helicobacter pylori
Na gastroskopiji so ugotovili, da imam bakterijo Helicobacter pylori in zmerni gastritis, kar je posledica bakterije. Dobila sem antibiotike, kjer naj bi bila po enem tednu bakterija odstranjena. Sedaj vsako jutro pred jedjo vzamem še eno tableto (Ultop), da gastritis počasi izgine. 6 tednov po odstranitvi bakterije je želodčna sluznica še vneta, vsaj tako pravi moja zdravnica, zato mi je tudi za toliko časa predpisala jemanje Ultopa. Sedaj je minilo že en mesec, vendar stanje se ni še nič izboljšalo. Želodec imam zelo občutljiv. Ne kadim, ne pijem kave, ne popijem niti kapljice alkohola in ne uživam tisto hrano, kar čutim, da mi škoduje. Želodec me sicer ne boli, čutim pa nekakšno napetost, neprijetnost v želodcu, prav tako kot tudi v žrelu, kjer imam tudi kronično vnetje žrelne sluznice, mogoče je to posledica bakterije, ne vem, vsak reče malo drugače? Rada bi preverila, če je bakterija res odstranjena, vendar v našem kraju nimamo bioptične teste za pihanje v napravo, torej se moram odpraviti v Ljubljano. Kje v Ljubljani je dober gastreonterolog? Prosim za vaše mnenje in odgovore.
Hvala.
Rada bi vprašala še nekaj, če gre mogoče res za refluks, kako se to preveri, na gastroskupiji tega niso videli, razen, da imam bakterijo HB, ter histološki izvid, da imam kronični aktivni gastritis. Požiralnik je uredu, razen žrelo, kjer je stanjšana sluznica. Bi pa rada napisala še nekaj simtomov, ki me skoraj ves čas spremljajo: poleg tega, da me tišči v želodcu in da imam zelo občutljivega, ponoči se potim, ves čas me rahlo boli glava, imam bolečino v ušesih, v očeh, kot bi imela pritisk v očeh, bolečine v prsih, občutek kot bi me bolelo srce, sploh če je kakšen napor (recimo, če hitro hodim), bolečine na hrbtu, kot bi me bolela pljuča zadaj, imam vetrove, tudi spahuje se mi, skratka vse to me spremlja že od novega leta, pljuča so mi slikali januarja letos, vse je bilo uredu, zjutraj včasih malo kašljam, izločam malo rumene sluzi , ki je včasih med sluzjo tudi malo krvi. To me je udarilo, kot strela z jasnega, prej pa sem bila vedno zdrava. Moje mnenje je, da gre za infekcijo te bakterije HB, da ni bila s prvo terapijo odstranjena, lahko pa mi vse to povzroča tudi gastritis, ki je posledica zaradi HB. Prosim za vaše mnenje, moja zdravnica pravi, da ne ve kaj bi to lahko bilo, za pihalni test pa moram še malo počakati, ker 3 tedne ne smem jemati nobenih zdravil, da bo test točen.
Hvala za odgovore.
Spoštovani!
Refluks se ocenjuje po znakih (peče zgaga…) in da se pri gastroskopiji vidi zatekanje. Bolj zapletene procedure se navadno ne uporabljajo.
Del opisanih znakov lahko kaže na refluks, del pa bi prej pripisal nervoznemu črevesu, tesnobi in stresu…
Lep pozdrav!
Janko Kersnik