Hashimoto in B kompleks
Spoštovani.
Star sem petdeset let in pred sedmimi leti so pri meni odkrili Hashimotov tiroiditis. Jemljem Euthyrox 125 in imam dokaj stresno službo. Zanima me ali lahko prehranska dopolnila kot je npr B kompleks tudi škodijo. V lekarni sem kupil Jamieson B complex 100, ki ima precej visoko vsebnost B1, B2, B3, B5, B6 in B12 (100 mg). Zaradi stresnega delovnega okolja, športnih aktivnosti in pogoste utrujenosti bi rad organizmu zagodovil zadostno količino B vitaminov in obdržal raven kortizola na normalni ravni. Katere se mejne vrednosti predvsem B6 in B12, ki jih zaradi morebitnih negativnih učinkov ne gre prekoračiti. Na spletu je poplava različnih informacij, tudi kar se tiče RDA. Obstaja morda kakšna preiskva, ki bi pomagala določiti ustrezno količino prehranskih dodatkov (magnezij, kalcij, c in b vitamin) in je cenovno sprejemljiva tudi za samoplačnike? Dvomim, da bi me osebni zdravnik napotil na tako preiskavo.
Predvsem si želim izboljšati svoje počutje.
Hvala za vaš odgovor,
Peter
Spoštovani.
Že devet let jemljem Euthyrox 125 zaradi Hashimotovega sindroma. Vse bolj pa me poleg nihanja razpoloženja motijo verjetni stranski učinki zdravila, ki jih pred leti ni bilo, in sicer gre za občasno srčno aritmijo, ki je najpogostejša ponoči, nespečnost in občasno mravljinčenje po rokah, včasih tudi tesnoba. Obremenitveni testi niso pokazali težav v delovanju srca. Je možno, da bi z menjavo zdravila lahko zmanjšal te težave?
Hvala za vaš odgovor