Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Hashimoto in tezave v zgodnji nosecnosti

Hashimoto in tezave v zgodnji nosecnosti

Spoštovani dr. Pirnat,

stara sem 31 let, diagnoza: hipotiroza po vnetju, dobrega pol leta jemljem Euthyrox 50mg dnevno,
Skrbelo me je, da bom težko zanosila. A zdaj sem zanosila praktično takoj, v drugem mesecu poskušanja. Na prvem pregledu pri ginekologu se na UZ ni videlo ploda, tudi naslednji teden ne. Po krvavitvi sem sla se po drugo mnenje in gin. mi je rekel, da vidi le gestacijsko vrecko, ne pa ploda, in da je bila krvavitev, ki sem jo imela ocitno spontani splav.
Sprijaznila sem se ze, da sem otroka izgubila, in sla na ‘ciscenje’, na odstranitev vrecke. A tam se je na bistveno boljsem UZ videl tudi plod, ki po velikosti ustreza 6 tednom, kot je treba. Gin. pa je opazil, da je plodov utrip zelo pocasen, kar je po njegovem mnenju povezano z mojim nizkim pritiskom in hipotirozo. Meni, da je moznost za spontani splav precej velika.
Moje vprasanje za vas:
Kako naj bi reagirala, da bi kar se da povecala moznost za otrokov normalen razvoj? Glede na to, da je prvih 12 tednov kljucnih za razvoj fetusa, bi morala verjetno preveriti svoj TSH dobesedno takoj potem, ko ugotovim, da sem noseca? Se pravi bi bilo najbolje, ce naredim test kar prvi dan, ko mi zamuja menstruacija? In se to: bi lahko sama povecala odmerek na recimo 75 mg dnevno, za vsak slucaj, ali je to lahko skodljivo?

Vnaprej hvala za vas nasvet!

Spoštovani!

V nosečnoasti se potrebe po ščitničnih hormonih povečajo, zato je potrebno takoj, ko je nosečnost potrjena preveriti raven TSH in glede na izvid prilagoditi (najpogosteje povečati) odmerek. Povečevanje odmerka tiroksina brez določitve TSH ni priporočljivo, ker lahko povzroči hipertirozo in težave.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close