pozdravljeni,
pred dvema dnevoma sem bil na gastroskopiji zaradi težav z želodcem. cca 1 uro po gastroskopiji sem imel še dihalni test za odkrivanje navedene bakterije. hitri test tkiva, ki so ga odvzeli na gastroskopiji je pokazal HUTE: +, torej pozitivno. dihalni test je pokazal negativno: vrednost testa 1,6 %o. meritve 0min 1,980% 228,5ppm -25,6%o in 30 min 1,993% 230,3ppm -24,1%o.
katera zadeva je bolj zanesljiva? ali je potrebno ponoviti preiskave? zdravnika bom seveda vse vprašal, vendar bi želel še drugo mnenje. in še to: vodja laboratoija kjer so mi delali dihalni test mi je rekla da je dihalni test bolj zanesljiv.
hvala za odgovor
Pozdravljeni!
Najprej me zanima, zakaj so vas poslali po gastroskopiji še na dihalni test-morda v študijske namene? Kajti ni običajna praksa niti po nobeni evropski niti svetovni doktrini, da se bolnika po gastroskopiji, kjer je HUT pozitiven, napoti še na dihalni test.
Občutljivost testov je približno enaka, ponavadi so HUT lažno negativni zaradi jemanja zaviralcev protonske črpalke. Trenutno poteka študija, s katero primerjamo različne teste za ugotavljanje okužbe s HP-ker tega ni napisano še nikjer, zato res ne vem, zakaj vodja laboratorija meni, da je njihov test boljši. Pri vsakem laboratoriju je treba tudi preveriti ali je ta laboratorij referenčen.
Lp;Nataša Smrekar