hashimoto drugič
V ambulanti za ščitnico so mi postavili diagnozo Hashimoto(na vprašanje kaj je hashimoto ste mi že odgovorili in se vam zahvaljujem), zdravljenja mi niso predpisali, ker je bil izvid takrat v mejah normale, na ultrazvoku pa se je opazilo vnetje ščitnice.
Pred pol leta sem imela TSH : 5,4, pred mesecem dni 5,95, pred 14 dni v ambulanti za ščitnico pa 2,43.
Težave so se mi začele pred pol leta : povišan srčni utrip, včasih tudi 130, občasno občutki nervoze in tesnobe, slabo počutje, vrtoglavice, tresenje, vročine poleti sploh nisem prenašala- težko dihanje, zelo povečano potenje( kljub nizkim temp. zunaj se občasno tako spotim, da so oblačila v trenutku mokra). Srčni utrip imam pa tudi v mirovanju 90, preden so se začele težave sem imela 50-60. Naporov sploh ne prenašam. Včeraj sem šla v majhen klanec, srčni utrip se mi je pospešil na 150, komaj sem lovila sapo.
V ambulanti za ščitnico so mi rekli, da tako hudih težav ne morem imeti zaradi ščitnice, ker TSH ni tako visok. Osebna zdravnica je izključila vse ostale možnosti, saj sem v zadnjih 8 mesecih šla skozi vse možne preiskave. Opazila sem tudi, da so te težave izstopale vedno, ko je izvid pokazal zgornjo mejo normale in rahlo povečan TSH. Tisti dan, ko so mi v ambulanti za ščitnico izmerili TSH 2,43 sem se počutiila normalno.
Dobila sem občutek, da se mi TSH iz dneva v dan spremija in da so vse težave povezane ravno z ščitnico.
Zanima me vaše mnenje in ali je možno v takem primeru zdravljenje, kajti vse to mi onemogoča normalno življenje. Ne upam se izpostavljati rekreaciji, zaradi srčnega utripa in zadihanosti. Bojim pa se, da mi bo tako povišan utrip lahko pustil posledice na srcu. Celo premagovanje stopnic do drugega nadstropja opravim zelo zadihana, hkrati pa mi srčni utrip pospeši na 130.
Za vaš odgovor se vam lepo zahvaljujem.
maja
Spoštovani!
Glede na izvide je pri vas Hashimotov tiroitidis v evtirotični fazi ( fazi, ko ščitnica deluje normalno), tako, da večina vaših težav verjetno ni v zvezi z boleznijo ščitnice. Pospešen srčni utrip do 130/minuto v mirovanju in zadihanost in utrujenost pri najmanjšem naporu, se lahko pojavita pri izrazito prevelikem delovanju ščitnice ( hipertirozi). V tem primeru je TSH zelo nizek, ali celo nemerljiv, prosta T4 in T3 pa sta izrazito zvišana.
Pri vas priporočam opraviti UZ srca in obremenilno testiranje, ter testiranje pljučne funkcije.
Lep pozdrav!