Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Hashimoto – zdrava ali ne?

Hashimoto – zdrava ali ne?

Pozdravljeni.

Stara sem 26 let. Pred 10-imi leti so ugotovili, da imam obolelo ščitnico – Hashimotovo, poleg tega pa še aritmijo. Kakor sem prebrala na internetu, Hashimotova bolezen pomeni, da moje telo proizvaja protitelesa proti ščitnici, praktično jo hoče “uničiti”. Gre pač za avtogeno bolezen.

Tablete sem jemala tri leta – vobenol -, potem sem pa naredila napako, na katero nas opozarjajo celo v navodilih za zdravila. Zdravljenje sem prekinila sama. Bila sem stara 18 let, boljše sem se počutila in sem si mislila, zakaj pa bi rabila tablete. Pol leta po tem, ko sem jih nehala jemati, se je spet začelo. Utrujenost, kilogrami, v glavnem življenje v slow motionu. Zdravniki so me ob diagnozi pri 16-ih na dolgo in široko opozarjali, da je to kronična bolezen, zaradi katere si na zdravilih do konca življenja.

Eno leto po tem, ko sem nehala jemati tablete, sem odšla spet k zdravniku in sem bila po njegovem kr naenkrat zdrava, ker je bil TSH v mejah normale. Ok. Na kontrolo TSH sem šla vsakih par let. In vsakič je bilo v mejah normale. Aritmije nimam več, ker je niti sama ne čutim. So pa ostali utrujenost, kilogrami itak, potem je prišla na vrsto triletno zdravljenje depresije, potem pa izpadanje las, zelo kratke menstruacije, zadrževanje vode, slab spomin, pred kakšnim letom pa sem začela opažati tudi, da mi na prsih in predelu pod vratom rastejo dlake.

Ko se pogledam v ogledalu, opazim, da nimam vratu kot ostali ljudje.
Malo se opazi izboklina, ampak nič hujšega, da bi me recimo drugi
spraševali, kaj je to. Zdaj me je samo strah, da bom npr. enkrat, ko se
bom odločila imeti otroka, da mi bodo rekli, ne bo šlo, zaradi ščitnice
je stanje tako pa tako.

Zato sem lani šla na pregled na polikliniko, ki sem si ga plačala sama.
Rezultati so bili taki, v oklepajih pa so navedli še vrednosti v
mejah normale:

TSH: 1.480 mE/L (0.35 – 5.5)
FT4: 14.0 pmol/L (11.5 – 22.7)
FT3: 4.47 pmol/L (3.5 – 6.5)
antiTg: 34.9 KE/L (do 60)
antiTPO: >1300 KE/L (do 60)
TSI: 1 E/L (do 1.5)

Tole je pa še dopisal zdravnik: Pri pregledu je klinično evtirotična.
Ščitnica ni tipično povečana, TSH, FT3, FT4 v mejah normale, zvišana TPO
protitelesa, Tag in TSI negativna.

Diagnoza: kronični limfocitni tiroiditis, ki je v evtiroitični fazi.

Zdravniki pravijo, da sem zdrava, zdravil ne jemljem že osem let, ampak meni ne da miru ta kronični tiroiditis, ker to meni zveni kot nekaj, kar se ponavlja v nedogled in tudi ne počutim se “zdravo”.
Druga stvar, ki mi ne da miru, je ta vrednost antiTPO, ki je kar 22-krat večja od dovoljene.

Mi lahko kdo razloži ti dve stvari iz izvida – kronični tiroiditis in povečana vrednost antiTPO?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Kronični limfocitni tiroiditis (Hashimotov tiroiditis) je kronična avtoimunska bolezen žleze ščitnice. Gre za avtoimunsko vnetje v ščitnici. Posledica vnetja je proivodnja specifičnih protiteles proti določenim strukturam v ščitnici (TPO, tiroglobulin). Posledica vnetja je tudi uničevanje, oziroma propadanje, ščitničnih celic in v končni fazi hipotiroza (premajhno delovanje ščitnice). Kadar se razvije hipotiroza je potrebno nadomestno zdravljenje z L-tiroksinom (euthyrox, eltroxin….), ki je pri veliki večini bolnikov trajno. Izjemoma se delovanje ščitnice normalizira, tako, da nadomeščanje ščitničnih hormonov ni več potrebno. Glede na navedene izvide gre pri vas za kronični limfocitni tiroiditis v fazi, ko ščitnica deluje normalno (evtirotična faza). Protitelesa antiTg in predvsem antiTPO so označevalec bolezni in bodo trajno zvišana. Pomembno je da redno kontrolirate raven TSH (navadno enkrat letno) in pri povečani vrednosti pričnete z dodajanjem L-tiroksina.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close