Hashimotov tioriditis v evtirotični fazi
Pozdravljeni.
Prosim za Vaš nasvet, ker sem malo v dilemi glede na izvid, ki sem ga prejela iz oddelka za bolezni ščitnice v LJ.
Za “lažji odgovor” Vam posredujem izvid:
__
TSH: 2,453 mE/L
FT4: 14,0 pmol/L
FT3: 4,19 pmol/L
antiTg: 302,1 KE/L
anti TPO: > 1300
n TPO. Ščitni
Izvid:
Ambulantno so ugotavljali zvišan TSH 5,757.
Ob današnjem pregledu je laboratorijsko evtiforična. Zvišana so protitelesa Tg in TPO. Ščitnica je palpatorno čvrsta.
UZ: žleza je primerne velikosti, hipoehogene in nehomogene strukture.
Ugotavljam Hashimotov tiroiditis v evtirotični fazi. Zaenkrat zdravljenje potrebno. Svetujem kontrolo TSH pri osebnem zdravniku čez šest mesecev, nato enkrat letno, v času nosečnosti pa v prvem in drugem trimesečki ter dva do tri mesece po porodu. Pregled pri nas, če bodo izvidi patološki.
Terapija: brez specifičnega zdravljenja
Diagnoza: Kronični limfocitni tiroiditis (Hashimoto)
__
Dr. mi je najprej napisala, da je zdravljenje potrebno, potem pa brez specifičnega zdravljenja – kaj je pravzaprav s tem mislila, se je zmotila? Kaj pomeni Hashimotov tioriditis v evtirotični fazi?
Sem pa stara 21 let in še nisem bila noseča.
Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem.
Spoštovani!
Hashimototv tiroiditis v evtirotični fazi pomeni, da gre za avtoimunsko vnetje ščitnice, ki pa deluje normalno (izloča ustrezne količine hormonov). Dejansko je v izvidu prišlo do pomote, mišljeno je bilo “zaenkrat zdravljenje NI potrebno”. Preostalo mnenje glede kontrole TSH in ostalih navodil je povsem na mestu.
Lp
Spoštovani!
Sami na potek kroničnega limfocitnega tiroiditisa ne morete bistveno vplivati. Priporočljiva je mešana prehrana, izogibanje prekomernemu vnosu joda v telo, dovolj gibanja, oziroma fizične aktivnosti in izogibanje stresu. Potrebne so redne kontrole TSH enkrat letno in v primeru nosečnosti.
Lp
Spostovani!
Tudi pri meni so kaksno leto in pol nazaj ugotovili Hashimotov sindrom. Potem sem bila cez 1 leto spet na pregledu, zdaj pa cez pol leta, se pravi cez dober mesec.
Protitelesa so bila obakrat povecana, na zgornji meji, ampak se normalno, zato mi niso predpisali nobenih zdravil. Zdravnica je rekla, naj opazujem, ce bo prislo do kaksnih sprememb do naslednjega pregleda.
Zadnje nekaj tednov sem zelo utrujena, bolj kot ponavadi. Ne vem, ce je to posledica scitnice ali je samo spomladanska utrujenost. Kaksen dan je uredu, potem pa pride dan ko najraje ne bi vstala iz postelje. Opazam tud slabso koncentracijo.
Kaj mi svetujete?
Lep pozdrav
Spostovani!
Sama imam podoben primer. Pred skoraj letom in pol so mi ugotovili Hashimotov sindrom. Pred nekaj meseci sem bila na kontroli, naslednja kontrola cez 2 meseca. Za zdaj je bilo vse v mejah normale. Protitelesa na zgornji meji, ampak se uredu in mi za enkrat ni treba jemati nobenih zdravil.
Zadnje tedne opazam hudo utrujenost in ne vem, ce je potrebno k zdravniku ali je to samo navadna spomladanska utrujenost. Ze dalj casa pa opazam tudi slabso koncentracijo. Se to z jemanjem zdravil uredi?
Hvala za odgovore.
Spostovani!
Bila sem na pregledu. Raven TSH naj bi bila 3,4. Protitelesa kazejo na Hashimotov sindrom. Zdravnica mi je rekla, da je meje nekje do TSH=4, ampak ker se slabse pocutim in sem utrujena, mi je predpisala Thyroxin 50. Prvi teden pol tablete, kasneje tableta dnevno.
Zanima me vase mnenje.
Hvala za odgovor!