Najdi forum

Helex ob višanju doze antidepresiva

Danes, po 5. tednih in pol jemanja Alvente 75 mg, mi je zdravnica povišala dozo na 150 mg ker je jutranja in dopoldanska anksioznost še vedno kar huda (depresija pa počasi bledi). Za spanje imam antipsihotik Kventiax 50 mg in Helex 0.25 po potrebi. Imam vprašanje glede Helexa:

Prvi mesec sem ob uvajanju AD-ja jemala 1/dan Helex takole: 11 dni DA, 7 dni NE, 2 di DA, 1 dan NE, 2 dni DA, 2 dni NE, 4 dni DA, 4 dni NE, 1 dan DA, 2 dni NE, 1 dan DA, 1 dan NE.

Jutri začnem z višjo dozo Alvente in bi si rada stranske učinke lajšala spet s helexom. Zdravnico sem pozabila vprašati , če bo kaj narobe če ponovno kakih 10-14 dni skupaj jemljem Helex? (naj povem, da mi velikokrat zadostuje že polovička helexa).

Hvala vam za nasvet. Mija

Pozdravljeni Mija,

glede jemanja zdravil se posvetujte s svojo zdravnico, ki vam je zdravila predpisala. Žal nisem zdravnik in na področju zdravil vam ne morem kompetentno svetovati.

Anksioznost in depresija sta motnji, ki imata svoj vzrok nastanka. Zdravila pomagajo pri simptomih, vzroka pa ne razrešijo. Razmislite, ali ste pripravljeni, da najdete tudi vzrok vaših težav. To je nujno, če želite trajno zaživeti brez (ali zmanjšanih) simptomov ali zdravil. Dober način za takšno razreševanje je psihoterapija, saj nudi varen odnos in prostor, kjer lahko raziskujete svoje notranje dogajanje. Ob odpiranju se zmanjša napetost, ki ponavadi povzroča simptome (v tem primeru depresija in anksioznost).

Srečno in lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close