Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Hashimoto po porodu

Hashimoto po porodu

Pozdravljeni!

Med nosečnostjo sem se obrnila na vas za nasvet in ste mi svetovali pregled 2 meseca po porodu. V tem času mi je ravno zmanjkalo Vobenola in dobila sem Euthyrox. Zato sem dala kri 5 tednov po zamenjavi. Danes sem dobila izvide in sicer TSH 7.3, sestra pa je rekla da tudi T4 ni v redu. Zdravnica bo jutri klicala na vaš oddelek kako naprej.
Mene trenutno bolj zanima ali je porod spet bil tak stres in je krivec (bolezen so mi diagnosticirali leto in pol po prvem porodu) ali je res kaj na teh tabletah, kajti govori se marsikaj. Tudi sama sem ugotovila kake 2 tedna po zamenjavi, da imam omotice, za katere pa sem krivila mojo vratno hrbtenico in zategnjene mišice.
Drugače se fizično počutim dobro- imam energijo in voljo, psihično pa bolj tako- kar nekaj me grabi panika in vse me skrbi.
Sin ima očitno normalne vrednosti, saj me niso nič klicali naj pridem na ponovni odvzem. Med nosečnostjo sem bila pregledana samo v 3 mesecu in vrednosti so bile v redu. Eden od mojih strahov je tudi ta, da se je pri sinu pokazalo zdaj, ker se tako redi. Porodno težo (3720g) je podvojil v 3 mececih. Koliko je možnosti da ima že majhen otok probleme s ščitnico?

Hvala lepa za odgovor, glede na to da upam da mi še dolgo ne bo več treba pisat za nasvet, pa vam že zdaj želim čim lepše leto 2005 in naj se vam trud z nami nekajkrat povrne!

Tina

Spoštovani!

Euthyrox enako kot Vobenol vsebuje hormon ščitnice L-tiroksin in zdravili imata praktično enake lastnosti (sta bioekvivalentni). Pogosto se zgodi, da se avtoimunske bolezni ščitnice (Hashimotov tiroiditis, bazedovka) poslabšajo po porodu in pri hipotirozi je potrebno prilagoditi (navadno zvišati) odmerek tiroksina.
Pri vašem sinu je bil neonatalni TSH normalen. Z njegovo ščitnico ni nič narobe in tudi zaradi pridobivanja teže se ne vznemirjajte preveč.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close