Hellp sindrom
Spoštovani,
HELLP sindrom je redka oblika preeklampsije, ki večinoma žal nastopi nenadoma in brez posebnih opozoril in nikoli ne daje znakov za nastanek v zdgodnji nosečnosti. Prepoznava je tipino laboratorijska in vključuje znake hemolize, zvišanih jetrnih encimov in nizko število krvnih ploščic. Ob nastajanju, ki je lahko zelo hitro, daje sicer nekaj znakov, po katerih ga lahko prepoznamo izkušeni porodničarji, vendar kdaj pa kdaj tudi nam “uide” kakšna zelo netipična ali izredno hitro potekajoča oblika tega sindroma. Najpogostejši simptom je žal zelo pogost in splošen (bolečina pod desnim rebrnim lokom ter slabo počutje), ki se sicer zelo pogosto pojavi ob žolčnih težavah, težavah z želodcem in dvanajstnikom, pri preobremenitvi trebušne prepone, medrebrnem nevritisu ali pri pljučnici spodnjega desnega pljučnega režnja, pa še pri drugih, od HELLP-a mnogo pogostejših stanjih. Če torej pri nosečnici ob vsaki podobni težavi sistematično ne izključimo sy. HELLP, se nam lahko pripeti, da ga zamudimo ali spregledamo. Nemogoče je torej pravočasno prepoznati popolnoma vse primere sindroma HELLP, vendar vam zagotavljam, da jih vseeno pravočasno prepoznamo vsaj 95%. Primerov takega sindroma je res zelo malo in se npr. pri 6000 porodih letno v LJ porodnišnici z njim srečamo 4 ali 5x, pri čemer jih je vsaj polovica premeščenih iz drugih področij Slovenije, kar HELLP naredi še vsaj 2x redkejšega kot je videti iz zgornje številke.Za paniko in pretirano skrb torej ni prav nobenega razloga.
Sama sem vam pred kratkim pisala o bolečinah desno od popka in ste zapisali, da so te morda zaradi jeter, dvanajstnika ali žolčnika. Ker še nisem obiskala zdravnika (bolečine niso vsak dan), sedaj pa ste zgoraj napisali, da je hellp sindrom povezan z dvanajstnikom, žolčnih ali želodčnih težavah. Jaz sem pred pribrilžno 3leti imela želodčne težave – kronični gastritis + bakterijo helikobakter. Se moram sekirat zaradi tega? Je zaradi težav pred leti večja možnost, za hellp sindrom?
Še nekaj!
Trenutno sem v 13tednu in me boli oz. zbada zadaj pod rebri, nevem če so to pljuča ali kaj drugega. Občasno čutim tudi zbadanje spredaj od prsi navzdol vse do popka, torej v želodcu. Zakaj občasno zbadanje? Naj povem, da se mi je to dogajalo že preden sem zanosila. Hvala za odgovor.
Lep večer!
pod desnim rebrnim lokom ni isto kot desno ob popku! Je pa blečina desno ob poku lahko povezana še vedno tudi z omenjenimi organi. Sicer pa se sindrom HELLP zelo hitro slabša in bi se vam stanje v nekaj dneh zagotovo poslabšalo. Sicer pa sindrom HELLP nikoli ne nastane pred 20. tednom nosečnosti! Diagnoze pa vam ne morem postaviti po pošti in če vas skrbi, se obrnite na svojega zdravnika.
pravih razlogov, da se pri nekaterih nosečnicah prav jetra tako burno odzovejo na prisotnost posteljice, žal ne poznamo in tudi ne opažamo,da bi predhodne jetrne bolezni ali težave bile povezane z večjim tveganjem za takšen odziv.
Me zanima glede HELLP sindroma…
ali so pri HELLP sindromu obvezno prisotne beljakovine v urinu (ker gre za obliko preeklampsije) ali je možen HELLP brez beljakovin v urinu?
Noseča sem 35t, moja diagnoza je nosečnostna hipertenzija brez značilne prot….(vem da beljakovin v urinu ni). Jemljem 3 x”MetilDopa”, RR kljub vsemu veliko (140-150/85-100…), otekam kar dosti.
Bolečina (pekoča, ostra, “tečna”) pod desnim rebrom se mi pojavlja cca 10 dni, a je nisem šla “kazat” k G: ker ni stalna – se pojavi velikokrat vsaki dan, a ni prisotna skoz.
