Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Hashimotov tiroiditis

Hashimotov tiroiditis

Živjo!

Stara sem 25 let in imam od 2001 leta potrjeno diagnozo Hashimotov tiroiditis.
Takrat sem opazila na vratu izrazito oteklino,ki je prisotna še vedno. V enem mesecu sem se zredila za 15 kg in sedaj se te teže ne morem nikakor znebiti. En mesec sem pila tudi Propranolol 3x 1/4 tbl tbl.
Sedaj po skoraj 4 letih se počutim dobro, vendar v zadnjih dneh opažam ponovno utrujenost, zaspanost,….
Na kontrole hodim redno in izvidi so vedno v mejah normale.

Zanima me ali lahko pijem kontracepcijske tablete (sedaj jih po rojstvu sina pijem 6 mesecev) in ali to kaj vpliva na ščitnico?
Pomislila sem že, da bi pila tudi shujševalne tablete. Bi mi to kaj škodilo in ali bi sploh imelo učinka?

LP, Noky

Spoštovani!

Pri vas gre za Hshimotov tiroiditis, ki je glede na navedeno v evtirotični fazi (ščitnica v celoti deluje normalno). Kontracepcijske tablete ne ščitnico ne vplivajo. Glede zmanjševanja telesne teže pa je na prvem mestu ustrezna redukcijska dieta, oziroma sprememba načina življenja. Tablete, ki pomagaja hujšati (Reductil, Xenical …), pridejo v poštev le izjemoma za krajši čas, seveda ob ustrezni dieti.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozabila sem napisati, da imam 16 mesecev starega otroka, ki je imel porodno težo 4630g in je bil dolg 57 cm. Zanima me ali je bil tako velik zaradi mojega kroničnega vnetja ščitnice? Če bi se odločila še za enega otroka bi bil tudi on tako velik?

Velikost otroka ni povezana s kroničnim vnetjem ščitnice. Najpogosteje je genetsko pogojena, večji otroci pa se rojevajo tudi materam, ki imajo v nosečnosti povišan sladkor v krvi (nosečnostni diabetes).
V naslednji nosečnosti je pri vas vsekakor potrebna kontrola sladkorja v krvi, seveda pa tudi TSH.
Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close