Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Hashimoto,euthyrox, znižana funkcija nadledvičnice, predpisan Hydrocortison! Kaj sedaj?

Hashimoto,euthyrox, znižana funkcija nadledvičnice, predpisan Hydrocortison! Kaj sedaj?

Pozdravljeni!

Stara sem 49 let. Leta 1985 sem se zdravila na onkološkem zaradi hodgkinovega limfoma. Imela sem povečano bezgavko na vratu. Takrat so mi preventivno odstranili vranico, bila sem tudi obsevana od trebušne prepone navzgor, najbolj pa v vratnem predelu.

Leta 1990 so mi diagnosticirali hashimoto. Terapije nisem prejemala do leta 2009, čeprav sem imela že leta prej teževe s počutjem. Ko nisem mogla niti več stati pokonci, stalno sem bila zaspana, utrujena,lasje so mi grozno izpadali sem odšla na privat pregled in dobila terapjo. Začela sem s 25 mikrogrami Euthyroxa, sedaj sem na 75. Imam tudi nekaj gomoljev.
Zanimvo je pa, da imam ves čas terapije normalne vrednosti T3 in T4 , TSH pa je znižan.
Zadnji izvid je sledeč:
TSH 0.044 mE/L (o,55-4.78)

FT4 20.9 pmol/L (11.5-22,7

FT3 4.96 pmol/L (3,5-6,5)

Tg 11 μg/l (do 58) recovery 85% (70-)

Moje laično mnenje je , da zgleda kot bi bila hipofiza utrujena.
Naj povem , da me že kar nekaj časa muči depresija , vendar antidepresivov nisem dobro prenašala. Zadnje sem pila lexsaurin, ki pa sem jih mogla prekinit , ker sem imela strašne stranske učinke….pritisk na 180, nemirnost , nespečnost, razdražljivost….Sedaj jemljem Zyprekso 5mg, ki jo dam na pol. To kar nekako gre.

Moja onkologinja me je poslala k endokrinilogu na merjenje rezerve hipofize. Doktor Preželj me je npotil tudi na pregled nadledvičnih žlez, kjer je bila ugotovljena insuficienca nadledvičnice(porast kirtizola iz 180 na 422), zato priporoča jemanje Hydrocortizola10 mg zjutraj. V primeru vročinskih stanj ali drugih infektov pa naj se odmerek prehodno dvigne na 3x10mg.
Moram priznati , da me je to kar malo presenetilo in prav nič ne vem kaj in kako je s tem kortisolom. Ali me čakajo kaki stranski učinki in podobno? Kako je doziranjem? Kdaj jemati kortizol, koliko časa mora biti razlike med euthyroxom in kortizolom.No, v ponedeljek grem po recept. Bila bi hvaležna, če ima kaka metuljčica kako podobno izkušnjo , če mi da kak nasvet kako in kaj.
Hvala!

Pozdravljena,
hidrokortizon se lahko jemlje skupaj s ščitničnimi hormoni. Odmerjati ga je treba podobno kot ščitnične hormone, odmerek pa je treba prilagajati v stresnih situacijah. Kar nekega splošnega pravila, koliko vzeti v določenih razmerah, ne more biti. Individualno odmerjanje zahteva pozorno spremljanje počutja, vseh sprememb, ne gre se vedno ravnati po nekih priporočilih. Lahko se jih res vzame le kot smernice. Za vročinska stanja je recimo priporočeno večkratno povišanje odmerka, odvisno od temperature, jaz sem pa zvozila s 50% pri 39°C. Med prehladom se ne priporoča zvišanja, jaz sem si pa že morala pomagati na ta način.
Mislim, da za hipofizo še ni treba skrbeti, še posebej, če je bil pred zdravljenjem TSH visok. Najbrž so merili tudi ACTH pred stimulacijo? Verjetno bo že dvig kortizola zelo učinkovit. Pri nizkem kortizolu se tudi razna “zdravila” slabše prenaša. Kortizol še bolj vpliva na razpoloženje kot ščitnični hormoni, poleg tega pri pomanjkanju ni mogoče dobro izkoristiti ščitničnih hormonov. Okrevanje ne bo šlo kar od danes do jutri, gotovo pa bo prišlo do bistvenega izboljšanja, skoraj prepričana sem, da so antidepresivi v takem primeru bolj škodljivi kot koristni.
Veliko sreče pri zdravljenju!

