Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Hashimoto in prehranska dopolnila

Hashimoto in prehranska dopolnila

Imam postavljeno diagnozo kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto. Hormone imam v mejah normale, povešana so le protitelesa TPO (201).

Ali lahko glede na postavljeno diagnozo uživam prehranska dopolnila, ki jih porodaja studio VI-TA Ljubljana in sicer:
– modrozelene alge AFA, obogatene s PhycoPlusom in 77-im minerali – NutriMax in
– probitotike: FloraZym z DDS-1.

Oba izdelka delajo po sistemu HACCP.

Ali mi glede na diagnozo priporočate uživanje katerih drugih prehranskih dopolnil (katerih) ali zgoraj omenene?
Katero hrano naj še posebej uživam? Kako je z uporabo jodirane soli (več ali manj).

Hvala za odgovore in lepo pozdravjeni.

Neja

Spoštovani!

Žal ne vem natančno koliko joda vsebujejo modrozelene alge in dodani minerali. Pri Hashimotovem tiroiditisu se je potrebno izogibati prekomernemu vnosu joda v organizem. Pri tej bolezni jod lahko poslabša stanje in povzroči hipotirozo. Primerna koliina joda je 150 do 200 ug dnevno in nič več. Tudi prekomerna uporaba jodirane soli je škodljiva. Priporočljivi so preparati in prehrana, ki vsebuje selen (brokoli, brstični ohrovt…). Probiotiki niso škodljivi, če nimajo preveč joda.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Imam postavljeno diagnozo kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto. Hormone imam v mejah normale, povešana so le protitelesa TPO (201) – Vprašanje na vaš odgovor zgoraj.

Ali lahko uživam prehransko dopolnilo: Kapsule Selen z dodatkom cinka – firma Nutrilab ali priporočate katere druge?

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.

Neja

Imam postavljeno diagnozo kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto. Hormone imam v mejah normale, povešana so le protitelesa TPO (201).

Kaj mislite o uporabi proizvoda podjetja VITALIS D.O.O.

Podatki o proizvodu:

SpiruSelen vsebuje 100% naravno razpoložljivo obliko selena.

selen se ne dodaja posebej, temveč se med rastjo alge odlaga v razpoložljivi obliki
je lahko prebavljiv in sprejemljiv za telo
za optimalno razpoložljivost selena vsebuje selen v obliki proteinatov in vsebuje metionin in Vitamin B6.
Oblika: 400 mg tablete z 30 mcg organsko vezanega selena in 1.5 mg Vitamina E.

Vsebuje:Prah iz Spiruluna platensis mikroalg, rastlinski Vitamin E

čisti rastlinski proizvod – veganski
brez glutena, laktoze in kvasa
brez bravil in sredstev za okus
ne vsebuje joda
Pomembno: Na osnovi dobrih razstrupljevalnih lastnosti selena se priporoča uživanje SpiruSelen-apri otrocih, nosečih in doječih ženskah po dogovoru z zdravnikom – terapevtom.

Uporaba:

odrasli in mladi: 1 tableto pred obrokom z veliko tekočine
otroci 1 tableto (za majhne otroke tableto raztopimo v tekočini)
pri 21-dnevnem uživanju 4 tablet SpiruSelen-a ne pride do nobenih nezaželenih učinkov. V posameznih primerih se lahko pojavi zaprtje (povečati uživanje vode) ali driska (reakcija razstrupljanja-dozo zmanjšamo).
Važno:normalno se priporoča 30-70 mcg Se po WHO in DGE(Deutsche Gesellschaft f.Ernährung- terapevtska doza se začne z 200 mcg na dan)
SpiruSelen se lahko uživa skupaj z vsemi Sanatur proizvodi, kot z divjim česnom,preparati iz bele omele, homeopatskimi pripravki, aminokislinami in vitamini A,C in E.

Hvala za odgovor in lepo pozdravjeni,

Neja

Spoštovani!

Glede na navedeno ni zadržka za uživanje SpiruSelena.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdrav!
Kaj pa razna dopolnila in nadomestila, ki se sicer prodajajo preko distributerjev? Sem bila na neki predstavitvi oz. predavanju in je veliko ljudi pričevalo o tem, kako jim je to pomagalo popolnoma drugače zaživet.
Lp

Spoštovani!

