Hamburg
Če je kdo na tem forumu, ki živi v Nemčiji, posebno v Hamburgu, naj se prosim javi! Sam sem v Hamburgu živel leto dni, pri prijatelju, pred ca. 7 leti in glede na to, da Slovenija takrat še ni bila članica EU, je bilo nemogoče najti zaposlitev. Glede na prehodno obdobje pri izdajanju delovnih dovoljenj za državljane novih članic, me zanima ali je trenutno v Nemčiji sploh realno pričakovati zaposlitev…? Sicer sem rojen v Nemčiji, vsega skupaj sem tam živel 6 let, nemščino obvladam aktivno, vendar so se starši ob selitvi v takratno Jugo žal odpovedali državljanstvu.
LP
Ok, kaj je možno, da na tem forumu res ni nikogar, ki živi v Nemčiji in bi mi lahko povedal nekaj malega o trenutnih življenjskih pogojih tam?
LP
Oj!
Jaz mislim, da ne bi smel bit problem dobit službe. Zakaj te ne bi vzeli, če si bolši od ostalih kandidatov???
Sem bila lani na štdiju v HH, pa morm rečt, da je gor ogromno tujcev, tako študentov, kot zaposlenih.
lp
Izgleda, da nisi našel nikogar tu gor. Tudi sam bi želel najti delo v Nemčiji, nekoč živel gor, znam aktivno jezik…žal tedaj nisem vzel njihovega državljanstva, žal. Torej, če je kdo…tudi sam bi želel oditi iz te do kraja fak Slovenije.
Razočaran do zadnjega atoma.
vidim da je mal stara tema, pa vseeno…js se selim v hamburg pa iščem sostanovalca…anybody?
Zdravo!
Tut js se odpravljam v Hamburg in sicer na redni študij, začenjam oktobra. Je kdo od vas še vedno gor? Poznate koga, ki je? Bila bi zelo vesela, če bi izvedela za kakšen kontakt!
Lep pozdrav,
Špela
mm29 probaj raje sta-lj.com/forum tam je vec ljudi gor.
ghfdh zdravo,
si že gor v Hamburgu! Tudi sam iščem delo v tujini, Nemčiji, najbolj v HH ali v okolici ali na Švedskem.
Bi bil vesel, če se mi javiš, da kakšno rečeva.
Špela, vse dobro ti želim.
lp, Tomaž
se kaksen slovenec naokoli v HH??
ja sem tukaj gor ze nekaj let in bom se ostal v bodoce
mas sluzbo gor? Kako si jo dobil? Si sel na slepo gor ali si mel že prej zmenjeno! Sam namreč pošiljam prošnje, sem že tudi nekatera podjetja obiskal, sam do zdaj še neuspešno.
ja sluzbo imam. nisem pa sel na slepo ampak je bilo vse organizirano vnaprej, vkljucno s stanovanjem kar je zelo pomembno tukaj. Na hitro se skoraj nic ne da uredit. V povprecju porabis tri mesece, da najdes ustrezno bivalisce.
pr men stanovanje ni problem! imam kr nekaj prijatlov gor, kjer lahka živim. služba!!!! to je pa bolj težko! in kje delaš ter kaj?
Hja Tomazslo,
Ce pa ze imas prijatle tukaj potem pa res ne vem kje je problem?! Casopis v roke, internet in iskat sluzbo ki ustreza tvoji izobrazbi in zeljam. Trenutno so najbolj iskani tehnicni in IT profili.
Prvi problem je moja nemščina. Imam samo osnove. Se pa v jeseni ponovno vpišem v tečaj. Upam, da bo potem kaj več sreče. Drugače pa sem po poklicu inženir mehatronike. Verjemi, da sem poslal že vsaj 40 prošenj. V drugi krog sem ponekod še prišel, potem pa so me zavrnali. Aprila sem bil v Hannovru na gospodarskem sejmu. Sem naredil kar nekaj intervujev s kadrovniki. A do sedaj ni bilo uspeha. Ne bi pa rad tukaj pustil službe in šel gor brez, da bi imel službo. Denar porebujem. Imaš mogoče ti kakšno idejo? Konec koncev bi šel tudi v proizvodnjo delat, ni problema.
A kot zgleda bo treba naredit velik korak v jeziku!
kot prvo ti mora bit jasno da dobro placane sluzbe so samo tiste kjer se zahteva visoka izobrazba, vse ostalo ne pride v postev, ker upostevajoc stroske, prides bolje skozi ce ostanes v SLO. Seveda pa je to tudi eden od nacinov kako izpopolniti Nemscino. Se pravi, zrtvujes vsaj 6 mesecev svojega zivljenja, delas neko delo, ki ti ni vsec in se placa je zanic, ampak se naucis jezika, kar uporabis potem za odskocno desko. Vedet pa moras tudi, da uspeh se vedno ni zagotovljen. Iz lastnih izkusenj vem, da se tujega jezika ne mores nauciti doma; seveda, do neke stopnje ze, ampak to ni dovolj da bi dobil resno sluzbo v tujini.
Strokovnjak in ostali!
Dobro si povedal, da je bolje biti reven doma kakor reven v tujini vsaj doma te rojaki suvajo v rit, kar po moje je dosti boljse , ali ne, vsaj preklinjas lahko in te vsi razumejo! Doma si enakopraven kar v tujini ne bos nikoli in ta krivica zacne bolet bolj in bolj.OK ti pravis da bos to ignoriral, kar je mogoce res, ce imas zelo debelo kozo, toda ne pozabi na pregovor starih grkov, ki pravi:” Da je v cloveski naravi da sovrazimo tiste, katerim smo naredili krivico” Torej zakaj ziveti nekje kjer te sovrazijo, ce ti resnicno ni treba?!
Forum je zaprt za komentiranje.