Alenka

Alenka, najepša hvala za tvoje napotke. Ko sem prebirala o kortizolu pa o njegovih stranskih učinkih sem se že skoraj odločila , da ga sploh ne bom pila, saj naj bi imela minimalno znižano funkcijo nadledvičnic. Res pa je, da imam neke čudne trgajoče in zategjoče bolečine po mišicah in kosteh, sem razdražljiva, depresivna, prehitro utrujena…
Še posebej me zanima kako je s pridobivanjem kg? Kakšne izkušnje imaš ti?
Razmišljam tudi v to smer ..ali se mogoče z dodajanje kortizola nadledvičnica še bolj poleni??

Kar se tiče TSH pa je bil vseskozi bolj nizek.Ko sem imala T3 in T4 pod spodno mejo, je moj TSH prilezel samo do 3. Zaradi tega sem tudi tako kasno dobila terapijo z Euthyroxom. Ambulantno se kontrolita le TSH, se ve!!
V izvidu je dr. Preželj napisal , da so ganadotropini v pomenopavznem območju.

Še enkrat najlepša hvala za tvoj odgovor !

Pa lep pozdrav!

Očitno si brala le določen tip informacij. Veliko endokrinologov tako zastraši svoje paciente, da še tistih nekaj, ki jim začnejo nadomeščati kortizol, živi v strahu pred hidrokortizonom. Nihče jih pa ne straši pred pomanjkanjem kortizola.
Pomanjkanje kortizola je zelo velik problem, saj vpliva na celoten organizem. Če je odmerjanje pravilno, se z dodajanjem hidrokortizona samo posnema naravno delovanje zdravih nadledvičnih žlez. Podobno kot pri ščitničnih hormonih. Ključ je v ravno prav, premalo je zelo slabo, preveč pa tudi. Če se začneš rediti, je to lahko že znak, da je odmerek previsok. Tudi otekati ne bi smela. Če se poslabša spanje, je to tudi slab znak, previsok odmerek lahko povzroči nespečnost. Dobro moraš poznati znake pomanjkanja in viška, tako kot pri vseh hormonih, in se dobro opazovati.
Ko začneš dodajati hidrokortizon, res deloma zavreš regulacijo nadledvičnic. Ampak v tem je ravno bistvo, izčrpane nadledvičnice morajo malo počivati. Če imaš avtoimunsko Addisonovo bolezen, boš tako morala odmerek sčasoma povečevati. Če gre za adrenalno izgorelost, boš lahko sčasoma hidrokortizon opustila. Poznala sem ljudi, ki so si z njim pomagali 2 ali 3 leta, potem so pa prenehali z jemanjem, niso ga več rabili. Da je veliko zdravnikov drugačnega mnenja, vem. Žal. Jaz se učim od tistih, ki imajo veliko pacientov s podobnimi problemi, ki jih uspešno rešujejo. Tudi moje.
Če je bil TSH tako nizek pri znižanih prostih hormonih, je to res slab znak, kar se hipofize tiče. Ja, TSH test čez vse. S tem sem imela tudi jaz velike probleme. Če še nisi v letih za menopavzo, so znižani gonadotropini še dodatni minus. Tudi če je hipofiza utrujena, se lahko zgodi, da bo ob boljši preskrbi s kortizolom in posledično še s ščitničnimi hormoni počasi prišla k sebi. Če imaš kaj denarja, bi si morda bilo dobro poiskati pomoč v obliki zdravil s T3, v Avstriji se recimo dobi Novothyral, ki so ga nekaj časa predpisovali tudi pri nas.
Uspešno zdravljenje ti želim.

Alenka

Alenka, hvala za tvoj čas in da deliš svoje znanje in vedenje.