Pri Hashimotovem tiroiditisu je pomembno, da prehransko dopolnilo ne vsebuje preveč joda (ne več kot 100 ug v dnevnem odmerku).

Lp

Ali lahko uživam eno kapsulo na dan izdelka in sicer (KOPIRANO S STRANI FIDIMED):

FidiProtekt® – FIDIMED
pravi odmerki antioksidantov s cinkom in ribjim oljem
za varovanje celic pred škodljivimi učinki prostih radikalov

[30 mehkih kapsul]
Ena kapsula vsebuje RDA [%] UL
vitamin E 30 mg (30 IE) 300 1000 mg
vitamin C 120 mg 200 2000 mg
cink 15 mg 100 40 mg
selen 70 µg 140 400 µg
ribje olje (s 30% omega-3) 240 mg nd nd
betakaroten 7 mg nd nd

Priporočen dnevni odmerek – RDA (Recommended Dietary Allowance): povprečna dnevna količina esencialnih hranil, ki zadošča za prehranske potrebe skoraj vseh (97-98 %) zdravih ljudi.

Največji dovoljeni dnevni odmerek – UL (Tolerable Upper Intake Level): največja dnevna količina zaužitega hranila, ki najverjetneje še ne predstavlja tveganja za pojav stranskih učinkov pri veliki večini ljudi v določeni populaciji. Bolj ko dnevni vnos presega UL, večje je tveganje neželenih sopojavov.

Uporaba in odmerjanje: svetujemo, da zaužijete eno kapsulo na dan, najbolje med jedjo in z nekaj tekočine.

lp,

Spoštovani!

Glede na navedene sestavine, pri vas ni zadržkov za jemanje FidiProtekt® – FIDIMED.

Lp

Kaj pa hashimoto in herbalife izdelki? Se vam zdi, da jih zaradi kakrsnihkoli razlogov ne bi smeli uzivati?

Lp

Spoštovani!

Pri Hashimotovem tiroiditisu odsvetujemo prekomerenvnos joda (ne več kot 150ug dnevno). Žal ne vem koliko joda vsebuje Herbalife.Če ne presega priporočene količine ni za uporabo nikakršnega zadržka.

Lp

Spoštovani, hčerki 23 let (černobilski dež), od 13-tega vedno močneje izpadajo lasje.Pri 18-tih še psoriaza na komolcih in lasišču. Naredili sva vse klinične preiskave, ščitnični hormoni TSH 2,049, kortizol 30,5, prolaktin 4,79, S-testosteron 1,5 in DHT/Androstendion na zg. meji. Ali svetujete še teste na ščitnična protitelesa? Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni, T. Poljanec

Spoštovani!

Glede na to, da je vrednost TSH 2,049 mE/l, kar je povsem v mejah normale, menim, da določitev ščitničnih protiteles ni potrebna.

Lp

Spostovani!

Postavljeno imam diagnozo kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto. TSH, FT3, anti TPO in TSI imam v mejah normale. Povisani sta FT4 (11,0) in anti TG (370,1).

Ali lahko uzivam prehransko dopolnilo:

1) cink (50mg na kapsulo) enkrat na dan, s tem zelim zaceti zaradi tezav z mozolji

2) Algea (Chlorella pyrenoidosa), 3 krat 4 tablete dnevno (0,25g ciste alge na tableto)

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Pri vas gre za kronični limfocitni tiroiditis, ki je v evtirotični fazi. Za jemanje cinka ne vidim zadržkov. Chlorella pyrenoidosa pa glede na navodila proizvajalca vsebuje tudi jod (količina sicer ni navedena). Glede na to uporabo pri kroničnem tiroiditisu odsvetujem.

Lp

Najprej vas lepo pozdravljam. Prosila bi za pojasnilo glede mojega izvida ščitnice. Zelo sem zaskrbljena in se bojim da je kaj hujšega. Ali je potrebna za to operacija? Prosim, če mi lahko odgovorite. Izvid pa je sledeči:

Pacientka se kontrolira zaradi kroničnega avtoimunskega tiroiditisa. Na današnjem pregledu je klinično in laboratorijsko evtirotična.
Ultrazvok: ščitnica normalno velika, hipoehogene ultrazvočne strukture. V obeh režnjih je več hiperehogenih področij, v spodnjem polu levega režnja nakazan hiperehogeni gomoljček velikosti 8 x 9 mm.

