Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja HAV, HBV

HAV, HBV

Zanima me, koliko pred oz. po cepljenju proti HBV pacient ne sme zaužiti alkohola?
Ali se je na Zavodu za zdravstveno varstvo mogoče cepiti s kombiniranim cepivom proti HAV in HBV ter kakšna je cena le-tega?

Spoštovani,

posebnih omejitev glede uživanja alkohola pred oz. po cepljenju proti
HBV ni. Na sploąno vam priporoèam, da alkohol uživate zmerno oz. v
količinah, ki zdravju ne škodujejo.

Na ZZV Ljubljana cepimo tudi s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A
in B. Cena enega odmerka cepiva je 14 300 SIT. Shema cepljenja je 0,1,6
mesecev.

Lep pozdrav,
Eva

Zakaj je pa cena kombiniranega cepiva tako visoka?
Kakšno je tveganje za okužbo z HAV v Sloveniji?

Tveganje za okužbo s hepatitisom A je v sami Sloveniji zelo nizko, saj so higienske razmere zelo urejene (pitna voda, varna hrana). Že na področjih bivše Jugoslavije je stanje bistveno drugačno in imamo vsako leto nekaj bolnikov, ki so se okužili npr. v Makedoniji, na področju BIH in na Kosovem. Zlasti pa so s hepatitisom A ogroženi potniki, saj so recimo Srednja in Južna Amerika, Afrika, Indija, JV Azija… za hepatitis A prava endemska področja z visoko obolevnostjo prebivalstva, okuženimi vodotoki, hrano, ipd. Na endemskih področjih je dodatno nevarno to, da se s hepatitisom A okužijo zlasti majhni otroci, ki pa le redko razvijejo klinično sliko bolezni (90% okužb je tihih). Ti otroci so potem rezervoar okužbe za odrasle, ki pa praviloma zbolevajo z dosti hujšo sliko (in pogosteje) kot majhni otroci.
Zakaj je cepljenje tako drago?
Ker je že nabavna cena cepiva samega tako visoka. Cepivo je kombinirano, kar pomeni, da v isti brizgalki prejmete cepivo proti hepatitisu A in proti hepatitisu B. Seveda je vsako izmed komponent potrebno pridobiti s posebnim, ločenim tehnološkim postopkom (hepatitis B sintetično z genetskim inženiringom, hepatitis A po predhodni gojitvi virusa, inaktivaciji,…) in ju šele kasneje združiti v istem tekočinskem mediju. Večina kombiniranih cepiv je dražja od posamičnih komponent. Cena cepiv je zelo odvisna tudi od tega, koliko cepiva določena država kupi od proizvajalca (količinski popusti, ipd), kako pogosto naročamo (transport), koliko stanejo analize varnosti oz. preizkušanja vsake serije cepiva, ki prispe v državo, ….
Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close