Pravilno odmirjanje, to bi znal bit problem, saj sem pri endokrinologu naročena komaj
februarja 2016, moja splošna zdravnica pa nevem kolko izkušenj ima s kortizolom. Vprašala sem jo, če ima kakega bolnika, ki prejema kortizol…..niti enega.Povedala sem ji, da sem v dvomih s kako dozo naj začnem(predpisano imam 10 mg) pa je predlagala naj začnem s 1/4 tabletke. In kaj če bo to premalo? Ti praviš , da je premalo zelo slabo.
Se bojim, da bo tako kot s ščitničnimi hormoni, ko sem si terapijo sama odmerjala, povečevala in hodila vsak mesec samoplačniško na teste, dokler nisem prišla na zdajšni odmerek, ki mi, vsaj za sedaj, ustreza.
Pretekli teden sem imela nek infekt zgornjih dihalnih poti. Moji sodelavci so isto prebolevali, samo, da sem bila jst popolnoma fuč. Totalno brez energije , slow motion.Čeprav delam samo po štiri ure, sem prišla domov in padla v posteljo. Tako, da ni druge kakor, da se lotim s kortizolom.
V izvidu mi ne piše ali naj bi šlo za Addisonovo bolezen ali za adrenalno izgorelost. In kako se sploh postavi diagnoza?
Moji nizki ganadotropini so po vsej verjetnosti posledica menopaze, saj teče že skoraj tretje leto brez menstruacije.

Lep Pozdrav!

Natančno odmerjanje hormonov obvladajo zdravniki, ki imajo dnevno več pacientov z enakimi težavami in se ne ravnajo samo po rezultatih krvnih testov. Poleg tega je pri nas še en problem, DHEA mora biti lepo uravnovešen s kortizolom, pri nas se pa, kolikor je meni znano, s tem ne ubadajo.
Tudi meni se zdi postopno zviševanje odmerka bolj smiselno. Lažje boš spremljala spremembe na počutju in se naučila, koliko ti kakšen odmerek pomeni. Glede na to, da imaš kopico težav, zna biti višji odmerek tudi prevelik šok. Ne vem, kako bo šlo tebi, jaz sem morala ubrati grozljivo počasno pot zaradi vnetih prebavil, verjetno tudi ti nimaš zdravih. Ne jem hidrokortizona na prazen želodec, ker je zelo agresiven. Raztopim ga v žlički vode.
Bodi pozorna tudi na ščitnične hormone, morda jih boš rabila več, ko boš popravljala kortizol. Glede na to, da si se očitno na tem področju že veliko naučila, boš morebitno hipotirozo lažje opazila. Včasih je težko ločiti med hipotirozo in pomanjkanjem kortizola, naučiti se moraš, kaj je zate bolj značilno. Pri meni je recimo bila bistvena razlika v počutju zjutraj in zvečer. Pri hipotirozi je slabše zjutraj in po mirovanju, pri pomanjkanju kortizola so bile bolečine v mišicah hujše kasneje.
Če nisi dovolj stara za menopavzo, je lahko do podobnega stanja prišlo zaradi splošnega pomanjkanja hormonov, lahko pride tudi do kakšne spremembe na tem področju.
Diagnozo postavljajo na osnovi hitrega ACTH testa.
Lep pozdrav,

Alenka

Alenka napisala sem ti ZS, pa najbrž nekako nisem sprovedla naprej!