Mnenje: funkcijsko stanje ščitnice je normalno, terapija zaenkrat ni potrebna
Pacientko naročimo na kontrolni pregled.

Terapija: brez specifičnega zdravljenja
Diagnoza: Kronični limfocitni tiroiditis (Hashimoto)
Kontrola pri nas dne 6.7.2011 (to je čez tri mesece)

TSH: 2,823 mE/L

Hvala in lep pozdrav.

Nataša

Najprej vas lepo pozdravljam. Prosila bi za pojasnilo glede mojega
izvida ščitnice. Zelo sem zaskrbljena in se bojim da je kaj hujšega. Ali
je potrebna za to operacija? Prosim, če mi lahko odgovorite. Izvid pa
je sledeči:

Pacientka se kontrolira zaradi kroničnega avtoimunskega tiroiditisa. Na
današnjem pregledu je klinično in laboratorijsko evtirotična.
Ultrazvok: ščitnica normalno velika, hipoehogene ultrazvočne strukture. V
obeh režnjih je več hiperehogenih področij, v spodnjem polu levega
režnja nakazan hiperehogeni gomoljček velikosti 8 x 9 mm.

Mnenje: funkcijsko stanje ščitnice je normalno, terapija zaenkrat ni
potrebna
Pacientko naročimo na kontrolni pregled.

Kontrola pri nas dne 6.7.2011 (to je čez tri mesece)

TSH: 2,823 mE/L

Hvala in lep pozdrav.

Nataša

Spopštovani!

Pri vas gre za kronični limfocitni tiroiditis (avtoimunsko vnete ščitnice), ki je v evtirotični fazi (delovanje ščitnice je normalno). Spremembe, ki jih opisujejo na UZ so verjetno posledica vnetnega dogajanja. Hiperehogen gomolj, velikosti 8x 9 mm je potrebno spremljati in v primeru rasti opraviti tankoigelno biopsijo. Hiperehogeni gomolji sicer navadno niso maligni. Menim, da pri vas operacija ne bo potrebna.

Lp

Pozdravljeni, danes sem prejela izvid ščitnice kjer so mi punktirali gomolj. Ker sem zelo zaskrbljena bi prosila, če mi lahko razložite sledeči izvid:

TSH: 2,029
FT4: 14,3
FT3 4,99

CITOLOŠKA DIAGNOZA:

V preparatu so številni zreli limfociti in plazmatke ter več manjših skupin tirocitov, deloma z drobnimi, zgoščenimi jedri. Drugod so jedra tudi povečana, citoplazma pa obilna, bazofilna. Posamezno so delci ščitničnega koloida.

Mnenje: značilna citološka slika za limfocitni tiroiditis. Najdene proliferativno in onkocitno spremenjene celice sodijo v sliko reaktivnih sprememb ob vnetju.

Dobro se počuti, lokalnih težav ali rasti golše ne opaža. Zdravil za ščitnico ne jemlje.

Je klinično in laboratorijsko evtirotična, ščitnica je palpatorno normalna. Na ultrazvoku je žleza normalno velika in hipoehogene lisaste zgradbe, v levem režnju je 12 x 10 mm velik izoehogen gomolj, ki ga punktiram. Izvid citologije je priložen.

Zdravljenje z naše strani zaenkrat ni potrebno. Priporočam, da se čez približno eno leto zglasi na petek v triažno ambulanto za oceno morebitne rasti gomolja. Kasneje bodo potrebne kontrole TSH 1 x letno ter obravnava pri tirologu v primeru patoloških izvidov.

Hvala za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Nataša

Spoštovani!

Pri vas gre za kronično avtoimunsko vnetje ščitnice (kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto) in normalno delovanje ščitnice. Vozlič, ki so ga opazili na UZ je citološko nesumljiv, gre verjetno za področje intenzivnejšega vnetja. Zdravljenje trenutno ni potrebno. Kot je navedeno je potrebno spremljanje in kontrola TSH enkrat letno.

LP

New Report

Close