Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje hašimotova blezen – golša

hašimotova blezen – golša

Pozdravljeni

Pred 8 leti mi je bila postavljena diagnoza Hašimotova blezen. Pri sistematskem pregledu na faksu je bilo zdravnici sumljiva velkost ščitnice in tako sem pristala na tirološki. Tam so opavili UZ in vzeli kri. TSH je bil normalen prav tak seveda potem tudi t3 in t4. So pa bila povečani anti TPO in antiTG. Ne spomnim se točno kateri je bil koliko ampak vem pa da sta bila konkretno čez mejo…nisem prejela nobenih zdravil, le dogovorjeni smo bili, da v primeru če se stanje poslabša pridem nazaj…no vmes sem 2x rodila, vse ok, nobenih zapletov. Vsakič so mi kontrolirali tudi TSH vedno je bil v mejah normale.
Sedaj pa opažam, da se mi je na levi strani pojavila oziroma zrasla golša. Na to so me opzozorili tudi drugi. Šla sem k osebnem zdarvniku, ki mi je rekel, da je to samo lepotna napaka ki če me tako moti jo lahko odstrani lepotni kirurg!! No po prerekanju sem le končno dobila natopnico za tirologa. Sedaj me pa zanima.,..ali je možno da je prešel Hašimoto v aktivno fazo kljub temu da nimam povečanega TSH? Je to normlano da golša raste hormoni pa ostajajo v mejah normale. Bi šlo mogoče za kaj drugega….no naj povej še to, da me osbni zdravnik ni niti potipal, kljub temu da sem parkrat prosila če lahko pogleda ali je to res golša…mi je objasnil, da če se meni zdi da je golša potem bo že tako. Prosm za kak nasvet, komentar…malo me skrbi.
ps. mogoče za informacijo povem, da sem pred 3 meseci začela po 10n letih uporablati kontracepcijo – hormonsko. Sem lahko s tem kaj povzročila?

Spoštovani!

Če imate občutek rasti golše je potrebno opraviti UZ oz. pregled pri tirologu, kljub temu, da je TSH v okviru normalnih vrednosti. Jemanje oralnih kontraceptivovo ne vpliva n arast golše.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni

Sem šla osebno na polikliniko ker mi je sestra po telefonu rekla, da če se mi zdi da raste naj kar pridem da zdravnik pogleda in oceni kdaj na pregled. Zdravnica me je pogledala in takoj ocenila da je zadeva zrasla ( predhodno je pogledala zadnji izvid opravljenega UZ). Želela je takoj opraviti punkcijo, slikanje pa ni mogoče saj je aparatura na popravilu. Ker sem bila tam sama in seboj sem imela starejšega sina saj nisem imela varstva sem rekla, da bi raje da punkcijo orpavi kak drug dan saj me je bilo strah da bo kaj narobe na poti nazaj, sama z otrok in živim v drugem kraju. No…sedaj me pa zanima sledeče. Opraviti bom mogla slikanje z jodom. Kaj to pomeni zame kot mamo dveh otrok, eden je star leto in pol. Ali tisti dan ko bom to spila ne bom smela imeti kontakta z njimi? Grem lahko v službo? Sem nevarna za sodelovko ki je noseča?
Hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani!

Sevalna obremenitev po scintigrafiji ščitnice z jodom 123 je zelo majhna. Posebni ukrepi glede varstva pred sevanjem niso potrebni. Lahko greste v službo in sevanje tudi za sodelavko, ki je noseča ni nevarno.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close