helex
Pozdravljeni! Že kar nekaj čas imam težave z vidom, vrtoglavico, mišična šibkost, tremor, tresenje posameznih mišic… Zaradi suma na demielinizacijo sem bila napotena na MR glave (izvide še čakam). Nevrolog pa mi je svetoval B – complex in po potrebi Helex. Helex sem danes prvič vzela, ker sem mislila, da mi bo pomagalo pri tresenju mišic (že po majhni obremenitvi rok se mi še dolgo časa tresejo mišice rok) in danes, ko prišlo do tega sem ga popila, vendar ni bilo nobenega učinka. Prebrala sem tudi, da Helex lahko povzroči odvisnost. Ali so lahko kakšne posledice že zaradi 1 tablete (0,25 mg)? V prihodnje ga ne mislim več piti, ker nisem opazila nobene spremembe po tem, ko sem ga spila. Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem. Lp
Spoštovani!
Težko je pravilno svetovati glede uporabe Helex tablet. V nekaterih primerih njihova uporaba lahko dejansko pomaga oblažiti tremor. Je pa res, da je potrebno upoštevati dejstvo, da omenjena zdravila povzočajo odvisnost in nemalokrat tudi pretirano izraženo sedacijo (utrujenost, zaspanost, pomanjkanje energije,…).
Vsekakor je najprej potrebno odkriti vzrok, se pravi postaviti diagnozo, šele potem se lahko opredeli smiselnost daljše uporabe Helex tablet.
Na osnovi zgolj ene zaužite tablete zaenkrat še ne morete ustrezno presoditi ali bi vam omenjeno zdravilo pomagalo ali ne. Dejstvo pa je, kot sem že napisal, da je potrebno tudi v primeru, če bi vam zdravilo pomagalo, temeljito pretehtati koristi njihovega jemanja in po drugi strani morebitne neželene učinke in potencialno odvisnost. Posledic po krajšem jemanju (jemanje po potrebi 1-2 tbl dnevno), na primer do 10 dni načeloma še ne povzroča nobenih posledic, tako da ste lahko povsem brez skrbi.
Vsekakor pa vam zaenkrat dokler ni potrjena diagnoza resnično svetujem uživanje B-kompleksa – 3 krat dnevno 2 tableti.
Lep pozdrav,