helex
Spoštovani!
Približno 20 dni jemljem tablete Helex po 2 na dan, obe zvečer, eno malo prej, eno pa pred spanjem. Tablete mi je predpisala osebna zdravnica zaradi osebnih težav (ločitev, prepiri, nervoza). Zanima me v kolikem času lahko postaneš odvisen od teh tablet, oz. imaš težave, ko jih prenehaš jemati.
hvala, lp
Spoštovana Nina,
pomirjevala imajo svojo pomembno vlogo v lajšanju hudih tesnob in tudi delujejo praktično v hipu, odsvetujemo jih le za daljšo uporabo (nekaj tednov ali več), posebno če gre za doze večje kot 1 mg dnevno. V času, ko jemljete pomirjevala, je treba začeti reševati razloge za stisko, saj potem ne bo več obstajala, če pa aktivno ne boste ukrenili ničesar, bo želja za pomirjevali in s tem za pozabljanjem težav, vedno večja.
Eno dodatno pojasnilo bi prosila pri jemanju Helexa. To, da povzroča odvisnost vem. Zanima pa me obrazložitev nekaterih izjav, ki sem jih prečitala na internetu – niso vse vaše, da ne bi bilo nesporazuma. Da naj se jemljejo kratek čas. Da večinoma osebe s paničnimi napadi in fobijami skoraj po pravilu ne postanejo odvisne, ker že tako odklanjajo tablete in se zavedajo odvisnosti, to odklanjanje velja tudi za ostala zdravila. In še sedaj tudi vaša izjava: predvsem če je dnevna doza več kot 1 mg. Pa še ena izjava, da starejše osebe, ki prej niso jemale tablet redko razvijejo odvisnost.
A potem če nekdo jemlje občasno 1 tableto na dan 50 mg samo po potrebi, včasih par dni ja, pa par dni ne, pa spet dan ja pa spet vikend ne, taka oseba ne bo razvila odvisnosti?
Ali je odvisnost tudi že to, da ko je potreba, čeprav 1x na teden, takoj vzame tableto, da prepreči stopnjevanje npr. napada anksioznosti, da se ne razvije v panični napad.
Spoštovana Brigita,
v navedeni količini (mislili ste seveda 0,5 mg in ne 50 mg!) in v navedenem ritmu jemanja je verjetnost za zasvojitev praktično zanemarljiva. Možnost zasvojenosti se pojavi šele takrat, ko bi postal anksiolitik edini vir sproščanja, zato vedno priporočamo različne sprostilne tehnike vedenjskega področja.
Pri starejših (nad 70 let) potekajo vsi metabolni procesi počasneje, tudi anksioznost, vsaj po moji klinični izkušnji, ni nikoli tako ekstremna, kot pri mlajših ali adolescentih.
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje , ki se navezuje na to temo. Prosim vas za odgovor in se vam zanj že v naprej zahvaljujem. Že pet let jemljem helex, po potrebi. TO je 0.25 mg na dan. Včasih par dni zapored, včasih samo enkrat na teden, včasih pa tudi 14 dni ali tri tedne nič. Ali tu že gre za zasvojenost. Vzamem samo takrat ko je tesnoba res neznosna, ali pa zvečer ko se nikakor ne morem umirit. To je običajno takrat , ko sem preveč utrujena oz. je vsega preveč,- (služba, otroci ….).
LP
Evita