Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje hashimoto in prevelika teža/edem

hashimoto in prevelika teža/edem

Lep pozdrav!
Pred nekaj tedni so mi postavili diagnozo kronični limfocitni tiroiditis v trenutno mirujoči fazi. Zdravnica mi ni predpisala nobenega zdravila, junija imam ponovni test TSH. Vendar me nekaj vseeno muči:
že od druge nosečnosti imam povečano telesno težo (159 cm / 80 kg), ki pa počasi in stalno narašča (kljub veliki pozornosti, ki jo posvečam zdravi prehrani in gibanju). Nobena dieta ne pomaga, preizkusila sem jih kar nekaj, vendar teža ne le da noče iti dol, pač pa raste. Pri tem opažam tudi vse hujše težave z zatekanjem udov: zjutraj si ne morem obuti čevljev, mišice na nogah imam povsem trde in boleče, ko se uležem na hrbet zelo težko diham (občutek imam, da me bo zadušilo), prstanov sploh ne morem več nositi … Prav tako sem nenehno hripava (cmok v grlu), sicer pa z grlom nimam nobenih težav.
Zdravnica na mojo prošnjo, naj mi vendarle svetuje, kaj naj naredim, da se bom počutila bolje (kako naj shujšam ali odpravim to presneto zatekanje vode v telesu), ni odgovorila oziroma mi je predlagala, naj samo izločim OH iz prehrane pa bo. Bo res?

Imate morda vi kakšen predlog, kako naj zmanjšam težave – ki so velike že zdaj, ko je moja ščitnica v mirujoči fazi – kakšne bodo šele kasneje, če bi do zmanjšanega delovanja ščitnice res prišlo?
Kako bolezen napreduje, imate morda kak “časovni” razpon, v katerem lahko pričakujem nove težave in katere težave so to?
Hvala
Mojca

Spoštovani!

Ugotovili so vam Hashimotov tiroiditis v evtirotični fazi, kar pomeni, da ščitnica trenutno deluje normalno. Bolezen lahko z leti napreduje v fazo premajhnega delovanja žleze (hipotiroza), ni pa absolutno nujno, da se hipotiroza sploh razvije. Vaš problem je otekanje in prekomerna telesna teža vse od drugega poroda dalje. Niste navedli, kdaj ste rodili in ali imate reden mesnstrualni ciklus? Otekanje predvsem v drugi polovici menstrualnega ciklusa je pogost pojav. Včasih je potrebno občasno jemanje zdravil za odvajanje vode (npr.Moduretic). Prekomerna telesna teža je zelo pogosta težava. Najverjetneje je bolezen genetsko pogojena. Motena je regulacija centra za lakoto in sitost v hipotalamusu. Seveda je možno z veliko mere discipline telesno težo znižati, zelo težko pa je dolgoročno obdržati znižano težo.
Prvi ukrep je vsekakor motiv za shujševalno dieto. Brez motiva ne boste shujšali. Cilj naj bo dolgoročen npr. zmanjšanje teže za 5 do 7 kg v pol leta. Za vsako zaužito živilo je potrebno vedeti koliko kalorij vsebuje. Potrebno je zaužiti 4 do 5 obrokov dnevno, celotno število kalorij naj ne presega 1600 do 1700/dan. Voda naj bo edina tekočina, gazirane pijače in alkohol so prepovedane. Gibanje ja vsekakor zelo koristno npr. pol ure hitre hoje dnevno. Vse našteto ste verjetno že slišali.
Glede Hashimotovega tiroiditisa pa priporočam kontrole TSH enkrat na leto pri izbranem zdravniku splošne medicine.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Hvala za odgovor, da se še jaz dopolnim –
rodila sem pred 18 meseci, pred nosečnostjo sem imela m. cilkus na 23 do 25 dni, zdaj ga imam na 30 do 35 dni.
Težave so bile poprej dejansko večje v 2. polovici ciklusa, zdaj pa že nekaj časa opažam, da otekam vseskozi, da ni več časovno pogojeno.

Hvala za odgovor
M.

New Report

Close