoma resorbiral, lahko pa ostane tudi cista v steni nožnice za vedno, kar pa ne bo nujno povzročalo resnejše težave.