hashimoto
po vseh mogočih simpromih premajhnega delovanja ščitnice, so mi postavili diagnozo Kronični limfocitni tiroditis (Hashimoto). Moja teža v kratkem času zrasla za 6 kg, počutim se kot, da bom ravnokar “padla dol” in to neprestano, pritisk in srčno frekvenco imam zelo nizko. Protitelesa anti TPO imam 149,9 KE/L, mama ima hiper aktivno ščitnico.
Nekaj sem o tem že prebrala, terapije ni. Zanima me pa, če ima kdo to diagnozo, in že kakšne izkušnje, kaj moram pazit, ali obstajajo kakšne diete, da bi omilila vse te probleme, ker res težko živim. Ali Hashimoto vpliva na plodnost?
Stara sem 29 let, otrok še nimam.
Spoštovani!
O Hashimotovem tiroiditisu je bilo na tem forumu že veliko napisanega. Pri vas je bolezen verjetno v evtirotični fazi (ščitnica deluje normalno). Bolezen lahko preide v fazo premajhnega delovanja ščitnice, zato priporočam občasne kontrole TSH. Direktnega vpliva protiteles antiTPO in antiTg na plodnost ni, vsekakor pa tako premajhno, kot preveliko delovanje ščitnice zmanjša sposobnost zanositve. Tudi glede diet je bilo na forumu že pisano.
Lep pozdrav!
Hvala za odgovor, sem prebrskala in si malo prebrala. Z izbrano zdravnico sem se dogovorila za redne kontrole (najprej 3 mesece, kasneje 1 leto). Torej ni nič.
Ampak: včeraj sem v šoping centru SPET enostavno zaspala za vozičkom, da mi niti ni več nerodno, ko mi starejše gospe dvigujejo noge nad glavo in sočutno gledajo, v službi se že cel dan borim s težkimi vekami, pa spim po 10 ur!!!
Pijem zeleni čaj, zjutraj in do cca. 14h spijem dve kavi iz avtomata, šumeče tablete magnezija in multivitamine. jem 4x na dan, zjutraj večinoma sadje, lahko hrano in vse to.
saj vse drugo bi še šlo, ampak sem kot da stalno napol spim – slabo in vrti se mi, da včasih glave tudi dvignit ne morem.
Kakšen TSH pa imaš?
Opisuješ tipične Hashi simptome. Moja protitelesa so bila veliko višja od tvojih, vendar pa so me po letu in pol dodajanja hormonov vsaj približno “seštukali”.
Sicer pa se same fejst punce s takimi simpromi trudimo z ustanovitvijo društva Metuljčica, v katerem si že pridno izmenjujemo izkušnje in informacije. Če te zanima, piši na mail:
[email protected]
se bom obrnila tudi na google groups, se žal v službi ne morem prijavit 🙂
me pa zelo veseli, da “nisem sama” in pa da ni več tega: bolj se naspi ponoči, pa oznake, da si hipohonder, ….
moj TSH je bil na prvem pregledu 7, na drugem pa normalen, hormoni imajo normalno raven, vendar točnih številk ne vem, ker nimam pri sebi izvidov.
Draga Ket,
ce si imela ze enkrat tsh 7, bi bilo dobro, da zacnes ob opisanih simptomih jemat zdravila. Potem se bo stanje umirilo in se bos pocutila dokaj normalno.
Pisi na [email protected], ce zelis izmenjati izkusnje z drugimi in dobiti kaksne koristne nasvete.
lp Sanja
Ojla!
Piši mi na [email protected], pa bova uredili.
Lp, Burja
Spoštovani!
Ne vem ,če je to vaše področje ,a vseeno bom vam poskusila opisat moj primer.
Imam 5mes. staro punčko z DS,ki ima hipotirozo in hudo okvaro srčka (AV kanal)Od prvega meseca naprej dobiva tiroxin.Sedaj pa se je pojavil nizek krvni sladkor 1,9.V teh 5mes. še je vedno na isti teži 2500g.Preko broviacovega katetra dobiva infuzijo.
Je lahko vzrok za težo zaradi hipotiroze,čeprav dvomim ,saj vse punce pišejo da se zaradi hipotiroze redijo.
In kako je s tem sladkorjem?Je to lahko povezano z delovanjem ščitnice?
Upam ,da mi boste vsaj malo opisali vaše mišljenje o vsem tem.