HASHIMOTO
Pozdravljeni!
Zanima me kaj pomeni diagnoza KRONIČNI LIMFOCITNI TIROIDITIS. To diagnozo so mi postavili v ambulanti za ščitnico v katero sem bila napotena zaradi naslednjega izvida: TSH 5,94, T$ 16,84, T3 5,85.
Na pregledu v ambulanti za ščitnico so bile vse vrednosti v mejah normale. Zanima me tudi ali lahko postavljena diagnoza vpliva na nosečnost?
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
Maja
Nivo ščitničnih hormonov niha iz ure v uro – tako kot krvni tlak. Jaz imam Hashimota ( sicer sem zdaj brez tablet ), ampak točno čutim, kdaj ni vse ok. Npr. lahko se par ur počutim čisto normalno, nato pa kakšno uro ne itn. Seveda to ni vsak dan – včasih to traja par dni, včasih manj, ampak se pa pojavlja mesečno, predvsem ob hormonskih spremembah v telesu ( menstruacija, ovulacija ).
LP
Spoštovani!
Kronični limfocitni tiroiditis je avtoimunska bolezen ščitnice. Gre za moteno delovanje imunskega sistema. V žlezi ščitnici se nabirajo limfociti ( podvrsta belih krvničk), ki izdelujejo različne produkte (protitelesa, limfokine). V žlezi se torej dogaja neke vrste avtoimunsko vnetje. Tekom let se navadno pojavi premajhno delovanje ščitnice (hipotiroza). Takrat je potrebno zdravljenje s tiroksinom ( hormonom ščitnice). Pri vas, glede na opis,ščitnica deluje normalno, tako, da zdravljenje trenutno ni potrebno. Priporočam spremljanje in občasne kontrole TSH. Hashimotov tiroiditis ne vpliva direktno na nosečnost. Vsekakor pa je potrebno takoj v začetku nosečnosti določiti TSH in se posvetovati s tirologom glede morebitnega zdravljenja.
Lep pozdrav!
Živjo Jelena!
Zadnjič sem vas prosila, če mi lahko pišete na moj Email.
Res bi želela z vami predebatirat določene zadeve glede ščitnice.
Še enkrat vas prosim, če se lahko oglasite na moj naslov:
[email protected] ali sporočite vašega.
LP
Lynda