Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Hashimoto po porodu

Hashimoto po porodu

Po prvem porodu mi je bila postavljena diag. kronični limfocitni tiroiditis. Pričela sem terapijo z Vobenolom, ki sem ga jemala do zaključka dojenja. Ob nastopu 2. nosečnosti sem ponovno začela z Vob. Sedaj sem 10 mes. po porodu, Vob. ne jemljem, TSH je normalen, FT3 pa mejno znižan. svetujejo kontrolo TSH čez 3 mes. in nato 1 krat letno.
Zanima me, ali bo kontrola samo vrednosti TSH dovolj, oz. ali je lahko kaj narobe če je FT3 znižan kljub normalnemu TSH. Počutim se zelo utrujeno in brez energije.

Hvala za odgovor in LP, Mina

Spoštovani!

Po porodu se pogosto pojavijo avtoimunske bolezni ščitnice ( Hashimoto tiroiditis). Glede na normalne vrednosti TSH, ki je najpomembnejši za oceno delovanja ščitnice, je trenutno delovanje ščitnice zadostno in zdravljenje s ščitničnimi hormoni ni potrebno. Vsekakor pa je potrebno spremljanje delovanja žleze ( kontrola TSH čez dva do tri mesece), kajti zelo verjetno je, da se bo čez čas ponovno pojavila hipotiroza (premajhno delovanje ščitnice). Dobra laboratorijska praksa veleva, da laboratorij v primeru vrednosti TSH, ki so izven normalnih območij, avtomatično določi tudi raven FT4 in FT3.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pred časom sem bila na predstavitvi JUSTOVIH izdelkov, kjer je bila prestavljena tudi kopel iz morskih alg. Svetovalka je povedala, da uravnava delovanje žleze ščitnice, zaradi česar sem jo seveda kupila. Po kopeli se počutim čudovito in laično mislim da mi pomaga. Zanima pa me vaše – strokovno mnenje, zato vam navajam sestavine: morske alge, vitamin e in b, ekstrat lubenice ter razna rastlinska olja.

lep pozdrav Alma

Jaz imam tudi TSH v “normalnem” obmocju okrog 4 brez zdravil, vendar sem se pred jemanjem zdravil pocutila obupno: priblizni kot bi imela gripo, samo se huje, bila sem popolnoma brez moci, ce sem naredila nekaj korakov mi je pluz noro narestel etc…torej zdaj jemljem zdravila in je bolje. Znizan T3 pomeni, da imas premalo biolosko aktivnega hormona. Ce se zelo slabo pocutis, bi jaz vseeno jemala nadomestne hormone.
lp A

New Report

Close