hčerko prosi za darilo
Hčerki je sošolka (4. razred) napisala listek, na katerem jo prosi, da ji za rojstni dan prinese kakšno darilo. Nisem vedela kaj naj naredimo. Sošolkini starši ji ne dovolijo praznovati rojstnega dne v družbi prijateljic/sošolk/sošolcev, ker so mnenja, da je to družinskih praznik, ki ga praznuješ v ožjem družinskem krogu. Sošolka si očitno vseeno želi praznovanja, ali vsaj kakšne pozornosti v obliki darila ob rojstnem dnevu, saj verjetno sliši sošolce, ko se »hvalijo« s praznovanji rojstnih dni. Ali naj ji prinese kakšno darilce (pa tvega, da bodo starši jezni), vendar bo ona zelo zelo vesela (kolikor jo poznam) ali naj nekako »pozabimo« na to?
L.
Nekateri starši so očitno prfuknjeni (in po stvareh, ki jih vidim v službi – reči enajstletnemu fantu “če ti je oči res kupu Isostar se bom jast zdele mau pogovorila z njim” – sem v to čedalje bolj prepričan). Kako lahko otroku prepoveš narediti vsaj en malo mejčken žur z najboljšimi prijatelji/prijateljicami za rojstni dan??? Ma halo!!! Ja, valjda, itak je važno da pridejo strici, tete, babica, dedek in nek se vidi raskoš. In kaj ima od rojstnega dneva otrok, čeprav je to pravzaprav NJEGOV praznik? En kurac od niča…Kot da bi bilo tako težko v soboto dmov povabiti pet sošolk, jim speči pico in dovoliti igrati videoigrici ali karkoli že, v nedeljo pa narediti družinsko srečanje.
In jasno, da punčka potem poskuša drugače. Češ, daj mi vsaj ti kaj prinesi, da bom imela kaj od rojstnega dneva (moja žlahta mi nosi samo sladkarije, obleke in igrače, ki sem se jih že zdavnaj naveličala, nihče več ni kreativen) – kaj niso otroci včasih tako čudovito direktni? 🙂 Brez pomišljanja ji kupite nekaj. Ni potrebno, da je drago, lepa, domiselna kretaivna darila so lahko zelo zlo poceni. Predlog? V tem trenutku ne morem natančno reči, ker ne vem s čim se igrajo punčke v četrtem razredu, ampak kakšna spominska knjiga (ali dnevnik, da si bo lahko zapisovala s kakšnimi idiotarijami jo buzerirajo starši) s pisalom (če bi se oboje svetilo v temi bi bilo pa sploh fantastično) bi bila morda že zadetek v polno 🙂
Sporoči kako se boste odločili, umiram od firbca :))
No, če ji tvoja hči da darilo, ni s tem nič narobe (in tudi starši mislm, da jezni ne bodo), je pa nekaj zelo narobe, če deklica aktivno prosi za darilo … Deklice pa ne poznam, tako da ne vem, kje/na katerem delu vzgoje se je zgodil kiks, zagotovo pa ni vzrok le v dejstvu, da ne organizirajo praznovanja z vrstniki, mora biti še nekaj.
Glede odločitve staršev, da RD praznujejo v ožjem družinskem krogu, pa jaz ne vidim nič tragičnega in nič posebnega, saj se še vedno večji del RD praznuje tako, tudi pri nas se je in tudi vsi moji otroci tako. Pa ni nihče nikoli nikogar prosil za darilo …
Tudi jaz glasujem za darilce, a nekaj takega ne preveč izstopajočega. Ne zdi se mi tudi nič tragičnega, če je rekla, da si darilo želi.
Glede teh nepraznovanj rojstnih dni pa sem tudi jaz jezna na nekatere starše. Zadnjič sem izvedela, da je neka deklica (5. r.) morala izbrati 5 sošolk, ki jih bo smela povabiti na rojstni dan in na katerih rojstne dneve sme iti. Na druge rojstne dneve, tudi če je povabljena, ne sme. Razloga ne vem, ampak če je razlog ta, da nimajo denarja za več daril, bi lahko prišla tudi brez darila ali samo s kakšno voščilnico ali kaj podobnega. Mislim pa, da ni to.
