Najdi forum

Kot sem že enkrat prej napisala, imamo v stanovanju dolgodlako
muco, ki se ji vozla dlaka. Sedaj se pa je zgodilo, da nas
več kot teden ni bilo doma, hranilil so jo drugi, zato je tudi
nihče ni česal. Sedaj pa ima obupne vozle. Nekaj smo jih kar
odstrigli, vendar je grozno za pogledati. Naj ji kar vse te
cofe porežemo in kdaj ji bo potem tam zrasla druga dlaka?
Zdi se mi, da je dlaka tudi zelo suha oz, statična (od central.
ogrevanja?).
Ima kdo kako dobro idejo, kaj storiti, da bo zanjo najbolje?
Hvala in lep pozdrav!

Živjo!

Za muco bo verjetno kljub obupnemu izgledu verjetno najbolje, da cofe odrežete, ker se ji bo sicer dlaka zapletala vedno bolj, to pa zelooooo cuka.
Svetujem, da dlake ne odrežeš vzporedno s kožo, ampak prerežeš cof pravokotno na kožo. Potem ga počasi razčesavaj. Morda ti bo uspelo del dlake ohraniti. Če ima suho, statično dlako, kupi kakšen pripravek za vlaženje na podlagi olj, sicer pa jo lahko malo namažeš z olivnim oljem, kar muci ne bo škodilo, čeprav ga bo polizala. Z oljem si namaži roke, potem pa muco počasi masiraj. Sicer pa dlaka hitro zraste.

Lp, Yo

Iz srca hvala. Bomo takoj poizkusili.

Pa ne preveč olivnega olja, ker bo drugače vsa mastna. Čisto čisto malo je dovolj (za eno žličko) za vso muco!

Upam, da ste revico že uredili. Iz svojih izkušenj ( perzijec 9 let) lako samo potrdim kar je napisal-a Yo. Še vedno bolje, da ji cofe odstrižete sami, kot pa da to storijo pri veterinarju. Našega močkona so samo enkrat ( na začetku) in to brili, pa so ga fino porezali. Od takrat dalje ga češemo sami, žal mu to čisto nič ne paše in smo včasih tudi fino popraskani ampak … to spada zraven, h takemu mačkonu.
Poročaj!
LP
Ribica

Še eno vprašanje na to temo.
Na določenih mestih, kjer smo razčesavali, se je dlaka kar
izpulila, sicer pa smo cofe razrezali pravokotno in nato
počasi izčesali. Ali bo dlaka tam, kjer se je izpulila,
sploh še zrasla ali nikoli več?

Smo pa ugotovili, da se verjetno ti cofi delajo tudi zaradi izredno bujne in goste poddlanke, ki je kar puhasta.
Majčkeni cofki so se deleli tudi lani, ampak zgolj pozimi.
Hvala in lp!

Pozdravljena, Urša!

Verjetno oz. skoraj 100% bo dlaka ponovno zrasla. Skoraj ni verjetnosti, da bi pri razčesavanju populila korenine.
Zanima me, kolikokrat češete muco?

Lp, Yo

Če sem poštena, ti ne morem reči časovno – napr. vsak teden,
dvakrat na teden ipd. In zakaj? Od kar jo imamo, ni nikoli
marala česanja ali rezanja krempeljčkov. Toda, kar se mora…
Približno 1x na 10 dni smo jo prečesali. Sicer pa se rada
namesti v naročje in dovoli, da jo božamo. Če se nam je pod
prsti zazdelo, da je potrebno prečesati (pa čeprav smo jo že
pred 2 dnevi), smo jo – seveda, če ni vedela, kaj jo čaka (ko zagleda krtačo v rokah, zdivja po stopnicah na podstešje ali v klet in se skrije – ujeti se je pa ne da, ker je izredno urna
in gibčna). Sicer pa je izredno čista, lepo hodi na svoj WC in
se stalno ureja. Stara je 4 leta in do sedaj nismo imeli takih težav z njeno dlako. Upam, da je bilo to prvič in
zadnjič.

Urša, pozdravljena!

Mogoče bi bilo dobro muco razčesati večkrat. Sama sem vedno tudi kratkodlake muce česala vsak dan. Bodi nežna in če boš muco večkrat razčesala, bo le-to postajalo lažje, manj boleče in muca bo vse skupaj lažje prenašala.
Perzijka ni sposobna dovolj prečesati dlake s svojim jezičkom, torej njeno še toliko pogosto in temeljito urejanje dlake ni dovolj. Verjamem, da se zelo lepo uredi, vendar je vse skupaj urejeno le na površini, spodaj pa se delajo cofki in vozlički.

Lp, Yo

Nočem nič strašiti, vendar pa sem se zamislila, ko si omenila izpuljen šop dlake. Pri mojem dolgodlakem psu so se poleti tudi naredili cofi na mestih, kjer jih ponavadi nima. Ko sem jih razčesavala, sem uspela nekatere cofe kar cele potrgati iz kože. Ko sem potem temeljito pregledala kožo na tem mestu, sem opazila rdečico in ekceme – to je bil razlog za vozlanje dlake. Poleg tega je na določenih mestih dlaka izgubila sijaj in se začela lomiti. – Če se ne motim si ti pisala o težavah z dlako.
Morda ne bi bilo slabo, če si temeljito ogledaš kožo svoje muce in jo, če opaziš kakšne spremembe, odpelješ k veterinarju. Seveda držim pesti, da ni nič takega.

Hvala, Nekdo!
Tudi naša “božčka” je imela na tisith mestih, kjer je šla
dlaka pri česanju do kože stran, pordelo. 2x sem ji tam
namazala z gelom Aloja od Goldna in je bilo dobro. Ekcema
ali kaj podobnega pa nisem opazila nikjer. Dlaka pa ji že
tudi raste ponovno.

Sem pa po temeljitem premisleku prišla do ugotovitve, zakaj
se je to zgodilo. Mucica je pri nas v hiši že 4 leta. Včasih
so se ji že začeli delati majhni vozlički (zelo intenzivno se
liže čez cel dan). Te smo hitro razčesali in je bilo vse OK.
(Aha, zgodilo se je vedno spomladi – takrat menda menja dlako.)
Vedno semo ji dajali hrano, primerno prav za pezijke.
Letošnjo zimo pa smo res večkrat dali hrano, ki ni bila prav
za take mačke. Ker je čez vidkend zmanjkalo briketov, smo v
samopostrežbi kupili Friskies ali kaj podobnega. Ker je z
veseljem jedla, res nismo pomislili, da bi bilo lahko toliko
škode na njeni dlaki.
Družinski parlament se je torej odločil, da od sedaj naprej
za našo princesko kupujemo samo hrano za perzijke, s tem, da
je vedno ena vreča na zalogi. Srčno upam, da smo odkrili
pravi vzrok njenim in našim težavam z dlako.
Hvala vsem za nasvete, ki mi bodo še prišli prav! Lp Urša

New Report

Close