helex
Spoštovani!
Vem, da obstajajo 0,25 mg-ski helexi. Zanima me, če obstajajo tudi 1 mg-ski?
Zanima me, če mogoče veste, zakaj čutim na 1 mg-skem helexu umirjenost, na 5 mg.skem apaurinu pa ne čutim nič, razen slabe volje in da lahko spim od tega (tudi od helexa spim, vendar sem čez dan boljše volje ne kot na apaurinu).
hval in lp
Benzodiazepini imajo kvalitativno enake učinke, a se med seboj vendarle ločijo. 5mg diazepama (apaurin) je ekvivalentno 0.5 mg alprazolama.
Če jemljete 1mg helexa (alprazolama) dnevno, je to enako kot če bi jemali 10 mg apaurina. zakaj ste po helexu boljše volje? Zato, ker se alprazolam od vseh ostalih bezodiazepinov loči po tem, da ima na osnovni benzodiazepinski obroč vezan dodaten triazolni obroč, spada torej v skupino triazolobenzodiazepinov. Za slednje obstajajo indici, da delujejo tudi antidepresivno. Helex vsebuje alprazolam, ki je eden najmočnejših benzodiazepinov, glede na njegovo afiniteto do benzodiazepinskih receptorjev v možganih. Iz tega sledi, da ima največji potencial za zasvojenost in odtegnitveno krizo po prenehanju jemanja. diazepam deluje za razliko od alprazolama v večji meri miorelaksantno, sedativno in antikonvulzivno, nikakor pa ne antidepresivno.
Moj nasvet: čimprej opustite helex in ga zamenjajte z antidepresivom, ki bo imel tudi pomirjevalen učinek (Mirzaten, Coaxil, Tolvon…)