Seceda kupite nekaj ubogi deklici…koliko poguma je bilo potrebno, da je napisala pisemce.
V mullerju je sploh sedaj ogormno različnih luškanih stvari.
Nici kulice in plišeki so zelo lepi…
Boga mala punčka… 🙁
Mi mami pripoveduje o sodelavki, ima sina, mislim, da tudi 3 ali 4 r. Tudi en sme praznovati in se igrati s sošolci in prijatelji, ker mu lahko kdo kaj naredi baje…mali je že čisto čuden, ker se samo s tetami in babicami lahko druži.
Moja hči je (ko je bila mlajša) na rojstni dan lahko povabila do 6 prijateljev po lastni izbiri.
če je prejela povabilo na rojstni dan, sem jo vprašala, če si želi slavljenca povabiti na svoj rojstni dan. če je bil odgovor nikalen, potem na tisti rojstni dan pač ni šla – smo se opravičili.
Osebno sem mnenja, da je grdo, da prideš na zabavo, sam pa ne povabiš nazaj – ker ti očitno ni do družbe slavljenca (a zakaj bi potem hodil na njegovo zabavo?).
Zaradi mene lahko nekdo povabi ves razred, pri nas se je pač povabilo res najboljše prijatelje.
Travm zaradi tega nima nihče.
Obstaja tudi možnost, da so starši Jehove priče, ki ne praznujejo rojstnih dni, se pa lahko obdarujejo kar tako, da ni povezano z osebnimi prazniki.
Sicer se strinjam, da s tem vsiljujejo otroku svoje lastno prepričanje, toda to tako ali tako počnemo vsi drugi tudi, pa naj bo povezano z vero, prehrano, načinom preživljanja prostega časa … Sama bi v takšnem primeru raje hčerkino sošolko ob priliki povabila na obisk in ji ob obisku podarila malenkost, ki ji bo všeč. V to, kako v družini praznujejo rojstne dneve pa se nikakor ne bi vtikala, saj je to resnično njihova stvar.
Mogoče si pa družina te deklice enostavno ne more privoščiti praznovanja še za sošolce. Nekateri se res ne zavedate, da je revščina danes dejstvo in ne kar nekaj kar se gleda v filmih.
Mogoče si ne morejo kupiti nisi sokov za otroke, kaj šele, da bi pripravili prigrizke, mogoče si res ne morejo privoščiti, da bi potem njihova hčerka hodila na druge rojstne dneve in “vračala” darila. Ker ne glede na vse besede kako lahko otrok pride tudi samo z voščilnico, resnici na ljubo ni tako. Že otroci bi ga gledali postrani, kaj šele kakšna pametna monovska mama, ki bi potem tukaj zagnala halo kako je sosšolka njeni sončici prinesla samo eno čokolado iz Hoferja…
Jaz bi sicer za to deklico pripravila kakšno darilce, ampak resnično nekaj malega, pa še to kaj uporabnega za šolo.
so starši slavljenke mnenja, da je to družinski praznik, potem naj tako ostane. Nikoli ne bi prišla nekam nepovabljena, še posebej ne poslala mojega otroka. Imam takšno sosedo. Jaz sem vabila 2x njih na roj. dan, ona nas nikoli. Nekateri so zarukani, pa naj ostanejo .
Svojemu otroku pa povej, da če mamica od sošolke ne “dovoli”, da pač tako mora biti oz., da oni praznujejo roj. dan v družinskem krogu. Če si pa sošolka toliko želi družbe tvoje hčerke, pa naj sošolka vpraša mamo . če lahko pride na roj.dan, s tem, da ti sošolkina mama to potrdi.
Ker tudi pri nas v šoli se menijo kar same in sem parkrat poklicala starše, če je res, ti pa niso vedeli nič.
Tako bi jaz naredila.