V prvem postu sem narobe napisala , da sem jemala leksaurin (pomirjevalo), Jemala sem antidepresiv cipralex, katerega nisem prenašala.
Malce sem gledala na netu glede DHEA.Kar nekjaj strani ga ponuja. Kje ga je najbiljše nabaviti?
Najbrž bi morala jemat 7-keto DHEA ,ki se ne pretvori v estrogen in testosteron, saj sem imela velike probleme, ko sem izgubila manstruacijo z oblivi, glavobol in stotimi drugimi nevšečnostmi, ki jih prinese menopausa. Pomagala sem si s progesteronom, vsaj bolj na začetku. Sedaj imam vaginalete Orho-gynest, ki vsebujejo nanežnejšo obliko estorgena , to je estriol. Estradiol je bil zame preveč agresiven .Jemljem tudi kapljice iz črne detelje.Vse na osnovi soje, pa remifemin in ostalo meni ni ustrezalo.
Potem je vprašanje koliko miligramski DHEA nabaviti in koliko dozirati dnevno? Bi bilo smiselno, da si sedaj dam izmerit kortison in DHEA in potem začnem oboje jemati in čez en mesec spet ponovit meritve?
Kot kaže pri nas ni endokrinologa, ki bi zdravil glede na celostno sliko hormonov. Na tujino ne niti pomislim, ker se pri financah vse konča! Me pa zanima, če je nizek kortizon, poleg vseh ostalih problemov, lahko vzrok za moje depresivno stanje? Potem je tu še nekakšen občutek okorelosti, počasnosti.
Sedaj imam doma škatlico drugega antidepresiva-Zoloft. In ne vem kaj naj naredim.
Nisem se še lotila z jemanjem kortizona, pa tudi ne z Zoloftom. Z depresivnim stanjem imam probleme bolj zjutraj. Tako, da gledam ti dve škatlici in v bistvu me je strah, kako in kaj naj jemljem. Res je hudič, da pri vseh dohtarjih ostaneš nekako sam.
Kar se tiče prebavil imam tudi nekaj nevšečnosti..intoleranca na laktoto, probleme z dvanajstnikom, tako, da pazim kaj jem.
Najbrž so meni naredili tale hitri ACTH test, saj sem, ko sem bila na odvzemu krvi tam ležala več kot uro in so mi vstavili metuljčka v žilo in večkrat vzeli kri. V izvidu piše..opazujemo minimalno znižano funkcijo nadledvičnice (porast kortizolaiz180 na 422)
Dg: insuficienca nadledvičnice

Lep pozdrav in vse dobro v letu 2015!

Nellia.
Jaz sem pred tem, da začnem jemati Cipralex. Pred 2 leti so rekli da Imam Hipotorizo, Hashimoto tiroditis. Od takrat jemljem Eutrox ali kaj je že. Ves ta čas so se “igrali” z dozami, sedaj sem na 125mg, kar mislim, da ni malo. Zadnji pregled je rekel, da sta T3 in T4 v redu, TSH pa je okoli 10. Eutrox mi ne pomaga. Preden se je vse začelo sem bil na Cymbalti, težka kot Bernandinec, sem nehal jemati.

In v tem času sem rekel dovolj in začel sam raziskovati. imam dobro mnenje o zdravnikih, a če bom čakal na njih se bom prej ulegel v krsto. Včasih sem še imel kakšen dober dan, od kar pa jem te tablete pa ni razlike.

Ni mi znana razlika med simptomi hipotiroze, adrenalne izgorelosti in depresije. Simptomi se prepletajo. Ker menim, da je bila prej neka stvar, ki je naredila slabo ščitnico. V rodu nima noben tega. Stresa je dosti, povprečna tempera pa nižja okoli 1.5° on normalne telesne.

A kdo dela v Sloveniji kortizol test na slini in ne s krvjo? Naslednji teden grem v Adrialab.
Kaj je to, da ti vstavijo metuljčka pri odvzemu krvi? Boj se 3 belih+belih halj :).

Večino snovi črpam iz povezav spodaj:
http://www.stopthethyroidmadness.com/adrenal-info/
http://www.stopthethyroidmadness.com/2014/05/13/how-dawn-healed-her-adrenals/
http://www.stopthethyroidmadness.com/recommended-labwork/

Imam peijateljico, ki jemle cipralex in se odlično počuti, torej je odvisno od posameznika kako prenaša določena zdravila. Res pa je, da ona nima težav s ščitnico ali drugimi žlezami.

Metuljček je tak nastavek z iglo, ki ti ga vstavijo v žilo, da ni potrebno vsakič vnovič špikat, če ti vsakih 15 minut vzamejo kri.

Hvala za tvoje linke, sicer se težko prebijam skozi angleščino , se bom pa potrudila.

Za kortizol iz sline ti ne znam povedat kje bi to bilo, zagotovo pa ga !

Lep pozdrav!

Morda dela Adrialab tudi teste kortizola iz sline, lahko pa povprašate tukaj: http://diagnosticni-laboratorij.si/preiskave/hormonski-testi-iz-sline/kortizol-test-iz-sline/.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close