A ima prav da to ni možen znak HELLPA?
V bistvu že samo zato, ker se pojavlja že toliko dni – ker HELLP se zelo hitro poslabša če prav razumem in pa ker bi ta bolečina morala biti prisotna non stop če bi šlo za HELLP.
Hvala!!!
Spoštovani,
čutim, da od slabe novice iz Postojne dalje spet vlada nepopisna panika med nosečnicami, ki prav nikomur ne koristi. Tema HELLP namreč glede na redkost niti slučajno ne zasluži toliko pozornosti, kot ji zadnje dni namenjate. Če imate težave, se prosim obrnite na svojega ginekologa, kajti poudarjam, bolečina pod desnim rebrnim lokom je izredno pogost simptom, še zlasti, če jo iščemo v tretji tretjini nosečnosti, saj takrat itak vsepovsod tišči in boli in v pogojih strahu in panike imamo lahko vse možne bolezni iz katerekoli internistične knjige debele več sto strani, če le hočemo. Sicer pa imate prav, da se HELLP praviloma hitro slabša in večinoma ni posledica preeksisitenih težav z visokim krvnim tlakom, čeprav ga takrat, ko se pojavi lahko spremljajo vsi laboratorijski in klinični znaki preeklampsije, tudi otekanje, proteinurija, hipertenzija in drugi.
Pozdravljeni,
sem prebrala zgoraj Vase odgovore. Naj povem da ze 1 teden je od tega,kar imam drisko (porusena crevesna flora od atibiotikov) ponoci in danes,driske ni bilo in upam,da tako tudi ostane. Od ponedeljka naprej imam slabosti,brez bruhanja. Prisotna slabost je cel dan,surfala sem po internetu kaj bi lahko bila ta slabost. Posledica driske,pac tipicna slabost v zadnjem tromesecju ali hellp sindrom.
Naj povem,da me pod rebri nic ne boli,ter ce dolgo ne stojim ne zatekam, v sredo sem dala kri/vodo,ce bi blo kaj od tega sindroma bi se videlo na izvidih?
Ne najdem vzroka mojim slabostim je pa zelo nadlezno,kajti v celi nosecnosti nisem imela slabosti 🙁 nevem kaj storiti,da bi bilo bolje. Je pa res,da od ponedeljka jem Waya probiotike v kar tesko dvomim,da bi od njih imela slabosti. Otroka vredu cutim,31/1t,prehranjujem se tudi raznoliko..
ne, omenjeni simptomi niso značilni za HELLP. Predlagam, da zgolj poskrbite za hidracijo in upate, da bo v 2 ali 3 dneh minilo, v kolikor ne bi ali bi se še slabšalo, pa osebno obiščite zdravnika, najbolje kar splošnega.
Spoštovani,
sem v 26. tednu nosečnosti in pisala sem vam že zaradi bolečin okrog želodca, ki trajajo že cel december. Bolečina (oziroma pekoč občutek), ki me zbuja tudi ponoči, se je sedaj preselila desno od želodca, pod rebra. Občasno me spremlja tudi slabost oziroma slabo počutje.
Danes sem izvedela, da sem imela zelo slab rezultat urina, katerega bomo jutri ponovili. Za kaj lahko zaprosim ginekologinjo (jeterni encimi?), da pozabim na HELLP sindrom?
Krvni tlak je normalen (okrog 105/75), zatekanja ne opazim.
Ali je mogoče, da bi se HELLP sindrom ali preeklampsija pojavila v 3. nosečnosti, medtem ko sta 1. in 2. potekali povsem brez težav?
Hvala vnaprej za odgovor in lepo pozdravljeni.
oboje bi bilo skrajno neverjetno, da bi se razvil HELLP pri tretjerodki (z istim partnerjem) in pri tako nizkem krvnem tlaku. Zdravniku samo povejte za simptome, torej kje in kako vas boli, zdravnik pa naj vas pregleda in potem sam oceni, za kaj bi lahko šlo. Ne rabite mu nič sugerirati, kako naj razmišlja. Zato je hodil v šole in se učil diagnostike. Vi ste laik in imate seveda velike oči, čim naletite na karkoli nevarnejšega.