Moja hči je (ko je bila mlajša) na rojstni dan lahko povabila do 6 prijateljev po lastni izbiri.
če je prejela povabilo na rojstni dan, sem jo vprašala, če si želi slavljenca povabiti na svoj rojstni dan. če je bil odgovor nikalen, potem na tisti rojstni dan pač ni šla – smo se opravičili.
Osebno sem mnenja, da je grdo, da prideš na zabavo, sam pa ne povabiš nazaj – ker ti očitno ni do družbe slavljenca (a zakaj bi potem hodil na njegovo zabavo?).
Zaradi mene lahko nekdo povabi ves razred, pri nas se je pač povabilo res najboljše prijatelje.
Travm zaradi tega nima nihče.[/quote]
SE mi zdi brez veze tako omejevati otroka, s tem koliko prijatlčkov lahko povabi, meni je mami pustila, da sem lahko povabila 30 ljudi, če sem hotela, seveda jih nikoli nisem, ampak dala mi je možnost, čepav so bili na drugih področjih strogi, glede družbe, prijateljev…pa me niso omejevali…, že tako se je težko vključiti, še težje v današnjih časih – mediji in vplivi…tako, da otorku rečti povabi jih samo toliko in toliko, res ne vidim smisla v tem.
Sicer pa vsakemu svoje,
otroci, vsaj večina, si tako oddahnejo, ko končno lahko gredo od strašev, da jih ne dušijo več s svojimi prepričanji, vero, hrano…Sploh tile novodobni straši.
Travm zaradi tega nima nihče.[/quote]
SE mi zdi brez veze tako omejevati otroka, s tem koliko prijatlčkov lahko povabi, meni je mami pustila, da sem lahko povabila 30 ljudi, če sem hotela, seveda jih nikoli nisem, ampak dala mi je možnost, čepav so bili na drugih področjih strogi, glede družbe, prijateljev…pa me niso omejevali…, že tako se je težko vključiti, še težje v današnjih časih – mediji in vplivi…tako, da otorku rečti povabi jih samo toliko in toliko, res ne vidim smisla v tem.
Sicer pa vsakemu svoje,
otroci, vsaj večina, si tako oddahnejo, ko končno lahko gredo od strašev, da jih ne dušijo več s svojimi prepričanji, vero, hrano…Sploh tile novodobni straši.[/quote]
Bi te rada videla s 30- imi 7 letniki v 2 sobnem stanovanju sredi zime…ne govori nekaj na pamet.
Pri nas se rojstne dneve praznuje v šoli tako, da prinesejo kakšne bonbone, mini čokoladice in jih razdelijo sošolcem.
Sošolci ponavadi skupaj naredijo kakšno “voščilno knjigico” – vsak nariše čestitko za slavljenca in jih spnejo v knjigico.
Doma praznujemo v okviru družine. Povabi si lahko najboljše prijatelje, ki pa niso nujno sošolci (sosedje, prijatelji z obšolskih dejavnostih ipd).
Pri nas hvala bogu, ne pogojujemo koga povabit na rojstni dan s tem kdo povabi tebe; namreč naša 8 letnica večinoma ne praznuje rojstnega dne s prijatelji in sošolci, povabljena pa je skoraj na vsako praznovanje in se tudi skoraj vsakega udeleži. V primeru, da na katerega ne gre vseeno kupimo kakšno pozornost slavljencu ali prispevamo k nakupu večjega skupnega darila.
Kakorkoli že…zadnje čase opažam v moji okolici en kup otrok, ki fehtajo za kak evro, čokolado, kinderjajček ipd. sorodnike, prijatelje, sosede ipd.
Sosedov mulc pride k nam parkrat na tede in fehta kinderjajčko.
Ko gre domov pa reče, če mu damo še eno za domov.
Če rečemo, da nimamo več jajčk, pa gre po hiši okoli in so ogleduje, če bi bilo kaj za odnest.
Pa reče – potem pa mi daj to pa to…
Jaz mu ne dajem nič, naša babica pa zato pa je tako.