Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina hemangiomi jeter

hemangiomi jeter

Pozdravljena!
Prosim vas, če mi lahko kaj več poveste o hemangiomih jeter. Imam namreč tri večje po 4cm..Bila sem na preizkavi ,scintigrafiji , izvid pa je:
Na scintigrafskih posnetkih je videti v desnem jetrnem režnju, delno v področju 7.jetrnega režnja vidno hiperfundirano področje, ki izgleda ovalne oblike.
Mnenje:
Izvid je združljiv z hemangiomom v zgoraj opisanem področju jeter.To je vse.
Moja interna zdravnica pa me je sedaj napotila h kirurgu.
Ali mislite, da bom morala na operacijo? Ali res lahko hemangiom poči in pride lahko do sepse…
Kakšno je vaše mnenje o vsem tem? Ali postoji še kakšno drugo zdravilo??
Najlepša hvala,
Špela

Hemangiom je razširjen oz. spremenjen del žile, ki se lahko pojavi kjerkoli, v jetrih pa je pogost. Vaša zdravnica vas je verjetno poslala h kirurgu zaradi potrditve diagnoze. Če gre res le za hemangiom potem se ta, razen izjemoma, ne operira, ker ponavadi ne dela nobenih težav, če pa je možnost, da gre za kaj drugega, je pa to potrebno najprej ugotoviti.
Za hemangiom, ki je neke vrste lepotna napaka, ni zdravil in tudi niso potrebna.

Pozdravljena!
Najlepša hvala za odgovor. Imam pa še eno vprašanje. Ali je znano, da se hemangiomi tako večajo. Moj prvi je bil velik 7mm pred 6.leti, sedaj pa meri že 6cm.
Hvala.

Hemangiomi se lahko večajo in sem prepričana, da bi se v primeru, da bi bilo katkoli sumljivega, zdravniki odločili za CT jeter ali NMR (magnetna resonanca) in potem še za punkcijo. Cca 5 % populacije ima v jetrih manjše hemangiome, ki ne delajo nobenih težav in jih odkrijejo po naključju, ko delajo UZ abdomna.

New Report

Close