tu žal ne vidim nobene zveze ne med primeri niti ne razumem tega argumenta, ker ne vidim možnosti, kako bi vi lahko brez medicinskega znanja nadzirali zdravnika pri njegovem delu, ne glede na to, da nihče, tudi zdravniki, nismo ne nezmotljivi. Tudi potniška letala padajo z neba, praviloma zaradi napake pilotov, pa nobenemu od potnikov ne pride na misel, da bi pilotom sugeriral, kako naj pilotirajo. Če želite absolutno varnost, potem ste žal na napačnem planetu. Upam pa si trditi, da smo v tem delu medicine zagotovo med najvarnejšimi državami na svetu. Tako vsaj kaže popolna statistika obporodne umrljivosti in obolevnosti novorojenčkov, umrljivosti žensk v zvezi z nosečnostjo in porodom (maternalna umrljivost) in umrljivosti dojenčkov v prvem letu življenja v SLO.
Spoštovani g. Pušenjak.
tudi sama sem prebolela Hellp Sindrom – pri drugem otroku. Z otrokom je vse v redu in se normalno razvija. Prebrala sem veliko o tem sindromu. Zanima me ali se lahko ta sindrom pojavi pri moji deklici, ko bo odrasla in se bo odločila za otroke- je dedno? V kolikšnem procentu se lahko ta sindrom vnovič pojavi, če bi zanosila npr.še enkrat. Zaenkrat ne razmišljam o še enem otroku, pač pa me samo zanima verjetnost vnovičnega pojava? Lep dan Vam želim.
Mery
Spoštovani,
če bi vsaj vedeli zakaj se pri določeni ženski pojavi določen tip preeklampsije, pa tega žal ne vemo. Preeklampsija kot pojav, ne glede na obliko do neke mere je tudi deden, ker vidimo, da se pojavlja tudi družinsko, čeravno k pojavu potem bistveno prispeva partner s svojo antigeno strukturo, ki jo prenese na otroka. Tudi zato je izjemna redkost, da se preeklampsija v kakršnikoli obliki pojavi šele v drugi ali naslednjih nosečnostih in ne v prvi in v takšnih primerih je to praviloma “na prej obstoječe zdravstveno stanje” nacepljena preeklampsija. Skratka, o tem, kaj čaka v nosečnosti vašo hčerko vam trenutno ne morem povedati nič koristnega.
težko. Ste poskusili zdraviti GERB? Za začetek z antacidi (Rupurut, Rutacid, ipd.), če ta test izboljša stanje, pa lahko preidete tudi na Nolpazo.
Zadnjo besedo pri diferencialni diagnozi pa bi lahko imele preiskave hemograma in jetrnih testov.
Pozdravljeni,
Sem noseča 36 tednov, v zadnjih 2 tednih se mi dogajajo ne navadne stvari in me strah hellp sindroma. Pred enim tednom sem začela zatekati in sicer bolj na levi kot na desni strani, so mi zacele mučnine z katerima nisem imela težav čez nosečnost. Včeraj pri redni kontroli so mi najdli proteine v urinu, so me napotili v zd ki je tudi pokazalo proteine. Na uzv je zdravnica ugotovila zrelo posteljico in da trebuh otroka zaostaja za 2 tedna ter me napotila v bolnišnico. Tam smo naredili ctg ter preiskave krvi in vode. Proteinov v urinu sicer ni bilo, ampak sem tudi jaz spila 1 liter vode, nalazi krvi so pa pokazali: eritrociti 3,71 (mejna vrednost 3,80-4,80) ter alkalna fosfataza 1,8 (mejna vrednost 0,58-1,74) hemoglobin 110 (mejna 120-150) hematokrit 0,338 (mejna 0,360-0,460).
Ker se jaz vsako jutro zbudim vse slabša, cela zatekla roke (tudi bolne ter srbeče), noge, oči, glavobol zanima me če je to vse pod normalno ali da naj zahtevam dodatne preiskave.
Hvala in lp
Spoštovani,
glede na to, da so beljakovine v urinu v najslabšem primeru prisotne v sledovih in da verjetno nimate zvišanega krvnega tlaka (tega sicer niste navedli, ampak dvomim, da vam ga niso izmerili), samo otekanje ni pomemben simptom in vam ne grozi sindrom HELLP. Sicer se glede srbečice ne morem opredeliti, če vam niso preverili tudi jetrnih encimov in žolčnih kislin, ker bi teoretično lahko šlo tudi za nosečnostno jetrno okvaro, ki med drugim povzroča srbečico in slabo počutje.